Novamainen muuttuja
Novamainen muuttuja (lyhenne NL) on räjähtävää tähteä, novaa muistuttava muuttuva tähti, jossa ei havaita novapurkauksia. Novamaiset muuttujat eivät ole novia tai kääpiönovia, mutta niiden spektreissä on näiden piirteitä.
Novamainen muuttuja
Silti novamaiset muuttujat luetaan purkautuviin eli kataklysmisiin muuttujiin. Tunnetuimmat novamaiset muuttujat ovat symbioottisia kaksoistähtiä (esimerkiksi Z Andromedae) ja magneettisia kataklysmisiä muuttujia (esimerkiksi polarit AM Herculis). Näissä tähdissä on kylmä tähti ja kuuma tähti, joka voi olla valkea kääpiö, alikääpiö ja pääsarjan tähti. Kylmästä ("punaisesta") tähdestä virtaava kaasu muodostaa kertymäkiekon kuumemman tähden ympärille. Kiekossa tapahtuu kirkastumisia ja himmentymisiä. Myös valkeaan kääpiöön valuva massavirta, joka kuumenee hehkuvaksi kaasuksi törmätessään valtavassa painovoimassa tähteen suurella nopeudella, säteilee eri voimalla eri aikoina.
Novamaisten muuttujien jako
- AC: AM CVn -tähti, spektrissä ei vetyviivoja tai heikot vetyviivat,
- AM: polari eli AM Her, synkronisesti pyörivä, magneettinen valkea kääpiö
- AS: AM:n alalaji, hitaasti asynkronisesti pyörivä AM Herculis -tyyppinen tähti
- DQ: DQ Her -tähti, ei-synkronisesti pyörivä, magneettinen valkea kääpiö, yleensä ei röntgensäteitä.
- IP: puolipolari, röntgensäteilyä tulee epäsynkronisesti pyörivästä, magneettisesta valkeasta kääpiöstä, tavallisesti voimakas röntgenlähde
- SS: superpehmeä röntgenlähde ("supersoft"), vety palaa vapaasti valkean kääpiön pinnalla
- SW: SW Sex -tähti, novamaisten alalaji
- UX: UX UMa -tähti, novamaisten muuttujien alalaji
- VY: VY Scl -tähti (antikääpiönova), novamaisten alalaji