Napakymppi (viihdeohjelma)

Napakymppi on alun perin vuosina 1985–2002 ja uudelleenlämmitettynä 2017–2019 esitetty television parisuhdevisailu, jossa kilpailijat koettivat kysymysten avulla selvittää, kuka kolmesta ehdokkaasta oli heille sopivin kumppani. Ohjelma perustui Yhdysvalloissa 1960-luvulla kehitettyyn formaattiin nimeltä The Dating Game.

Napakymppi
The Dating Game

Tunnus vuodelta 1997.
Tyyli parisuhdevisailu
Kestoaika 24–45 minuuttia / jakso
Pääosissa Janne Kataja (juontaja 2017–2019)
Lenni-Kalle Taipale (pianisti 2017–2019)
Niina Lahtinen (apuri 2017–2019)
Markus Similä (juontaja 1985)
Kari Salmelainen (juontaja 1985–2002)
Jonna Kantola (juontaja 2001–2002)
Kaj Wessman (pianisti 1985–2000)
Kaisa Siirala (kapellimestari, saksofoni 2001–2002)
Varre Vartiainen (bassokitara 2001–2002)
Pasi Lehtinen (koskettimet 2001–2002)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Verkko Nelonen (2017–2019)
MTV3 (1993–2002)
MTV (1985–1992)
Esitetty Alkuperäinen versio:
5. tammikuuta 1985 
16. maaliskuuta 2002
Toinen versio:
21. syyskuuta 2017 –
4. kesäkuuta 2019
Jaksoja 558
Aiheesta muualla
IMDb

Ensimmäisellä kaudella juontajana toimi Markus Similä, minkä jälkeen ohjelmaa juonsi 17 vuoden ajan Kari Salmelainen. Uudelleenlämmitetyssä ohjelmassa juontajana toimi Janne Kataja.

Rakenne

Katsojat voivat ilmoittautua Napakymppiin täyttämällä lomakkeen, jossa he kuvailivat itseään ja kumppanilta toivomiaan ominaisuuksia.

Kuhunkin ohjelmaan valittiin kaksi pääkilpailijaa, herra ja neiti X. Heille tietokantaohjelma etsi osallistujien joukosta kolme parhaiten sopivaa kumppania, neidit ja herrat A, B ja C.

Televisioidussa ohjelmassa herra ja neiti X eivät nähneet kumppaniehdokkaitaan. He esittivät kysymyksiä, joihin kumppaniehdokkaat vastaavat. Myös yleisö ja X:n ystävä pääsivät esittämään kysymyksen. Vastausten pohjalta X valitsi yhden ehdokkaan.

X ja kumppani saivat palkinnoksi matkan, jonka arvo riippui siitä, miten lähelle tietokoneen valintaa X päätyi. Matkakohde suuntautui siten kaukomaille, Eurooppaan tai kotimaahan.

Historia

MTV:ssä aiemmin lavastemiehenä ja ohjaajana työskennellyt Kari Salmelainen on muistellut, että ohjelmajohtaja Tauno Äijälä oli toivonut MTV:lle lauantai-iltaisin esitettävää, katsojia houkuttelevaa ohjelmaa, joka ei maksaisi mitään, ja ohjelmaformaatin toi Yhdysvalloista Markku Veijalainen. Samaan aikaan Oulussa pidetyssä maatalousnäyttelyssä oli esillä tietokoneohjelma, jonka avulla yksinäiset maalaistalojen isännät voivat etsiä itselleen puolisoa. Salmelaisen mukaan Napakympissä yhdistettiin nämä kaksi asiaa. Alun perin oli ollut tarkoituksena, että ohjelman juontajina vuorottelisivat Markus Similä, Markku Veijalainen ja Kari Salmelainen, kukin puoli vuotta kerrallaan. Kun Similä ja Veijalainen lähtivät MTV:ltä perustamaan Radio Ykköstä, Napakympin vetovastuu siirtyi kokonaan Salmelaiselle.[1]

Napakymppi oli MTV:n ohjelmistossa vuosina 1985–2002. Vuoteen 1992 asti MTV:llä ei vielä ollut omaa kanavaa, vaan sen ohjelmia esitettiin Yleisradion kanavien ohjelmien välissä. Ohjelma näkyi joinakin kausina Yle TV1:ssä ja muina kausina TV2:ssa. Vuosina 1993–2002 Napakymppiä esitettiin MTV:n omalla MTV3-kanavalla. Ohjelma palasi ruutuun syksyllä 2017 Nelonen-kanavalla.[2]

Ohjelman kulta-aikana 1980-luvun lopulla katsojaluvut kohosivat jopa 2,7 miljoonaan ja sarjan suosiota tutkittin akateemisesti.[3] Alkuperäisen version aikakaudella Napakympissä ehti vierailla yli 7000 kilpailijaa.[3]

Muut esiintyjät

Juontajan lisäksi Napakympissä on pianisti, joka luo tunnelmaa soittamalla melodioita. MTV:n ja MTV3:n aikakaudella pianistina toimi Kaj Wessman, joka tunnettiin lempinimellä Kaitsu. Kesällä 2001 hänet korvattiin Kaisa Siiralan bändillä, jolloin hänen lisäksi esiintyivät Varre Vartiainen ja Pasi Lehtinen.[4] Nelosen versiossa pianoa soittaa Lenni-Kalle Taipale. [5]

Vuosina 2001–2002 Napakympissä nähtiin toisena juontajana Jonna Kantola. Hänet tunnetaan myös laulajana ja näyttelijänä. Vuodesta 2017 alkaen ohjelmassa on ollut uusi osio, jossa kysymysten jälkeen Niina Lahtinen kommentoi kumppaniehdokkaita.

Muuta

Kari Salmelainen on kertonut, että Napakympin ansiosta Suomeen on saatu useita aviopareja ja jälkikasvuakin, mikä on ollut juontajan kannalta hyvin palkitsevaa.[6] Monille maaseudulta tulleille kilpailijoille osallistuminen Napakymppiin merkitsi ensimmäistä käyntiä Helsingissä[7] ja palkintona saatu ulkomaanmatka oli monelle ensimmäinen käynti Suomen rajojen ulkopuolella.[8] Varsinkin 1990-luvun alun laman aikana pääsy ulkomaanmatkalle oli harvinaista ja tavoiteltua herkkua. Myös pääsystä ohjelman studioyleisön joukkoon kamppailtiin.[8] Salmelainen on kertonut tuotantotiimin hämmästelleen, kuinka tosissaan suomalaiset ottivat pilke silmäkulmassa tehdyn ohjelman. Kilpailijoiksi pyrki usein leskiä ja yksinäisiä, joille Napakymppi saattoi olla viimeinen oljenkorsi elämänkumppanin löytämiseksi.[6] Muutama valmiiksi kuvattu jakso jätettiin omaisten pyynnöstä esittämättä televisiossa, kun valitsematta jäänyt kilpailija oli masentunut niin, että hän oli riistänyt ohjelman kuvausten jälkeen itseltään hengen.[6]lähde?

Yhteen saatettujen kilpailijoiden kanssakäyminenkään ei aina sujunut. Matkoilla ongelmia saattoivat aiheuttaa alkoholinkäyttö ja puutteellinen kielitaito.[3] Joitakin ohjelmaan mukaan päässeitä jouduttiin juuri ennen kuvausten alkua käännyttämään studion ovelta humalatilan vuoksi.[8]

Napakymppi nauhoitettiin jopa puoli vuotta etukäteen, mistä seurasi lapsuksia. Toukokuussa 1986 Salmelaisen onnistui kehua kohdekaupungiksi arvottua Kiovaa osuvasti "loistavaksi kaupungiksi", vaikka kaikki katsojat tiesivät aivan sen lähettyvillä edellisellä viikolla tapahtuneen Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden. Toisena kömmähdyksenä Kari Salmelainen ehti vielä puhua Neuvostoliitosta siitä huolimatta, että todellisuudessa valtio oli jo lakannut olemasta vuonna 1991.[3]

Vuonna 2011 Kari Salmelainen yritti tuoda Napakympin uudelleen televisioon netti-tv:ssä nimellä Broken Hearts Inn (Särkyneiden sydänten majatalo), jota esitti Salmelaisen oma tv-kanava Seniori TV. Ohjelma alkoi lokakuussa 2011.

Parodioita Napakympistä

Huumoriyhtye Lapinlahden Linnut on tehnyt viihdesarjassa Seitsemän kuolemansyntiä Napakymppi-ohjelmaa parodioivan sketsin "Napalanko". Sketsissä Heikki "Hiski" Salomaa esitti Kari Salmelaista, Pekka Hedkrok ohjelman pianistia ja Timo Eränkö herra X:ää, joka kysyi kysymyksiä Mikko Kivisen, Markku Toikan ja Tapio Liinojan esittämiltä metsämiehiltä.

Suomen MAD -lehden numerossa 3/1987 oli Napakympistä sarjakuvaparodia nimeltä "Napalankokimppa".

Matti Ijäksen televisioelokuvan Kolme yötä (1989) alussa tapahtumapaikkana on Napakymppiä muistuttavan ohjelman kuvaustilanne, juontajana Aake Kalliala.[9][10]

Kummelin viidennen kauden kolmannessa jaksossa (1999) nähtiin parodia nimeltä "Rapakymppi", jonka juontajana oli Eero Kakko (Olli Keskinen) ja pääkilpailijana Neiti Å (Mari Turunen).

Metalliyhtye Stam1na parodioi vuoden 2008 "Lääke"-musiikkivideollaan Napakymppiä. Siinä juontajaa esittää Kaarle Viikate ja neiti X:ää Rakel Liekki.

Putous-ohjelman kuudennen kauden neljännessä jaksossa (2014) oli parodia Napakympistä. Parodian jälkeen Putouksessa oli vieraana Kari Salmelainen, joka kettuili juontaja Heikki Paasoselle. Myös kahdeksannen kauden kolmannen jakson (2017) sketsihahmokilpailussa oli parodia nimeltä "Karikymppi", jossa juontaja Roope Salminen imitoi Salmelaista ja pääkilpailijana oli Minka Kuustosen esittämä sketsihahmo "Ratiomies" Murosen Kari.

Rap-duo Himmeet kuviot parodioi Napakymppiä vuoden 2015 musiikkivideollaan "Hyppää mun kyytiin", jossa juontajana esiintyi Mäkki ja pianonsoittajana Kube.

Lähteet

Kirjallisuutta

  • Ikävalko, Reijo (toim.): Salmelaisen Karin parhaat Napakympit. Jyväskylä Helsinki: Gummerus, 1993. ISBN 951-20-4320-3.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.