New Mexico

New Mexico ([nu:'meksıkoʊ][3]; esp. Nuevo México; vanhentunut suomennos Uusi-Meksiko[4]) on Yhdysvaltojen 47. osavaltio ja se sijaitsee Yhdysvaltojen lounais- ja länsiosissa. New Mexico kuuluu myös vuoriosavaltioihin ja se on kuudenneksi harvimpaan asutettu osavaltio Yhdysvalloissa.

New Mexico
State of New Mexico
Estado de Nuevo México
Yootó Hahoodzo
New Mexicon lippuNew Mexicon sinetti
lippusinetti
Yhdysvaltain kartta, jossa New Mexico korostettuna
Yhdysvaltain kartta, jossa New Mexico korostettuna
Valtio  Yhdysvallat

Pääkaupunki Santa Fe

Suurin kaupunki Albuquerque

Kuvernööri Michelle Lujan Grisham (D)

Viralliset kielet ei ole

Pinta-ala  
 yhteensä 315 194 km² (5.)
 josta maata 314 590 km²
 josta vettä 607 km² (0,2 %)

Väestö (2014[1])  
 asukkaita 2 085 572 (36.)
 asukastiheys 6,6 as./km²

Liittovaltion osavaltioksi  
 päivämäärä 6. tammikuuta 1912
 järjestyksessä 47.

Aikavyöhyke UTC−7 (MST)[2]
 kesäaika UTC−6 (MDT)[2]

Pinnanmuodostus  
 korkein kohta 4 014 m
 keskikorkeus 1 735 m
 matalin kohta 859 m

Lyhenteet  
 postilyhenne NM
 ISO 3166-2 US-NM

Lempinimi Land of Enchantment / Tierra de Encanto (Hurmoksen maa)

Motto Crescit eundo (lat. Kasvaa mennessään)

www.state.nm.us
Löydä lisää Yhdysvaltoihin liittyviä artikkeleitaYhdysvaltojen teemasivulta

Intiaanit asuttivat osavaltiota ennen espanjalaisten saapumista. Santa Fe de Nuevo Méxicon provinssi oli osa Espanjan imperiumiin kuulunutta Uuden-Espanjan varakuningaskuntaa vuosina 1598–1821. Tämän jälkeen vuosina 1821–1846 se oli Meksikon territorio, kunnes maa menetti alueen Yhdysvalloille vuosien 1846–1848 sodassa. Territoriosta tuli Yhdysvaltain osavaltio vuonna 1912.

New Mexicossa on Yhdysvaltojen suurin hispaaniväestö. Vuonna 2018 väestöstä arvioitiin 49,1 prosenttia olevan hispaaneja, joista suurin osa katsoo olevansa Espanjasta tulleiden uudisasukkaiden jälkeläisiä. Väestöstä 28 prosenttia puhuu vain espanjaa, jonka paikallismurteen nimi on español neomexicano. Osavaltion hispaaniosuus on viime vuosikymmeninä kasvanut Latinalaisen Amerikan espanjankielisistä maista tulevan uuden maahanmuuton myötä.

Osavaltiossa on myös kolmanneksi suurin intiaaniväestö Alaskan ja Oklahoman jälkeen, ja kokonaismäärältään viidenneksi eniten Kalifornian, Oklahoman, Arizonan ja Texasin jälkeen. New Mexicossa asuvat heimot koostuvat pääosin navajo- ja pueblointiaaneista.

New Mexicon väestölle ja kulttuurille on omaleimaisuutensa antaneet hispaani-, meksikolais- ja intiaanivaikutteet. Osavaltion punakultainen lippu kuvaa Espanjaa sekä Zia-symbolia, intiaanien ikivanhaa auringon symbolia.[5]

Maantiede

Gila National Forest.

New Mexicon osavaltion kokonaispinta-ala on 315 194 km².[6] Vain pieni osa (607 km²) sen pinta-alasta on vettä. Osavaltion itäraja sijaitsee 103° W -pituuspiirillä Oklahoman osavaltion kanssa ja 5 km lännempänä 103,5° W -pituuspiirillä Texasin kanssa.[6] Etelässä Texas muodostaa rajasta kaksi kolmasosaa, kun taas meksikolaiset osavaltiot Chihuahua ja Sonora muodostavat rajasta yhden kolmasosan. Lännessä New Mexicon raja sijaitsee 109° 03' W -pituuspiirillä Arizonan kanssa ja pohjoisraja 37° N -leveysasteella Coloradon kanssa.[6] New Mexicon, Coloradon, Arizonan ja Utahin osavaltiot muodostavat New Mexicon luoteisosassa Four Corners -nimisen alueen.

New Mexicon maisema vaihtelee aavikoista mesoihin ja korkeisiin, lumipeitteisiin huippuihin. New Mexicon hedelmättömästä vaikutelmasta huolimatta metsittyneet vuorierämaat kattavat merkittävän osan osavaltiosta erityisesti pohjoista kohti. Sangre de Cristo -vuoret, eteläisin osa Kalliovuorista, kulkee Rio Granden itärajaa pitkin. New Mexicon tärkeimmät joet ovat Rio Grande, Pecos, Canadian, San Juan ja Gilajoki, joista Rio Grande on Yhdysvaltojen kahdeksanneksi pisin joki.

Yhdysvaltojen hallitus suojelee miljoonia eekkereitä New Mexicon pinta-alasta, muun muassa kansallismetsiä kuten[7]:

  • Carson National Forest
  • Cibola National Forest
  • Lincoln National Forest
  • Santa Fe National Forest
  • Gila National Forest
  • Gila Wilderness

Ilmasto

New Mexicon ilmasto on yleensä puolikuivasta kuivaan, tosin siellä on alueita, joilla vallitsee manner- ja vuoristoilmasto. New Mexicon keskimääräinen sademäärä on 350 mm vuodessa. Vuosittainen keskilämpötila voi vaihdella 18 °C ja 4 °C välillä.[6] Kesäkuukausien aikana 1 500 m:n korkeudessa lämpötila voi ylittää 38 °C ja korkeammalla lämpötila voi vaihdella 26 °C ja 36 °C välillä. Korkein New Mexicossa mitattu lämpötila on 47 °C ja se mitattiin Artesiassa 29. kesäkuuta 1918.[6]

Kasvillisuus ja eläimistö

New Mexico tarjoaa elin- ja kasvuympäristön monille kasvi- ja eläinlajeille. Kreosoottipensaat, meskitet, kaktuskasvit, jukat ja aavikkokasvit, kuten Bouteloua eriopoda, Aristida purpurea, Hilaria mutica ja Scleropogon brevifolius kattavat laajalti puolikuivat alueet. Osavaltion pohjoisosassa kasvaa monia puulajeja, kuten keltamänty, metsähaapa, kuusi, pihta ja idänhopeapensas. New Mexicon lintulajeihin kuuluvat muun muassa kalifornianjuoksukäki ja kalkkuna.[8] Muita osavaltion eläinlajeja ovat muun muassa mustakarhu, kojootti, piikkisiat, haisunäätä, hirvi, vapiti, biisoni, paksusarvilammas, orava, maaorava, hanka-antilooppi, teksasinkalkkarokäärme, rusakko ja useat muut lintu-, matelija- ja jyrsijälajit.

Historia

Savitiilisiä taloja, Pueblo de Taos.

Alueen ensimmäiset asukkaat olivat pueblo-heimon intiaaneja, jotka loivat kukoistavan kulttuurin rakentamalla pieniä kaupunkeja Rio Grande -joen laaksoon 1200-luvulla. Ensimmäiset seudulla käyneet eurooppalaiset olivat espanjalaisia tutkimusmatkailijoita, jotka olivat perustaneet Uuden-Espanjan territorion nykyisen Meksikon ja Väli-Amerikan alueelle. He liittivät alueen territorioonsa Uuden-Meksikon provinssina vuonna 1598. Alkuperäisasukkaat kuitenkin taistelivat kiivaasti valloittajia vastaan ja onnistuivatkin ajamaan heidät väliaikaisesti pois provinssin pohjoisosasta.

Alue siirtyi Meksikolle Meksikon itsenäisyyssodassa vuosina 1810–1821. Espanjalaiset siirtomaaisännät olivat kieltäneet provinssiin tulleita yhdysvaltalaisia käymästä kauppaa, mutta itsenäinen Meksiko salli kaupankäynnin, ja alueella alkoi käydä säännöllisesti yhdysvaltalaisia kauppiaita. Meksikon ja Yhdysvaltain välisen sodan aikana 1846–1848 Yhdysvallat valloitti maan itselleen ja teki siitä New Mexicon territorion, mihin kuului myös nykyinen Arizonan osavaltio ja osia Coloradosta. Tarkoituksena oli muodostaa New Mexicon osavaltio niin pian kuin mahdollista, mutta senaatti torjui esityksen. New Mexico hyväksyttiin osavaltioksi vasta 6. tammikuuta 1912.

Hallinto

New Mexicon lainsäädäntövaltaa käyttää osavaltion kaksikamarinen lainsäädäntöelin. Ylähuoneessa eli senaatissa on 42 jäsentä, alahuoneessa eli edustajainkokouksessa on 70 jäsentä.[9] Ylintä toimeenpanovaltaa käyttää kuvernööri. New Mexico on jaettu 33 piirikuntaan[10].

Talous

Öljy- ja kaasutuotanto, matkailu ja liittohallitus ovat tärkeitä osavaltion talouden kannalta. Osavaltion hallituksella on tarkka verohyvitys- ja teknisen avun järjestelmä työllisyyden ja liikealan sijoitusten edistämiseen, erityisesti uudessa tekniikassa.

Vuonna 2007 New Mexicon bruttokansantuote oli 76,178 miljardia dollaria (alustava summa).[11] Henkilökohtainen tulo asukasta kohti oli 31 474 dollaria.[12] Vuonna 2005 köyhyysrajan alapuolella väestöstä oli 18,4 %.[13] Tammikuussa 2010 osavaltion työttömyysprosentti oli 8,5 %.[14] Vuodesta 2008 alkaen New Mexicon henkilökohtainen tulovero vaihtelee 1,7 % ja 4,9 % välillä.[15] Vuodesta 2007 asti armeijan palkat on vapautettu osavaltion tuloveroista.[16]

New Mexico on Yhdysvaltojen johtava raakaöljyn ja maakaasun tuottaja.[17] Vuonna 2000 öljy ja kaasu tuottivat osavaltiolle 8,2 miljardia dollaria.[17]

Liittohallituksen merkitys osavaltion taloudessa

Liittohallituksen tulot on merkittävä tekijä New Mexicon taloudessa. Vuonna 2005 liittohallitus käytti 2,03 dollaria New Mexicoon jokaisesta dollarista, jonka se sai osavaltiolta saaduista verotuloista. Tämä luku on korkeampi kuin muissa liiton osavaltioissa.[18]

Monet liittohallituksen töistä liittyvät armeijaan, sillä osavaltio toimii ilmavoimien kolmen tukikohdan, testialueen sekä armeijan koekentän ja toiminta-alueen isäntänä. New Mexicon osavaltion yliopiston toukokuun 2005 arvion mukaan 11,65 % osavaltion kokonaistyöllisyydestä syntyy suoraan tai epäsuorasti armeijan tuloista.[19] Muita liittohallituksen laitoksia ovat muun muassa Los Alamosin ja Sandian teknologialaboratoriot.

Taloudelliset kannustimet

New Mexico tarjoaa osavaltiossa toimiville yrityksille joitakin taloudellisia kannustimia, kuten verohyvityksiä ja verovapautuksia. Suurin osa kannustimista perustuu työpaikkojen luomiseen.[20]

New Mexicon laki sallii hallitusten antaa maata, rakennuksia ja liiketoiminnan perusrakenteita edistääkseen työpaikkojen luomista. Osavaltio tarjoaa myös taloudellisia kannustimia elokuvatuotannolle.[21] New Mexicon elokuvatoimisto arvioi vuoden 2007 lopussa, että kannustinohjelma oli tuonut yli 85 elokuvahanketta osavaltioon vuoden 2003 jälkeen ja tuonut osavaltion talouteen 1,2 miljardia dollaria.[22][23]

Väestö

New Mexicon väestötiheyskartta.

Vuonna 2009 New Mexicon köyhyysprosentti oli 19,3 %.[24]

Väestöjakauma

Vuonna 2013 United States Census Bureau laski New Mexicon asukasluvuksi 2 085 287. Tähän lukuun kuuluu luonnollinen väestönkasvu, nettomuutto, Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat ja maan sisäinen muutto. New Mexicon asutuskeskus sijaitsee Torrancen piirikunnassa.

Vuonna 2013 6,7 % New Mexicon väestöstä oli alle 5-vuotiaita, 24,3 % alle 18-vuotiaita, 14,7 % oli 65-vuotiaita tai sitä vanhempia. Koko väestöstä noin 50,4 % oli naisia ja ulkomaalaissyntyisiä oli 9,8 %.[1]

Suurimmat kaupungit

Albuquerque.
Sijoitus Kaupunki Piirikunta Asukasluku
1AlbuquerqueBernalillo562 553
2Las CrucesDoña Ana101 324
3Rio RanchoSandoval91 956
4Santa FeSanta Fe82 800
5RoswellChaves48 366
6South ValleyBernalillo44 013
7FarmingtonSan Juan43 420
8AlamogordoOtero35 984
9HobbsLea30 838
10CarlsbadEddy26 259

Kielet

Yhdysvaltojen vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan 28,76 % 5-vuotiaista ja vanhemmista puhuu kotona espanjaa ja 4,7 % puhuu navajoa.[25] New Mexicon espanjan murretta puhuvat ovat pääasiassa Espanjan siirtomaiden jälkeläisiä, jotka saapuivat New Mexicoon 1500-, 1600- ja 1700-luvuilla.

Espanjan kielen laajan käytön vuoksi sen usein luullaan olevan New Mexicon toinen virallinen kieli englannin lisäksi. New Mexicolla ei kuitenkaan ole virallista kieltä.

Vuonna 1995 New Mexico valitsi osavaltion lauluksi kaksikielisen New Mexico – Mi Lindo Nuevo México.[26]

Uskonto

Katolinen Pyhän Fransiskuksen katedraali Santa Fessä.

Vuonna 2000 suurimmat uskontokunnat olivat katolinen kirkko 670 511 kannattajalla, eteläinen baptistikonventio 132 675 kannattajalla, myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko 42 261 kannattajalla ja metodistikirkko 41 597 kannattajalla.[27] Vuoden 2008 tutkimuksen mukaan New Mexicon yleisimmät, itse ilmoitetut uskonnot olivat:

Urheilu

Tunnettuja urheilun ammattilaisjoukkueita ovat Albuquerque Isotopes baseballissa, New Mexico Thunderbirds koripallossa, New Mexico Mustangs ja New Mexico Renegades jääkiekossa.

Lähteet

  1. Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions and States: April 1, 2010 to July 1, 2014 (CSV) heinäkuu 2014. U.S. Census Bureau. Viitattu 30.1.2015. (englanniksi)
  2. https://www.timeanddate.com/time/zone/usa/new-mexico
  3. Yhdysvaltain osavaltioiden nimien kirjoitus- ja ääntöasut Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 21.6.2020.
  4. Hakulinen, Kerkko & Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 134. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. ISBN 978-952-5446-80-7.
  5. The New Mexico State Flag Netstate. Viitattu 8.2.2014. (englanniksi)
  6. http://weather.nmsu.edu/News/climate-in-NM.htm%5Bvanhentunut+linkki%5D
  7. Find a Forest by State US Forest Service.
  8. Wild Turkey igoterra.com. Viitattu 8.2.2014. (englanniksi)
  9. New Mexico State Legislature US Legal. Viitattu 6.2.2014.
  10. New Mexico Counties Home Town Locator. Viitattu 8.2.2014.
  11. http://bber.unm.edu/econ/st-gsp1.htm
  12. http://bber.unm.edu/econ/us-pci.htm
  13. http://bber.unm.edu/demo/SAIPEallagepov05.htm
  14. http://www.bls.gov/lau/
  15. http://www.tax.newmexico.gov/Pages/TRD-Homepage.aspx
  16. http://www.governor.state.nm.us/press/2007/june/061407_04.pdf
  17. http://geoinfo.nmt.edu/resources/petroleum/
  18. http://www.taxfoundation.org/research/show/266.html
  19. http://web.archive.org/web/20060902233558/http://bbrs.nmsu.edu/nmbizoutlook/showarticle.php?articleID=50106
  20. http://www.edd.state.nm.us/businessAssistance/incentives/index.html
  21. http://web.archive.org/web/20061114192754/http://www.nmpartnership.com/press-releases/article.php?id=1022&title=Governor+Signs+Film+Production+Tax+Incentives
  22. http://www.nmfilm.com/filming/incentives/
  23. http://www.abqjournal.com/AED/268427business12-10-07.htm
  24. http://www.statehealthfacts.org/comparemaptable.jsp?ind=16&cat=1
  25. http://www.mla.org/cgi-shl/docstudio/docs.pl?map_data_results
  26. http://www.sos.state.nm.us/BlueBook2008/StateSymbols.pdf
  27. http://www.thearda.com/mapsReports/reports/state/35_2000.asp

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.