Nanoriutta

Nanoriutta on pienikokoinen riutta-akvaario.[1] Se on saanut nimensä miljardisosaa tarkoittavasta etuliitteestä nano, joka nanoteknologian tavoin on tullut kuvaamaan jotakin tavattoman pientä.

Noin 12 litran nanoriutta eli ”pikoriutta”.

Pienimmät nanoriutat ovat noin 10 litraa. Nanoriutan ja ”oikean” riutta-akvaarion välistä rajaa on vaikea määrittää, mutta alle satalitraiset ovat yleensä nanoluokkaa.[2] Jotkut harrastajat kutsuvat erittäin pieniä nanoriuttoja ”pikoriutoiksi”.[3]

Rapu on tyypillinen nanoriutan asukas.

Tyypillisiä nanoriutan asukkaita ovat pehmytkorallit, sienivuokot, Zoanthidea ja erilaiset äyriäiset. Suuremmissa nanoissa voi olla kalojakin, etenkin tokkoja, nuolikkoja ja luikeroita.[4]

Nanoriutan vahvuus ja heikkous on sen pieni vesimäärä. Toisaalta osittaisten vedenvaihtojen suolamäärä ei tule kohtuuttoman kalliiksi, ja raakavedeksi voi helposti valmistaa tarvittavan määrän käänteisosmoosilaitteilla tai ioninvaihtajalla. Toisaalta pieni määrä epäpuhtautta (kuten kuolleen merivuokon hajoava ruumis) voi saada aikaan katastrofin. Lisäksi lämpötila heilahtelee herkemmin kuin isommassa altaassa ja liiallinen haihdunta voi saada suolapitoisuuden nousemaan äkillisesti, mikä kuivattaa eliöitä osmoottisesti.

Esimerkkejä eläinlajeista

Lähteet

  1. Adams, Jake: Feature Aquarium: EcoReef One: A New Kind of Nano Reef. Advanced Aquarist, Huhtikuu 2010, 9. vsk, nro 4. Pomacanthus Publications, LLC.. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 22.1.2019. (englanniksi)
  2. Nano Reef Systems AquaCon.com. Arkistoitu 16.5.2007. Viitattu 7.5.2007. (englanniksi)
  3. Adams, Jake: A perfect pico reef tank at Elite Reef Local Fish Stores. 8.2.2016. Reef Builders. Viitattu 22.1.2019. (englanniksi)
  4. A Closer Look at Nano Reef Aquariums Drs Foster & Smith. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 7.5.2007. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.