Napalehväsammal

Napalehväsammal (Rhizomnium andrewsianum) on lehtisammallaji lehväsammalten heimossa (Mniaceae). Sitä esiintyy Maan pohjoispuoliskon arktisilla alueilla: Pohjois-Amerikassa Alaskassa ja pohjoisessa Kanadassa, Länsi-Grönlannissa, Islannissa, Huippuvuorilla, Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Venäjällä Siperiassa. Suomen alueella laji on hyvin harvinainen ja löydetty kahdesta paikasta, Enontekiön Kilpisjärveltä ja Kuusamon Oulangalta. Lajin kasvupaikat sijaitsevat yleensä puuttomalla tundralla.

Napalehväsammal[1]
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen

Suomessa: Äärimmäisen uhanalainen

[2]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Luokka: Aitosammalet Bryopsida
Lahko: Hiirensammalet Bryales
Heimo: Lehväsammalet Mniaceae
Suku: Lähdelehväsammalet Rhizomnium
Laji: andrewsianum
Kaksiosainen nimi

Rhizomnium andrewsianum
(Steere) T. J. Kop.

Katso myös

  Napalehväsammal Wikispeciesissä

Napalehväsammal kasvaa tiiviinä mättäinä ja on pienikokoinen, yhdestä kolmeen senttimetrin mittainen. Se on väriltään punertava, varsi on voimakkaan punainen. Lehdet ovat pyöreät. Itiöpesäkkeet ovat lieriömäisiä, vaakasuorassa tai nuokkuvassa asennossa. Itiöpesäkkeitä ei ole koskaan havaittu Pohjoismaissa sijaitsevilla kasvupaikoilla. Napalehväsammal muistuttaa eniten samaan sukuun kuuluvaa kuusamonlehväsammalta tai hentolehväsammalta (Rhizomnium gracile).

Lähteet

  • Ulvinen, Tauno, Syrjänen, Kimmo & Anttila, Susanna 2002: Suomen sammalet – levinneisyys, ekologia, uhanalaisuus. ISBN 952-11-1152-6.
  • Koponen, T. 2009: Rhizomnium andrewsianum – äärimmäisen uhanalainen. Ympäristöopas Suomen uhanalaiset sammalet. Toim. Laaka-Lindberg, Sanna, Anttila, Susanna & Syrjänen, Kimmo. Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Viitteet

  1. Napalehväsammal – Rhizomnium andrewsianum Laji.fi. Viitattu 19.1.2021.
  2. Hallingbäck, T.: ' Rhizomnium andrewsianum' IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.1.2021. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.