Mykkäelokuva
Mykkäelokuva on elokuva, jossa ei ole elokuvaan tahdistettua puhetta ääniraidalla. Äänen yhdistäminen liikkuvaan kuvaan on ideana lähes yhtä vanha kuin elokuvat itse, mutta teknisten vaikeuksien vuoksi valtaosa ennen 1930-lukua tehdyistä elokuvista on mykkäelokuvia. Ensimmäinen suomalainen elokuva Nikolainkadun koulun koulunuorisoa välitunnilla valmistui 1904[1].
Mykkäelokuva
Elokuvahistorian aikakautta ennen äänielokuvan keksimistä kutsutaan mykkäelokuvien kaudeksi. Mykkäelokuvissa on yleensä avainkohtia ja -repliikkejä selventäviä välitekstejä, niin sanottuja plansseja. Vaikka mykkäelokuvissa ei ollut tahdistettua ääniraitaa, niiden teatteriesityksen yhteydessä esitettiin yleensä elävää musiikkia pianistin tai jopa kokonaisen orkesterin voimin. Nykyään elokuvateattereissa esitettävät vanhat mykkäelokuvat ovat usein äänikopioita, joihin on lisätty musiikkiraita. Sama koskee mykkäelokuvien televisioesityksiä.
Mykkäelokuvan aikana käytettiin nitraattifilmiä, joka on hyvin tulenarkaa. Myöhemmin elokuvat kopioitiin kestävämmälle ja vähemmän tulenaralle asetaatille. Koska niin kameroita kuin projektoreitakin pyöritettiin käsin, sekä kuvaus- että esitysnopeudet vaihtelivat suuresti – 14:stä aina 26:een kuvaan sekunnissa.[2] Nykyisin hitaammin esitettäväksi tarkoitettuja mykkäelokuvia joudutaan usein ajamaan 24:n (tai televisiossa 25:n) kuvan nopeudella, ja siksi tapahtumat niissä näyttävät nopeammilta kuin tekijät tarkoittivat[3].
Äänen puutetta ja välitekstejä on käytetty tehokeinona vielä äänen nauhoittamisen tultua teknisesti mahdolliseksi. Kuuluisia esimerkkejä tästä ovat Chaplinin Nykyaika vuodelta 1936 ja Aki Kaurismäen Juha vuodelta 1999.[4]
Mykkäelokuvan aikakauden kuuluisia henkilöitä
Näytteitä mykkäelokuvista
- Segundo de Chomón: La casa hechizada (1906)
- Segundo de Chomón: Satán se divierte (1907)
- D. W. Griffith: Kansakunnan synty (1915)
- Charlie Chaplin: Chaplinin poika (1921)
- Fritz Lang: Metropolis (1927)
Katso myös
Lähteet
- http://paljononnea.com/mykkaelokuvat.html (Arkistoitu – Internet Archive)
- http://www.cinemaweb.com/silentfilm/bookshelf/18_kb_2.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
- Tammi, Eero: Mykkäelokuvan hengitys Voima. 9.9.2009.
- Juha (1999) Internet Movie Database. (englanniksi)
Aiheesta muualla
- Mykkaelokuvat.com (arvosteluja ja artikkeleita)
- Silentera.com (englanniksi)
- Silentsaregolden.com (englanniksi)