Navanympärystähti

Navanympärystähti, sirkumpolaarinen tähti on tähti, joka joltakin havaintopaikalta on aina pimeän aikaan näkyvissä horisontin yläpuolella.[1]

Pohjoiset navanympärystähdet kiertävät pohjoisen taivaannavan ympäri. Huomattava on, että keskellä oleva kirkastähti Pohjantähti on melkein paikallaan. Pohjantähti on navanympärystähti, ja se näkyy ympäri vuoden. Kuvassa näkyy, kuinka tähtien asema siirtyy 24 tunnin kuluessa, mutta käytännössä ne eivät näy, kun Aurinko on taivaalla.

Tähtitieteessä sirkumpolaarisuus tarkoittaa tähden tai tähdistön näkymistä horisontin yläpuolella ympäri vuoden tietyssä havaintopaikassa. Deklinaatio, jonka pohjois- tai eteläpuolella tähdet ovat sirkumpolaarisia, saadaan vähentämällä havaintopaikan leveyspiiristä 90 astetta ja vaihtamalla tuloksen etumerkkiä. Esimerkiksi pohjoisnavalla koko pohjoinen taivaanpallonpuolisko on sirkumpolaarinen, Helsingissä 30. deklinaation pohjoispuolinen osa ja päiväntasaajalla sirkumpolaarisia tähtiä ei ole lainkaan. Suomessa sirkumpolaarisia tähdistöjä ovat muun muassa Iso karhu, Pieni karhu ja Kassiopeia.

Lähteet

  1. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 347, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.