Nitta Yoshisada

Nitta Yoshisada (jap. 新田義貞, 1301 Kōzuken provinssi17. elokuuta 1338 Echizenin provinssi) oli japanilainen soturi ja Nitta-klaanin pää. Hän tuki keisari Go-Daigon valtaannousua ja hänellä oli keskeinen rooli Kamakura-shōgunaatin kaatamisessa. Ashikaga-klaanin Ashikaga Takauji kuitenkin voitti hänet Kamakurassa, minkä jälkeen hän pakeni Go-Daigon kanssa Yoshinovuorelle ja perusti uuden eteläisen hovin vastustamaan Takaujin Kiotoon asettamaa keisaria. Tämä ajanjakso tunnetaan Nanboku-chō-kautena.[1]

Yoshisada Kikuchi Yosain maalauksessa.

Elämä

Ashikaga Takaujin pitkäaikaisena vihollisena Nitta Yoshisadaa on usein syytetty Japanin hovin jakautuneisuudesta eteläiseen ja pohjoiseen haaraan, sillä hän taisteli Ashikaga-klaania vastaan eteläisen hovin perustaneen keisari Go-Daigon puolesta. Klaanien välinen kilpailu johtui pääosin siitä, että Ashikagat olivat Nitta-klaanin yläpuolella, vaikka he olivat saaneet alkunsa nuoremmasta esi-isästä. Koska Nittojen esi-isät eivät taistelleet Minamoto-klaanin serkkujensa rinnalla Genpei-sodassa, heille ei annettu arvoa tai valtaa Kamakurassa.

Vuonna 1331, kun Kamakura-shōgunaatti oli määrännyt Nittan liittymään armeijaan Chihayan linnoituksella, hän sai viestit prinssi Morinagalta ja keisari Go-Daigolta kehottaen häntä hyökkäämään Hōjō-klaania vastaan. Hän jätti asemansa ja palasi kotialueelleen Kōzuken provinssiin, jossa hän kokosi avukseen muita Minamoto-klaanin jälkeläisiä ja vasalleja. Hän aloitti marssin Kamakuraan, saavuttaen sen ulkopuolella joitakin voittoja ja jahdaten Hōjō-klaanin puolustajia kaupunkia kohti.

Kamakuraa ympäröivät kalliot kolmelta puolelta, joten hyökkääminen kaupunkiin oli vaikeaa. Nitta käytti hyväkseen laskuvettä ja siirsi joukkonsa kaupunkia kohti etelästä rantojen kautta. Taiheikin mukaan Nitta heitti miekkansa aaltoihin ja rukoili Amaterasua, joka jakoi vedet hänen puolestaan. Kaupunki vallattiin ja Hōjō-klaanilta riistettiin sen vaikutusvalta.

Kamakuran ja Hōjō-klaanin kukistumisen jälkeen Nitta nimitettiin Echigon provinssin kuvernööriksi ja Hariman sekä Kōzuken provinssien varakuvernööriksi, kun Go-Daigo jakoi uudelleen Hōjō-klaanin maita. Lisäksi hän kosi Go-Daigon sihteeriä Kōtō-Naishia, jonka kanssa hän meni naimisiin keisarin välityksen avulla.

Seuraavina vuosina Nittan kilpailu Ashikaga Takaujia (ja hänen veljeänsä Ashikaga Tadayoshia) vastaan kärjistyi, kun Ashikagat suunnittelivat kapinaa ja vaativat Nitta Yoshisadan tuhoamista. He kävivät lukuisia taisteluita, joista useat tapahtuivat Kiotossa ja sen ympäristössä samoilla paikoilla kuin Genpei-sodan kuuluisat taistelut. Nitta kukistettiin, mutta hän pysyi piikkinä Takaujin rinnassa kuolemaansa saakka vuonna 1338.

Nittan kuolema oli yhtä huomattava kuin hänen elämänsä. Turnbull (2003) kirjoittaa, että Nitta oli taistelemassa Kuromarun piirityksessä Hosokawa Akiujia, Takaujin liittolaista vastaan, kun nuolet kaatoivat hänen hevosensa. Nitta jäi loukkuun kuolleen hevosen alle ja oli siten helppo kohde jousiampujille. Viimeisenä tekonaan Nitta veti esiin lyhyen miekkansa ja leikkasi irti oman päänsä. Joidenkin hänen kanssaan taistelleiden samuraiden on sanottu tehneen seppukun uskollisuudenosoituksena.lähde?

Lähteet

  1. Nitta Yoshisada Encyclopædia Britannica. Viitattu 27.7.2012.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.