Mutrusuut

Mutrusuut (Cryptacanthodidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosista.

Mutrusuut
Mutrusuu Cryptocanthodes maculatus
Mutrusuu Cryptocanthodes maculatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Kivinilkkakalat Zoarcoidei
Heimo: Mutrusuut
Cryptacanthodidae
Gill, 1861[1]
Katso myös

  Mutrusuut Wikispeciesissä
  Mutrusuut Commonsissa

Lajit ja anatomia

Mutrusuiden heimoon kuuluu 1 suku ja 4 lajia. Lajit ovat punamutrusuu (Cryptacanthodes aleutensis), mutrusuu (C. maculatus), jättimutrusuu (Cryptacanthodes giganteus/Delolepis gigantea) ja C. bergi. Ne ovat pitkulaisia kaloja, jotka voivat kasvaa 31127 cm pitkiksi. Selkäevä ja peräevä ovat pitkät ja sulautuneet yhteen pyrstöevän kanssa. Vatsaeviä ei heimon lajeilla ole ja rintaevät ovat pienet. Suu on mutrusuilla vino ja hampaat pienet. Kalat ovat suomuttomia lukuun ottamatta jätiimutrusuuta, jolla on hyvin pienet suomut ja väriltään Vaaleanruskeita selästään ja kermanvaaleita vatsastaan tai eräät lajit ovat vaaleanpunaisia tai punaisia. Heimon lajeilla ei ole uimarakkoa.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat

Mutrusuulajeja tavataan Atlantin luoteisosista ja Tyynenmeren pohjoisosista kylmistä ja lauhkeista vesistä. Lajit kaivavat pehmeään pohjaan laajoja tunneliverkostaja, joissa ne elävät. Mutrusuiden ravintoa ovat selkärangattomat eläimet, kuten äyriäiset.[2][3][4]

Lähteet

  1. Cryptacanthodidae itis.gov. Viitattu 1.5.2012. (englanniksi)
  2. Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 398. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.5.2012). (englanniksi)
  3. Family Cryptacanthodidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.5.2012. (englanniksi)
  4. Catherine W. Mecklenburg: Family Family Cryptacanthodidae Gill 1861. Annotated Checklist of Fishes, 2003. California Academy of Sciences. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.5.2012. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.