Ostovoimapariteetti

Ostovoimapariteetti (engl. purchasing power parity, PPP) kertoo arvion vaihtokurssista, joka tarvitaan muuttamaan kahden maan vaihtokurssit ostovoimaltaan yhtäläisiksi. Ostovoimapariteettia tarvitaan erityisesti, kun halutaan verrata kahden maan elintasoja. Jos tietyn hyödykekorin hinta olisi esimerkiksi 25 Englannin puntaa tai 50 Yhdysvaltain dollaria, olisi ostovoimapariteetti silloin 1 £ = 2 $. Ostovoimapariteetti ei yleensä ole sama kuin todellinen vaihtokurssi.[1][2] Esimerkiksi suora bruttokansantuotteiden vertailu ei mittaa tarkasti kulutuksen määrää, koska hintatasoissa on suuria eroja.lähde?

Valtioiden ostovoimapariteettikorjattu bruttokansantuote Yhdysvaltain dollareina (Kansainvälisen valuuttarahaston World Economic Outlook Databasen lokakuun 2015 maatietojen mukaan).

Esimerkiksi Suomen nimellinen bruttokansantuote henkeä kohden vuonna 2005 oli 37 014 USD, mutta ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli 31 208 USD. Suuri ero kertoo siitä, että Suomessa, kuten muissa Pohjoismaissa, on kansainvälisesti verrattuna korkea hintataso ja verotus.lähde?

Bruttokansantuote perustuu ajatukseltaan Adam Smithin (1723–1790) teoriaan, jossa on vain työtä ja voittoa. Bruttokansantuotteen ongelmana on, että se jättää kokonaistuotannosta pois merkittävän osan (yleensä yli puolet), sen tekijät eivät korreloi eivätkä sen kaksi puolta mene tasan. Puutteista johtuen sitä voidaan manipuloida ja niin tehdäänkin, kun päättyneen vuoden lukujen kirjauksen yhteydessä korjataan myös kahden edeltäneen vuoden lukuja.lähde?

Lähteet

  1. Ostovoimapariteetti Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2020.
  2. Rossana, Robert J.: Macroeconomics, s. 481–482. Routledge, 2011. ISBN 9780203829271. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.