Oppimisalusta
Oppimisalusta tai oppimisympäristö tarkoittaa oppimisympäristön verkkoteknologista osaa, jolla tuetaan oppimisprosessien sekä siihen läheisesti liittyvien muiden toimintojen hallintaa.[1]
Useimmat oppimisalustat sisältävät välineitä oppimateriaalien verkkojulkaisemiseen ja hallintaan, erilaisia keskustelutoimintoja sekä mahdollisuuden tehdä ja palauttaa tehtäviä sähköisesti. Opiskelu verkossa voi olla etäopiskelua tai se voi tapahtua luokkahuoneessa, jossa opiskelijoilla on käytössään tietokone. Verkko-opiskelu vapauttaa opiskelijat ja opettajat tekemään työtä valitseminaan aikoina, mutta toisinaan voidaan myös sopia yhteisestä opiskeluajasta ja käydä tosiaikaista keskustelua.
Oppimisalustan palveluntarjoaja saattaa myydä joko oikeutta ohjelmiston käyttöön tai palvelintilaa tai molempia. Osa oppimisalustoista on kaupallisia, osa taas perustuu avoimeen lähdekoodiin. Vapaissa ohjelmissa on jo paljon hyvin kehittyneitä ominaisuuksia kuten wikityökalu. Näitä ohjelmia käyttäjät voivat vapaasti muokata tarpeitaan vastaaviksi.
Historia
Katso oppimisympäristön historia, koska nämä kaksi termiä ovat historiallisesti olleet sekaisin käytössä.
Nykytilanne
Digitaalisten oppimisympäristöjen kehitys ja käyttö on lisääntynyt lähivuosina. Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi monissa suomalaisissa kouluissa on jouduttu siirtämään opetus lähiopetuksesta etäopetukseen, joka on tuonut mukanaan runsaasti oppimiseen sekä opetuksen hallintaan liittyviä ongelmia. Opettajat ovat joutuneet siirtämään kaiken opiskelun verkkoympäristössä toteutettavaksi.
Oppimisalustoja
Erilaisia oppimisalustoja oli jo vuonna 2000 yli 3 000 ja määrä on kasvanut koko ajan.[2]
Joitain Suomessa tunnettuja ja käytettyjä oppimisalustoja ovat seuraavat:
- A&O
- Alfons Education
- Blackboard
- Claroline
- Google Classroom
- Edulink
- Fle3
- Fronter
- FlowLMS
- Howspace
- Kampus
- Moodle
- Maol2
- Optima
- Peda.net
- Priima LMS
- Skhole[3]
- Skillhive
- Studeo
- TopClass
- Virtual-U
- VuoLearning[4]
- WebCT
- WOPPI-kampus
- Workseed
- Äly
Katso myös
Lähteet
- Opetushallitus: ”3”, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004, s. 18. Opetushallitus, 2004. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.8.2009). (Arkistoitu – Internet Archive)
- Kalliala, Eija: Verkko-opettamisen käsikirja. Finn Lectura, 2002.
- Oppimisalusta verkossa - Järjestöille, yrityksille, oppilaitoksille | Skhole www.skhole.fi. Viitattu 2.12.2021.
- Vuo Review: Blended Learning Platform, Flipped Classroom & Analytics Learning Light. Viitattu 12.10.2016. (englanniksi)