Wilmsin kasvain

Wilmsin kasvain, Wilmsin tuumori eli nefroblastooma on lähinnä lapsilla esiintyvä pahanlaatuinen munuaiskasvain.

Wilmsin kasvain

Kaikista lasten kiinteistä kasvaimista noin 7 % on nefroblastoomia. Taipumus kasvaimeen on harvoin perinnöllinen, ja 5–10 % tapauksista kasvain kehittyy kumpaankin munuaiseen.[1] Sairaus on nimetty Max Wilmsin kanssa.

Wilmsin tuumori on lasten viidenneksi yleisin pahanlaatuinen kasvain ja lasten yleisin munuaissyöpätyyppi.[2] Useimmiten kasvaimesta kärsivät lapset ovat muutoin terveitä.[3]

Yksi 10 000 vastasyntyneestä kärsii Wilmsin munuaissyövästä. Beckwith-Wiedemannin oireyhtymään liittyy kasvanut Wilms-riski. Kasvain havaitaan useimmilla potilailla ennen viidettä ikävuotta.[4]

Valtaosa Wilmsin kasvaimen saaneista lapsista on muutoin terveitä. Suomessa sairaus todetaan vuosittain noin kymmenellä lapsella. Ennuste on kuitenkin parempi kuin munuaissyövällä yleensä, ja lapsipotilaista jopa yli 90 % tervehtyy.[5] Tyypillisiä hoitomuotoja ovat solunsalpaajat, leikkaus (yleensä munuaisen poisto) ja sädehoito.

Lähteet

  1. http://www.saunalahti.fi/kup/syndroma/wilms_t.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://www.emedicine.com/med/topic3093.htm
  3. Surveillance for Wilms tumour in at-risk children: pragmatic recommendations for best practice. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. http://www.medicine.oulu.fi/pato/opetus/YP_9_NEOPLASIA_3.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://www.sylva.fi/fi/lapset_ja_syopa/nefroblastooma--wilmsin-tuumori-.html (Arkistoitu – Internet Archive)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.