Näkki
Näkki on taruolento, jonka sanotaan olevan joen, lähteen, sillan, lammikon tai kaivon ilkeä henki tai vartija. Näkki kiusaa usein ihmisiä, ja voi jopa viedä jonkun. Näkin ulkonäkö vaihtelee eri tarinoissa ja kuvissa. Melko usein se on muodoton, vesikasvien peittämä möhkäle, joka voi muistuttaa liskoa tai sammakkoa. Näkki saattaa olla komea nuorukainen tai kaunis neito, joka viettelee pahaa-aavistamattoman ohikulkijan riistääkseen tämän syvyyksiin.
Näkkiä ja sitä muistuttavia taruolentoja käytetään yleisesti lasten pelotteluun, esimerkiksi estämään lapsia uimasta liian syvälle järveen.
Suomalainen kansantarina
Kansantarina kertoo näkistä, jolla on fyysisenä olemuksena jättimäisen simpukan muoto. Tällainen Näkki viihtyy perinteisesti Saimaan syvivissä sopukoissa.
Erään vuonna 1928 tallennetun suomalaisen uskomuksen mukaan näkin voi karkottaa rannasta heittämällä kivi veteen. Kivi nimittäin aiheuttaa veteen kurimuksen, jossa asuu lohikäärme, jota näkki pelkää.
Myös loitsulla saa näkin karkotettua, heittämällä rannalta kiven veteen ja lausumalla : "Näkki maalle, minä veteen" ja taas vedestä noustessa heitetään kivi vedestä maalle ja lausutaan sanat: "Näkki veteen, minä maalle."
Vastaavia versioita
Ruotsalaisessa kansanperinteessä näkki kuvataan usein viulunsoittajana, joka soitollaan houkuttelee uhrin veden alle hukkumaan. Venäläisessä kansanperinteessä naispuolista Näkkiä vastaa Rusalka. Suomalainen Vetehinen vastaa joissain tapauksissa näkkiä, mutta itse näkki suomalaisessa mytologiassa on naispuolinen henkiolento, joka eli järvissä ja houkutteli ihmisiä sinne kauniilla laulullaan, jota oli miltei mahdoton vastustaa. Saamelaisilla näkkiä vastaava olento on Vesiraukka, hukkuneen sielu, joka yrittää houkutella muitakin hukkumaan. Myös japanilainen kilpikonnamainen taruolento Kappa on Näkin kaltainen olento, joka asustaa vesistöissä ja vetää niiden lähettyville tulevia ihmisiä ja etenkin lapsia veden pohjaan hukuttaen uhrinsa.