Nautapaarmat

Tabanus eli nautapaarmat on paarmoihin kuuluva kärpässuku. Suvun nimi tulee roomalaisten käyttämästä sanasta, jolla viitattiin pureviin kärpäsiin.[1] Suvun lajeista suomessa tunnetuin on nautapaarma (T. bovinus), joka kiusaa yleisesti kotieläimiä, kuten nautoja ja hevosia, mutta pistää harvemmin ihmistä.

Tabanus
Tabanus bromius
Tabanus bromius
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Ylälahko: Neoptera
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Alalahko: Kärpäset Brachycera
Heimo: Paarmat Tabanidae
Alaheimo: Tabaninae
Suku: Nautapaarmat Tabanus
Linnaeus, 1758
Katso myös

  Nautapaarmat Wikispeciesissä
  Nautapaarmat Commonsissa

Suvun lajit ovat varsin kookkaita, tyypillisesti vajaasta senttimetristä kolmeen senttimetriin pitkiä. Tabanus-suvun paarmojen lentoääni on voimakas surina, mikä yhdessä suuren koon kanssa tekee niiden läheisyydestä helposti havaittavaa. Silmät ovat suuret ja väriltään tavallisesti ruskeat, joskin myös paarmoille tyypillistä metallinkiiltoa esiintyy joillakin lajeilla. Siivet ovat yleensä kirkkaat, mutta muutamilla lajeilla niissä esiintyy tummaa kuviointia. Siivet ovat levossa tavallisesti suipon kolmiomaisessa asennossa.[2]

Veriaterian saatuaan naaras tuottaa 200300 munaa, jotka se jättää heinikkoon tai kasvien lehdille.[3] Toukat ovat petoja ja elävät lajista riippuen vedessä tai kosteassa maaperässä. Joidenkin lajien toukat voivat purra kipeästi käsiteltäessä[4]. Koiraat elävät muiden paarmojen tapaan kasvien medellä.

Suomessa esiintyviä lajeja

Suomessa on tavattu 6 sukuun kuuluvaa paarmalajia[5].

  • Syysnautapaarma (Tabanus autumnalis)
  • Vaaleanautapaarma eli nautapaarma (Tabanus bovinus)
  • Kirjonautapaarma (Tabanus bromius)
  • Neliönautapaarma (Tabanus cordiger)
  • Pikkunautapaarma (Tabanus maculicornis)
  • Tummanautapaarma (Tabanus sudeticus)

Aikaisemmin listalle on kuulunut myös Tabanus miki, mutta tämä on perustunut virheelliseen määritykseen, eikä T. miki kuulu Suomen lajistoon.[6]

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.