National Geographic Society
National Geographic Society on yhdistys, joka perustettiin Yhdysvalloissa 27. tammikuuta 1888 tarkoituksenaan edistää yleistä maantieteen ja maailman tuntemusta yhteiskunnassa ”suuren yleisön” keskuudessa. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Gardiner Greene Hubbard. Häntä seurasi tehtävässä hänen vävynsä Alexander Graham Bell.[1]
Nykyisin National Geographic Society on maailman suurin yleishyödyllinen tiede- ja kasvatusjärjestö [1]. Se rahoittaa ja tukee tieteellistä tutkimusta ja tutkimusretkiä sekä julkaisee aikakauslehteä National Geographic (alun perin The National Geographic Magazine).
Järjestö myöntää Hubbard-mitalia saavutuksista tutkimusmatkailussa ja tutkimuksessa ansioituneille. Se on myönnetty tähän mennessä 33 kertaa.
Lehdet
National Geographic on yksi maailman tunnetuimmista aikakauslehdistä. Tyypillisesti sen kantta reunustava keltainen värikehys on lehden rekisteröimä tavaramerkki. Lehti tunnetaan korkealaatuisista artikkeleistaan, valokuvistaan ja kartoistaan. Lehteä julkaistaan englannin lisäksi useilla kielillä, muun muassa suomeksi.
Muut lehdet
National Geographicin nykyisin julkaisemia aikakauslehtiä ovat:[2]
- National Geographic
- National Geographic Traveler
- National Geographic Adventure
- National Geographic Kids
- National Geographic Little Kids
- National Geographic Explorer
- National Geographic Young Explorer
- National Geographic Extreme Explorer
Televisio-ohjelmat
Vuodesta 1997 lähtien järjestö on lähettänyt myös televisio-ohjelmia omalla kaapeli- ja satelliittikanavallaan National Geographic Channel.
Lähteet
- Gianoulis, Tina: National Geographic (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, The Gale Group 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
- National Geographic -lehdet National Geographic Society. Viitattu 03.10.2009. (englanniksi)