Nettiapteekki

Nettiapteekki on verkkokauppa, josta voi tilata lääkkeitä. Suomessa nettiapteekeista käytetään yleisesti synonyymiä verkkoapteekki.

Suomalaiset verkkoapteekit

Suomessa toimii noin 150 verkkoapteekkia (2021). Verkkoapteekin perustamiseen Suomessa vaaditaan olemassa oleva apteekkilupa eli sen toiminnasta vastaa aina laillistettu proviisori.

Suomalaisten verkkoapteekkien toimintaa valvoo Fimea. Se myös ylläpitää sivuillaan listaa laillisista suomalaista verkkoapteekeista. Lista laillisista verkkoapteekeista löytyy myös eApteekki.fi-sivustolta.

Verkkoapteekeista voi tilata itsehoito- ja reseptilääkkeitä sekä muita apteekkituotteita. Reseptilääkkeitä voi ostaa ainoastaan sähköisellä lääkemääräyksellä. Lailliset apteekkien verkkopalvelut eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Reseptilääkkeiden tilaaminen verkkoapteekista vaatii vahvan sähköisen tunnistautumisen. Reseptilääkettä tilattaessa apteekki ottaa asiakkaaseen yhteyttä joko puhelimitse tai chatin kautta tilauksen läpikäymiseksi, ja lääkkeen oikean ja turvallisen käytön varmistamiseksi. Verkkoapteekki on velvoitettu antamaan lääkeneuvontaa myös itsehoitolääkkeiden ostajille.

Suomi.fi-palvelun kautta on mahdollista antaa valtuus toiselle henkilölle puolesta-asiointiin myös verkkoapteekissa.

Lääkkeiden tilaaminen ulkomaalaisista verkkoapteekeista

Suomeen voi tilata lääkkeitä myös ulkomaisista nettiapteekeista mikäli kyseinen apteekki on rekisteröity Euroopan unionin alueella ja sitä valvoo jonkin EU-maan viranomainen. Euroopan komissio otti vuonna 2015 käyttöön yhteisen logon, joka on näkyvillä kaikkien laillisten, rekisteröityjen nettiapteekkien sivuilla.[1] Lääkkeiden tilaaminen EU- ja Eta-maiden ja Sveitsin ulkopuolelta on laitonta.

Reseptilääkkeen ostaminen vaatii reseptin myös ulkomaalaisissa apteekeissa. Tällä hetkellä suomalaisella sähköisellä reseptillä ei voi ostaa reseptilääkkeitä ulkomaalaisesta apteekkiverkkokaupasta.

Toisesta EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä voi tilata lääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Huumausainetta sisältävää lääkettä ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Reseptilääkkeiden lisäksi ulkomaalaisista verkkoapteekeista voi tilata itsehoitolääkevalmisteita ja rohdosvalmisteita sekä rekisteröityjä tai ei-rekisteröityjä homeopaattisia tai antroposofisia (homeopaattisia lääkkeitä muistuttavia) valmisteita.

Väärinkäyttö ja lääkeväärennökset

Lääkkeiden ostaminen verkosta tapahtuu omalla vastuulla. Laittomia verkkoapteekkeja on runsaasti ja niissä voidaan myydä aitojen lääkkeiden sijaan mitä tahansa tuttujen lääkevalmisteiden nimillä. Tullilla on myös oikeus takavarikoida ja hävittää maahan laittomasti toimitetut lääkkeet.

Internet on vakiinnuttanut paikkansa huumaavien lääkkeiden kauppapaikkana. Tyypillisiä verkosta haettavia huumaavia lääkkeitä ovat (suluissa esimerkkejä kauppanimistä) bentsodiatsepiineja (Xanor, Diapam), opioideja (Panacod, Oxycontin), stimulantteja (Ritalin, Concerta, Adderall, Dexedrine) ja barbituraatteja (Barbivet).[2]

Suomessa potenssilääke Viagrasta on tullut suosituin Internetistä tilattu lääke.[3]

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.