Navassa

Navassa on pieni, asumaton Yhdysvalloille kuuluva saari Karibianmerellä Haitin ja Jamaikan välillä. Saarta hallinnoi U. S. Fish and Wildlife Service.

Maantiede

Navassan majakka

Navassa on kooltaan 5,4 neliökilometriä. Se sijaitsee 56 km länteen Haitilta ja 160 kilometriä etelään Kuubassa sijaitsevasta Yhdysvaltojen laivastotukikohdasta Guantanamo Baystä. Saari on muodostunut korallista ja kalkkikivestä. Sitä reunustavat valkoiset, 9–165 m korkeat jyrkänteet.[1]

Saari on suurimmaksi osaksi paljasta kalliota, mutta myös tiheää kasvillisuutta, kaktuksia, puita ja ruohoja esiintyy. Saarella laiduntaa myös vuohilaumoja. Vuodesta 1999 on saari ollut luonnonsuojelualue.[2]

Saarelta on tavattu 14 eri matelijalajia.[3]

Historia

Kristoffer Kolumbus lähetti vuonna 1504 muutamia miehiään Jamaikalta Hispaniolan saarelle. Matkalla nämä rantautuivat Navassalle, mutta sieltä ei löytynyt vettä. He kutsuivat saarta nimellä Navaza ja 350 vuoteen merimiehet eivät käyneet saarella. Amerikkalainen merikapteeni Peter Duncan otti saaren haltuunsa 1857 guano-saarten lakiin vedoten. Guano-varoja kaivettiin aktiivisesti vuosien 18651898 välillä.[4] Haiti protestoi Yhdysvaltojen miehitystä vastaan ja vaati Navassaa itselleen, mutta Yhdysvallat kieltäytyi ja piti saaren hallussaan.

U. S. Lighthouse Service rakensi vuonna 1917 saarelle 120 metriä korkean majakan. Joulukuusta 1999 saaresta on vastannut U. S. Fish and Wildlife Service ja se on määritelty kansalliseksi luonnonsuojelualueeksi.[1] Saarelle pääsy vaatii luvan.

Toisen maailmansodan jälkeen saarella ovat vierailleet säännöllisesti radioamatöörit, jotka luokittelevat saaren itsenäiseksi maaksi maapistelaskussaan.

Lähteet

Viitteet

  1. Navassa Island KP1-5 Project, Inc
  2. Geographica, Suuri maailmankartasto maanosat, maat, kansat, Könemann
  3. Reptiles of Navassa Island (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Navassa (Arkistoitu – Internet Archive) CIA Factbook

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.