Nuorten sävellahja

Nuorten sävellahja oli Yleisradion rinnakkaisohjelmassa lauantaisin klo 16:0517:00 lähetetty nuortenohjelma 1960-luvulta aina 1980-luvun loppupuolelle. Ohjelma koostui nuorison "terkuista" toisilleen ja toivekappaleista. Ohjelma sai huippuaikoina yli miljoona kuuntelijaa.[1] Ohjelman esikuvana oli aikuisille ja iäkkäämmille kuuntelijoille suunnattu Esko Mustosen juontama Sävellahja 22000. Terveisten ja toivekappaleen hintana oli nuorten itsensä määrittelemä summa vaihtuvaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Numero ohjelman nimessä viittasi tilinnumeroon, johon hyväntekeväisyysvaroja koottiin (nuorten sävellahjassa se oli 22 001). Ohjelman suosio perustui edulliseen lähetysaikaan, mutta varsinkin siihen, että siinä soitettiin nimenomaan nuorten itse toivomia levyjä. Ohjelman ensimmäiset juontajat olivat vielä kallellaan hieman perinteisemmän musiikin suuntaan, mutta 1970-luvun puolella ohjelman vetovastuu siirtyi tekijöille, jotka olivat lähempänä tärkeimmän kuulijakunnan ikää. 1980-luvun rocksukupolvea edustaneille Nuorten sävellahjan toimittajille Sävelradio, joka oli aikoinaan perustettu yleisön vaatimuksesta ja piraattiradioiden paineessa, oli jo suorastaan varsinainen kirosana.[2]

Ohjelman juontajana toimi Jake Nyman, josta tuli suosittu yleisradiomies Nuorten sävellahjan johdosta. Ohjelman ensimmäinen juontaja oli Juhani Lavén, joka juonsi ohjelmaa vuosina 1967–1971.[3] Muitakin juontajia ohjelmalla oli: Oras "Oki" Pikkarainen, Holle Holopainen, Liisa Lääveri, Kirsti Pohjaväre, Outi Popp, Leo Friman ja Tapani Ripatti. Kirsti Pohjaväre oli kesällä 1979 juontajaksi tullessaan vain 17-vuotias. Juontajakunnan nuorentamisella pyrittiin tietoisesti saamaan nimenomaan nuoriso radioiden ääreen. Samaan operaatioon kuului, että Jake Nyman ja Holle Holopainen olivat käynnistämässä kesällä 1980 aloittanutta Rockradiota, jonka suosio syrjäytti Nuorten sävellahjan 1980-luvun aikana.[2][4]

Ohjelma oli varsin suosittu koko 1970-luvun. Vuosikymmenen aikana se saavutti parhaimmillaan liki 1,2 miljoonaa kuuntelijaa ja oli Yleisradion kuunnelluin ohjelma.[2] Ylen ruotsinkielisellä kanavalla lähetettiin vastaavaa ohjelmaa Ungdoms gåva i toner. 1980-luvun lopulla ohjelman suosio alkoi hiipua nuorten radionkuuntelun siirryttyä vuonna 1985 alkaneille kaupallisille kanaville. Suomenkielisen ohjelman nimeksi tuli Kummilahja – 22001, sitä lähetettiin Radiomafia-kanavalla ja entisten kymmenien haasteiden sijasta yksi ohjelmajakso piti koostaa vain muutaman haasteen varaan.[5]

Entisten nuorten sävellahja

Nykyään ohjelman perinteitä jatkaa Entisten nuorten sävellahja. Entisten nuorten sävellahjassa muistellaan huolettomia koulu- ja nuoruusvuosia ja toteutetaan menneitten vuosikymmenten nuorisomusiikkitoiveita. Juontajina vuorottelevat Kikka Pohjaväre ja Juha-Pekka Taskinen sekä aiemmin myös Jari Vesa. Ohjelmaan osallistutaan tekstiviestein ja netin kautta.

Parodiaa

Radion huumoriohjelmassa Alivaltiosihteeri on esitetty Entisten nuorten sävellahjasta parodia "Entisten presidenttien sävellahja", johon entiset presidentit saivat soittaa. Soittajina sketsissä olivat entiset presidentit Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto, joista Koivisto toivoi Porilaisten marssia venäjäksi laulettuna.

Lähteet

  1. Sävis-historiaa YLE. Arkistoitu 23.12.2007. Viitattu 1.1.2008.
  2. Raimo Salokangas: Aikansa oloinen: Yleisradion historia 2 (1949–1996), s. 338. Helsinki: Yleisradio, 1996. ISBN 951-43-0709-7.
  3. Tallenne Nuorten sävellahjasta 22001 kesäkuulta 1968 youtu.be.
  4. Salokangas 1996, s. 374.
  5. Hakahuhta, Ari: Pelkkä legendaarinen maine ei riitä Nuorten sävellahjoille. Helsingin Sanomat, 28.6.1990, s. 58. Näköislehti (maksullinen).
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.