Order of Canada

Order of Canada/L'Ordre du Canada on korkein Kanadan kansalaiselle myönnettävä kunniamerkki. Se voidaan myöntää kanadalaiselle, joka merkittävällä tavalla toteuttaa kunniamerkin latinankielistä mottoa Desiderantes meliorem patriam, 'parempaa isänmaata haluten'. Kunniamerkki lanseerattiin vuonna 1967 ja tuosta vuodesta lähtien se on myönnetty yli 5 000 henkilölle – joukossa muun muassa näyttelijöitä, muusikkoja, poliitikkoja, hyväntekijöitä ja urheilijoita.

Ritarikunnan tunnuksia

Luokat

Order of Canada -kunnianosoitukset jaetaan kolmeen eri alaluokkaan:

  • Companion
  • Officer
  • Member

Companion of the Order of Canada (C.C.)

Tämän kunniamerkin saaneet ovat toimineet merkittävällä tavalla Kanadan tai koko ihmiskunnan hyväksi kansallisella tai kansainvälisellä tasolla. Korkeintaan 15 companionia voidaan nimittää vuosittain ja samanaikaisesti heitä voi olla elossa 165, ainoana poikkeuksena erityisen kunnia-arvon saaneet, honorary Companions. Syyskuun lopulla 2005 elossa oli 166 companionia, joukossa mukana neljä em. kunnia-arvolla palkittua.

Officer of the Order of Canada (O.C.)

Officer-tason kunniamerkki on tunnustus poikkeuksellisesta kyvykkyydestä ja kanadalaisten hyväksi tehdystä työstä. Korkeintaan 64 officeria voidaan nimittää vuosittain. Ylärajaa sille, kuinka monta arvonimen saanutta voi kulloinkin olla elossa, ei ole. Syyskuun lopulla 2005 elossa oli 1 006 O.C.-kunniamerkin saanutta.

Member of the Order of Canada (C.M.)

Tämä kunniamerkki on tunnustus Kanadan tai kanadalaisten hyväksi tehdystä työstä paikallisella tai alueellisella tasolla. Vuosittain korkeintaan 136 henkilölle voidaan myöntää Member-arvo. Ylärajaa samaan aikaan elossa oleville membereille ei ole. Syyskuun lopulla 2005 elossa oli 1 964 C.M.:ää.

Palkittuja henkilöitä

Companions

Officers

Members

Lähteet

  1. Canada.com Sports. The Great One among 60 recipients of Order of Canada. Viitattu 9.8.2011.
  2. Awards and Distinctions Montreal Neurological Institute and Hospital. Arkistoitu 20.10.2018. Viitattu 19.10.2018. (englanniksi)
  3. Office of the Secretary to the Governor General: Ms. Anne Carson The Governor General of Canada. Viitattu 27.2.2023.
  4. Office of the Secretary to the Governor General: Dr. Vaclav Smil The Governor General of Canada. Viitattu 16.6.2022.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.