NS Jamal

NS Jamal (ven. Яма́л) on Venäjän federaation Arktika-luokan ydinkäyttöinen jäänmurtaja. Se on nimetty luoteis-siperialaisen Jamalin niemimaan mukaan. Nimi tarkoittaa maan loppua nenetsin kielessä. Se on 12. pinta-alus, joka on saavuttanut Pohjoisnavan.

N/S Yamal

Yamal
Tyyppi Jäänmurtaja
Lippuvaltio Venäjä
Tekniset tiedot
Pituus 150,0 m
Leveys 30,0 m
Korkeus 55,0 m
Syväys 11,08 m
Uppouma 23 455 t
Koneisto Kaksi OK-900 ydinreaktoria, 2 × 171 MW, kahden höyryturbiinin teho 2 x 55,2 MW
Koneteho 2 x 55 200 kW
Nopeus 22,0 kn
Hyttipaikkoja 100
Hyttejä 50
Matkustajia 100
Miehistö 150

Rakentaminen

Pääartikkeli: Arktika-luokka

Aluksen köli laskettiin Leningradissa 1986 ja se laskettiin vesille lokakuussa 1992 Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen.

Alus on varustettu kaksoisrungolla. Ulompi runko on 48 mm paksua levyä jäävyöhykkeellä ja 25 mm paksua muualla, ja se on pinnoitettu polymeerillä kitkan pienentämiseksi. Sisemmän ja ulomman rungon välinen tila toimii säiliönä painolastivedelle, jota voidaan pumpata paikasta toiseen, jotta laiva kallistelisi jäänmurron helpottamiseksi. Jäänmurtoa helpottaa myös ilmapuhallusjärjestelmä, joka pumppaa 24 kuutiometriä ilmaa sekunnissa 9 metriä pinnan alapuolelle. Jamal voi murtaa jäätä joko etuperin tai takaperin kulkien.

Jamalilla on yksi helikopteri ja useita veneitä. Aluksella on radio- ja satelliittiviestintäjärjestelmät, jotka huolehtivat suunnistuksesta sekä puhelin-, faksi- ja sähköpostipalveluista. Mukavuuksiin kuuluu suuri ruokasali, johon voi sijoittaa kaikki sata matkustajaa yhdellä kertaa, kirjasto, matkustajien oleskelutila, luentosali, lentopallokenttä, kuntosali, lämmitettävä uima-allas, sauna ja sairasosasto. Murtajalla on 50 matkustajahyttiä ja -sviittiä, joissa kaikissa on WC, näköala ulos, televisio ja kirjoituspöytä.

Käyttöhistoria

Jamal ei ole koskaan hoitanut kauppa-aluksien avustamista, vaan se on kuljettanut matkustajia Pohjoisella jäämerellä. Alus teki matkan pohjoisnavalle juhlistaakseen vuosituhannen vaihdetta.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.