Osallistumisaste

Osallistumisaste on ILOn ja OECD:n käyttämä tilastollinen luku, jolla ilmaistaan kuinka moni työikäisistä kansalaisista on työllisiä tai aktiivisesti töitä hakevia eli osa työvoimaa. Osallistumisaste on eri luku kuin työllisyysaste, sillä osallistumisasteeseen sisältyvät myös työvoiman ulkopuolella olevat työikäiset kansalaiset. Osallistumisastetta tilastoidaan ikäryhmittäin ja sukupuolittain.

Osallistumisaste (LFPR) voidaan laskea kahdella tavalla:

  • (1) LFPR(%) = (Työvoima / Työikäinen väestö) x 100
  • (2) LFPR(%) = ((Työlliset + Työttömät) / Työikäinen väestö) x 100 [1]

Osallistumisaste saadaan nousemaan, jos työikäinen kansalainen määritellään työlliseksi tai aktiivisesti työtä hakevaksi. Tyypillisesti naisten osallistumisaste on matalampi kuin miesten. Työttömyysaste voi olla matala, vaikka osallistumisaste olisi heikko. Siten työttömyysaste voi pitkään olla matala ja pyrkiä vetämään kansalaisia takaisin osaksi työvoimaa.[2] Vuonna 2017 Yhdysvaltojen osallistumisaste oli 73,3 prosenttia ja Kanadan sekä Ison-Britannian 78,5 prosenttia. Samaan aikaan Yhdysvaltojen työttömyysaste oli vain noin neljä prosenttia.[2]

Kornain mukaan sosialistisissa maissa työvoimaan osallistumisaste oli selvästi korkeampi kuin kapitalistissa maissa, myös kun otetaan huomioon talouden kehitystaso (BKT per capita). Sosialistisissa maissa naisten osallistumisaste oli korkea.[3][4] Andersonin (1987) mukaan Neuvostoliitossa oli maailman korkein naisten osallistumisaste.[5]

Lähteet

  1. https://www.ilo.org/ilostat-files/Documents/description_LFPR_EN.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-06/participation-rate-emerges-as-fed-s-big-job-market-mystery
  3. Kornai, J. (1992). The socialist system: The political economy of communism. Oxford University Press.
  4. Porket, J. L. (1989). Work, employment and unemployment in the Soviet Union. Springer.
  5. Anderson, Barbara A., The Life Course of Soviet Women Born 1905-1960, osana: James R . Millar, Ed ., Politics, Work, and Daily Life in the USSR: A Survey of Former Soviet Citizens. Cambridge University Press, New York. 1987.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.