New Brunswick

New Brunswick (ransk. Nouveau-Brunswick) on yksi Kanadan provinsseista. Se on maan ainoa virallisesti kaksikielinen provinssi (englanti ja ranska). Sen pääkaupunki on Fredericton ja väkiluku 747 101.[2]

New Brunswick
Nouveau-Brunswick
lippu vaakuna
Motto: Spem reduxit (Toivo on palautettu)

Viralliset kielet englanti ja ranska

Pääkaupunki Fredericton

Suurin kaupunki Saint John

Varakuvernööri Jocelyne Roy-Vienneau

Pääministeri Blaine Higgs (Progressive Conservative)

Edustus parlamentissa
alahuone 10
senaatti 10

Pinta-ala sijalla 8.
 yhteensä 72 908 km²
maapinta-ala 71 450 km²
vesipinta-ala 1 458 km² (2,0 %)

Väkiluku sijalla 8.
 yhteensä (2016) 747 101
väestötiheys 10,46 /km²

Osaksi liittovaltiota
 päivämäärä 1. heinäkuuta 1867
 järjestyksessä 1.

Aikavyöhyke • Normaaliaika: UTC−4 (AST)[1]
• Kesäaika: UTC−3 (ADT)[1]

Lyhenteet
postitunnus NB
aluetunnus CA-NB
postiosoitteen etuliite E

www.gov.nb.ca

Maantiede

New Brunswickin kartta.

New Brunswick sijaitsee Kanadan itärannikolla. Sitä rajoittavat pohjoisessa Quebecin Gaspén niemimaa ja Chaleurinlahti sekä idässä Saint Lawrencen lahti ja Northumberlandinsalmi. Etelässä kapea Chignectonkannas yhdistää sen Nova Scotian provinssiin, jonka Fundynlahti suurimmaksi osaksi erottaa mantereesta. Lännessä rajanaapurina on Yhdysvaltain Mainen osavaltio.

Provinssin kokonaispinta-ala on noin 70 000 neliökilometriä. Noin 80 prosenttia maa-alasta on metsää, loput 20 prosenttia on peltoa ja kaupunkialuetta. Maasto on pääosin alavaa jääkauden kuluttamaa ja loiventamaa mäkimaata, joka muodostaa Appalakkien pohjoisosan.

Historia

New Brunswickin alkuperäiskansoihin kuuluvat mi'kmaq (micmac), maliseet ja passamaquoddy. Väestö on suurimmaksi osaksi englanninkielistä, mutta provinssissa asuu myös huomattava (35 %) ranskankielinen vähemmistö. New Brunswick on maan ainoa virallisesti kaksikielinen provinssi.

New Brunswickin siirtomaa perustettiin 1784, kun kaukaista Nova Scotian Halifaxin hallintoa karsastaneet Yhdysvalloista vastasaapuneet siirtolaiset anoivat brittihallitukselta lupaa erillisen provinssin perustamiseen Chignectonkannaksen länsipuolisesta ja Fundynlahden pohjoispuolisesta alueesta. New Brunswick nimettiin kunnianosoituksena brittiläiselle monarkille, kuningas Yrjö III:lle, joka polveutui Hannoverin suvusta (House of Brunswick). Pääkaupunki Fredericton nimettiin Yrjö III:n toisen pojan, prinssi Frederik Augustuksen mukaan.

New Brunswick oli yksi neljästä provinssista, jotka muodostivat Kanadan liittovaltion vuonna 1867.

Hallinto

New Brunswickin parlamenttitalo.

Kanadan kuningasta ja provinssin ylintä päätäntävaltaa edustaa varakuvernööri. Lainsäädännöllinen elin on New Brunswickin yksikamarinen parlamentti, jonka 55 edustajaa valitaan vaaleilla viiden vuoden välein. Parlamenttia johtaa pääministeri.

Hallinnollisesti New Brunswick jakautuu 105 kuntaan. Kuntia on neljää eri tyyppiä: kaupungit (cities), maalaiskunnat (rural communities), kaupunkikunnat (towns) ja kylät (villages).[3] Historiallisesti New Brunswick jaettiin piirikuntiin (counties) jotka jakautuivat edelleen kuntiin (parishes), mutta tästä jaosta luovuttiin vuonna 1966.

Kunnat

Saint John on satamakaupunki, johon on keskittynyt raskasta teollisuutta paperi- ja selluteollisuuden, öljynjalostamoiden ja telakoiden muodossa. Kaikki nämä ovat edesmenneen K. C. Irvingin perheen omistuksessa. Irvingin perhe hallitsee myös suurta osaa provinssin taloudesta ja kolmea sen neljästä päivittäisestä englanninkielisestä sanomalehdestä. Saint Johnia ei tule sekoittaa Newfoundland ja Labradorin pääkaupungin St. John'sin kanssa.

Moncton on New Brunswickin toiseksi suurin ja nopeimmin kasvava kaupunki. Se on pääasiassa kuljetuksen, jakelun, kaupan ja jälleenmyynnin keskus. Monctonissa elää huomattava ranskankielinen akadialaisten vähemmistö (35 %), joka pitää kaupunkia epävirallisena pääkaupunkinaan. Suuri osa Monctonin viimeaikaisesta kasvusta perustuu talousohjelmaan, joka on kuitenkin johtanut provinssin koillisnurkan autioitumiseen.

Fredericton on sekä provinssin pääkaupunki että arvostettu yliopistokaupunki. Se on myös koti Lord Beaverbrook Art Gallerylle, Theatre New Brunswickille, New Brunswick Sports Hall of Famelle ja muille virkistyskohteille kuten Christ Church Cathedralille, jonka peruskivi on vanhin Pohjois-Amerikassa. Frederictonin lempinimi on "Ylväiden jalavien kaupunki" (City of Stately Elms), keskuspuiston ulkopuolella seisovien suurien jalavien vuoksi.

Talous

New Brunswickin talous perustuu moderniin palvelutalouteen, jota hallitsevat rahoitus-, vakuutus- ja muut palvelut. Se tunnetaan kuitenkin parhaiten metsä- ja kaivosteollisuudesta, sekamaataloudesta ja kalastuksesta. Perunat tuottavat arvokkaimman sadon, hummereiden ja simpukoiden ollessa tärkeimpiä kalasaaliita. Suurimpia työllistäjiä ovat Irving-ryhmän yritykset, useat monikansalliset metsäteollisuuden yritykset, New Brunswickin hallitus sekä McCain-ryhmän yritykset.

Väestö

Akadialaiset ovat vuoden 1755 suuresta karkotuksesta selvinneiden perillisiä. Tuolloin tuhansia ranskalaisia ajettiin maanpakoon Pohjois-Amerikassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Ranskassa heidän kieltäydyttyään vannomasta uskollisuutta Ison-Britannian Yrjö II:lle seitsenvuotisen sodan aikana. Louisianaan ja muualle Yhdysvaltain eteläosiin päätyneitä akadialaisia kutsutaan usein cajuneiksi.

Suurin osa New Brunswickin englanninkielisestä väestöstä on Amerikan vallankumousta paenneiden brittilojalistien perillisiä. Saint Johnissa ja Miramichin laaksossa on myös paljon irlantilaisia sukujuuria omaavia asukkaita. Skottien perillisiä on ripoteltu ympäri provinssia, mutta heitä asuu erityisesti Miramichissä ja Campbelltonissa. New Denmarkissa asuu joitain tanskalaisia.

New Brunswickin alkuperäiskansoihin kuuluvat muun muassa mi'kmaq ja maliseet.

New Brunswickissa on laaja verkosto englannin- ja ranskankielisiä kouluja esikoulusta lukioon. Lisäksi provinssissa on yhteensä seitsemän yliopistoa, joista yksi täysin ranskankielinen.

Kaupungit

New Brunswickissä on kahdeksan kaupunkia:

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.