Nokilokki

Nokilokki (Larus hemprichii) on tumma afroaasialainen lokki, jonka tieteellinen nimi on annettu saksalaisen lintutieteilijän Wilhelm Hemprichin kunniaksi.

Nokilokki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Lokit Larus
Laji: hemprichii
Kaksiosainen nimi

Larus hemprichii
(Bruch, 1853)

Katso myös

  Nokilokki Wikispeciesissä
  Nokilokki Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on 42–45 cm, siipien kärkiväli 105–118 cm ja paino 400–500 g. Se on keskikokoinen lokki, jonka höyhenpuku on hyvin tumma: aikuisen linnun selkäpuoli on tummanruskea ja harmaa, pää ja kurkku noenharmaat, rinta vaaleanharmaa, vatsa, pyrstö ja laikku kaulan sivuilla valkoiset, sekä siivenkärjet mustat. Nokka on kellahtava, kärjestä musta ja aivan nokan kärki on punainen, koivet ovat keltaiset ja silmärengas punainen. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori lintu on pääasiassa tummanruskea, sen vatsa on valkoinen, nokka ja koivet ovat harmaat.

Esiintyminen

Nokilokki elää paikoin Punaisellamerellä, Persianlahdella ja Intian valtamerellä, muun muassa Keniassa ja Pakistanissa. Lajin elinympäristön ala on 1–10 miljoonaa neliökilometriä, ja maailman populaation koko on 150 000–300 000 yksilöä. Se on vaelluslintu, joka pesimäajan ulkopuolella kiertelee Punaisellamerellä ja Intian valtamerellä. Lajia ei ole tavattu Suomessa.

Elinympäristö

Pesimäaikana nokilokit elävät rannikoilla ja saarilla, Keniassa koralliriutoilla. Muulloin ne elävät avomerellä, usein laivoja seuraillen.

Ravinto

Nokilokki on kaikkiruokainen. Enimmäkseen se syö kalaa, jota se saalistaa veden pinnalta tai kalastusalusten perästä. Se myös ryöstää kaloja tiiroilta ja syö pienempien lintujen munia ja poikasia.

Nokilokki lennossa.
Ichthyaetus hemprichii

Lähteet

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. – Oxford University Press. Hongkong.

Viitteet

  1. BirdLife International: Larus hemprichii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.5.2014. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.