Pāramitā

Pāramitā eli paramiitta (sanskritiksi ja paaliksi पारमिता) tai pāramī (pāli), "täydellisyys" tai "täyteläisyys" tarkoittaa buddhalaisuudessa kaikkea valaistumiseen johtavaa tai siitä syntyvää viisautta ja tietämystä.

Paramiitta voidaan jakaa kymmenteen tai yleensä niin kutsuttuihin kuuteen tuonpuoleisuuden täydellisyyden osiin, jotka ovat eli anteliaisuuden, moraalin, kestävyyden, kärsivällisyyden, ahkeruuden, mietiskelyn ja viisauden paramitat. Kaikki paramitat ovat silti sidoksissa toisiinsa, ja yhden saavuttamiseen tarvitaan myös muita. Joskus erotellaan kymmenen paramitaa, silloin viisauden paramita jakaantuu neljään osaan, niin että kuudentena on tiedon paramita, seitsemäntenä menetelmän paramita, kahdeksantena voiman paramita, yhdeksäntenä inspiraation tai toivomuksen paramita ja kymmenentenä viisauden paramita.

Prajñāpāramitā

Paramita on keskeinen käsite koko buddhalaisuudessa, mutta varsinkin mahajanassa se on erityisen oleellinen prajñāpāramitā eli "täydellisen viisauden" muodossa. Thich Nhat Hanh on kääntänyt sen "oivallukseksi, joka vie meidät toiselle rannalle".[1] Prajñāpāramitā sana on yhdistelmä sanskriitin kielisistä sanoista prajñā "viisaus" ja pāramitā "täydellisyys". Mahajana-buddhalaisuus pohjautuu vahvasti Prajñāpāramitā sūtrien käyttöön opetuksessa.[2]

Lähteet

  1. New Heart Sutra translation by Thich Nhat Hanh | Plum Village plumvillage.org. Viitattu 17.8.2015.
  2. Wisdom Scriptures of Mahayana Buddhism Learn Religions. Viitattu 19.2.2021. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.