Mustamarjatuhkapensas

Mustamarjatuhkapensas (Cotoneaster niger) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon ja tuhkapensaiden (Cotoneaster) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kesävihanta pensaslaji, jota myös kasvatetaan toisinaan koristepensaana[1].

Mustamarjatuhkapensas
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Tuhkapensaat Cotoneaster
Laji: niger
Kaksiosainen nimi

Cotoneaster niger
(Ehrh.) Fr.

Synonyymit
  • Cotoneaster laxiflorus J.Jacq. ex Lindl.
  • Cotoneaster melanocarpus
Katso myös

  Mustamarjatuhkapensas Wikispeciesissä
  Mustamarjatuhkapensas Commonsissa

Mustamarjatuhkapensas voi kasvaa reilut kaksi metriä korkeaksi, mutta jää useimmiten matalammaksi. Nuoret versot ovat aluksia karvaisia, mutta muuttuvat myöhemmiten kaljuiksi sekä kiiltävän punaruskeiksi. Lehdet ovat 2–8 cm pitkiä ja muodoltaan leveänsoikeita. Lehtien alapinta on tiheäkarvainen, yläpinta mattamainen ja harvakarvainen muuttuen ajan myötä kaljuksi. Mustamarjatuhkapensaan kukat sijaitsevat terttumaisissa rykelmissä, joissa on neljästä kahdeksaan kukkaa. Kukkien verholehdet ovat leveän kolmiomaisia sekä karvareunaisia. Terälehdet ovat puolestaan jonkin verran vaaleanpunertavia. Mustamarjatuhkapensas kukkii touko–kesäkuussa. Hedelmät ovat pyöreitä sekä mustia, kypsinä sinimehuisia ja tavallisesti kaksikivisiä.[1]

Mustamarjatuhkapensasta kasvaa luonnonvaraisena laajalti Euraasiassa Keski-Euroopasta Venäjän läpi Tyynenmeren rannikolle ulottuvalla alueella[2].

Lähteet

  1. Den virtuella floran: Svartoxbär (Cotoneaster niger) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.11.2020. (ruotsiksi)
  2. Den virtuella floran: Svartoxbär (Cotoneaster niger) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.11.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.