Myky
Myky on ruokalaji, taikinanyytti tai -pallo, jonka sisään voidaan lisätä täytteitä tai muut ainekset voidaan sekoittaa taikinaan. Mykyt voidaan kypsentää keittämällä, höyryttämällä, hauduttamalla tai paistamalla. Nyytit voivat sisältää esimerkiksi lihaa, kalaa, kasviksia tai makeisia.
Kiinalaisessa keittiössä yleisiä mykylajeja ovat jiaozi (饺子) ja wonton (云吞). Jiaozi tunnetaan japanilaisessa keittiössä nimellä gyōza (餃子). Jiaozit koostuvat jauhelihaa ja kasviksia sisältävistä ohuista taikinanyyteistä. Suosittuja täytteitä ovat muun muassa porsaan- ja naudanliha sekä katkaravut ja kalat. Suosittuja täytteitä ovat esimerkiksi porsasta kiinankaalin, ruohosipulin tai katkarapujen ja kasvisten kanssa. Wontonit ovat lihaisampia, ja yleensä ne keitetään kevyessä liemessä tai keitossa. Jiaozit ovat suositumpia pohjoisessa Kiinassa, kun taas wontonit kuuluvat enemmän eteläkiinalaiseen keittiöön.
Lähi-idässä mykyjä, eli sikäläisittäin Kibbeh tai Kubba valmistetaan Bulgur-vehnästä, ryyniviljoista tai riisistä ja Irakissa ne tunnetaan jo antiikin Mesopotamian ajoilta keittovihannes- ja mausteliemessä valmistettuina. Muualla Lähi-idässä usein paistettuina ja niistä on lukuisia liha-, kasvis- ja mauste-täyteversioita ja muoto-versioita. Lähi-idästä Kibbeh-ruoka on levinnyt myös Latinalaiseen Amerikkaan.
Mykyjä syödään yleisesti myös Keski-Euroopassa, muun muassa Puolassa ja Tšekissä.
Suomalaisia mykyruokia ovat esimerkiksi eteläpohjalainen ja satakuntalainen klimppisoppa ja savolainen mykysoppa eli mykyrokka.[1]
Katso myös
Lähteet
- Eila Ollikainen, Sinikka Mättälä, Mauno Hämäläinen: ”Liharuuvat, sopat, keitot ja paestit”, Savolainen syömälysti, s. 69-71 Mykysoppa, mykyrokka, tappaissoppa. Kuopio: Savonia-ammattikorkeakoulu, 2009 (3. uudistettu painos). ISBN 978-952-203-100-6.