Mykoplasmat

Mykoplasmat (Mycoplasma), joita on aiemmin nimitetty myös PPLO:ksi (engl. pleuropneumonia-like organisms, pleuropneumoniankaltaiset organismit), ovat pieniä pallomaisia soluseinättömiä esitumaisia bakteereja. Ne ovat usein pienikokoisia, läpimitaltaan noin 0,25 mikrometriä[1] ja yleensä loisia. Mykoplasmat kuuluvat Mollicutes-heimoon: niillä on pieni genomi, 9,58–1,38 miljoonaa emäsparia.

Mykoplasmat näyttävät 16S-ribosomin rakenteen perusteella olevan sukua Clostridium-bakteereille tai Lactobacillus-bakteereille ja ovat siten kehittyneet grampositiivisista bakteereista. Soluseinän puuttumisesta huolimatta myös mykoplasmat ovat grampositiviisia bakteereita.[2]

Jotkut mykoplasmat, kuten keuhkokuumetta aiheuttava Mycoplasma pneumoniae, aiheuttavat ihmisille sairauksia. Soluseinän puuttumisen takia harvat antibiootit tehoavat mykoplasmoihin. Yleinen lääkitys on doksisykliini, mutta lieväoireisille ei yleensä anneta lääkitystä.

Koska Mycoplasma pneumoniae kasvaa hitaasti, sitä ei normaalissa bakteeri-viljelyssä löydetä. Suurentunut Mycoplasman IgG-luokan vasta-aine kertoo lähinnä joskus kohdatusta infektiosta ja IgM-luokan vasta-aine aktiivisesta tai äskettäisestä (6 kk) infektiosta. Uusintainfektiossa IgM ei yleensä ole positiivinen. IgG:tä pyritään tulkitsemaan lähinnä pariseeruminäytteiden avulla. CRP-arvo voi olla normaali vaikka kyseessä on bakteeri. Infektio voi aiheuttaa myös hankalia keskushermosto-, iho- ja limakalvo-oireita. Tartunnan saaneista jopa neljäsosalla on oireita muualla kuin hengitysteissä ja osalla ei ole hengitystieoireita ollenkaan. Valtaosalle tauti on vähäoireinen, mutta esim. yskä voi kestää kuukausia. Taudin selkeä toteaminen voi olla vaikeaa.[3]

Katso myös

Lähteet

  1. Principles of Modern Microbiology, Mark L. Wheelis, University Of California, ISBN 978-0-7637-1075-0, sivu 48
  2. Ursula Pieper, Geeta Kapadia, Peng-Peng Zhu, Alan Peterkofsky and Osnat Herzberg: Structural evidence for the evolutionary divergence of mycoplasma from Gram-positive bacteria: the histidine-containing phosphocarrier protein Structure, Volume 3, Issue 8, 781-790. 1 August 1995. Elsevier Science Ltd. Viitattu 26.7.2009.
  3. Duodecim 21/2012 Mycoplasma pneumoniae -infektiot

    Aiheesta muualla

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.