Montevideo

Montevideo on Uruguayn suurin kaupunki ja pääkaupunki. Se sijaitsee maan etelärannikolla Río de la Platan rannalla. Vuonna 2006 amerikkalainen konsulttiyhtiö Mercer Human Resource Consulting luokitteli Montevideon elämänlaadun parhaaksi Latinalaisen Amerikan kaupunkien kesken.[3] Montevideossa asuu lähes puolet Uruguayn väestöstä.

Montevideo
vaakuna
vaakuna

Montevideo

Koordinaatit: 34°53′39″S, 56°04′03″W

Valtio Uruguay
Departementti Montevideo
Hallinto
  Intendentti Ricardo Ehrlich
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 526 km²
Korkeus 43 m
Väkiluku (2011) 1 304 687[1]
  Väestötiheys 2523 as./km²
Aikavyöhyke UTC-3
  Kesäaika UTC-2
Postinumero 10000
Suuntanumero(t) 02
Motto: Con libertad ni ofendo ni temo
Lähteet: [2] = Väkiluku







Maantiede

Montevideo sijaitsee Río de la Platan estuaarin pohjoisreunalla.[4]

Ilmasto

Montevideon ilmasto on lämmin, keskilämpötila on 13 °C. Kesällä on usein yli 40 asteen helteitä.

Kuumin kuukausi on tammikuu, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on 28,5 astetta. Viileintä on kesä-, heinä-, ja elokuussa, jolloin keskimääräinen alin lämpötila on 7–8 astetta. Sadetta saadaan kuukausittain yli 80 mm, helmi-, maalis-, ja lokakuussa yli 100 mm.[5]

Aluejako

Montevideon kartta

Montevideon noin 1,5 miljoonaa asukasta asuvat 59 eri barriossa eli kaupunginosassa. Jokaisella barriolla on oma asukkaiden sosiokulttuuriselle tasolle sopiva identiteetti, maantieteellinen sijainti ja toiminta.

Jotkin kaupungin barrioista olivat aikaisemmin itsenäisiä kuntia, jotka liitettiin ajan mittaan kaupunkiin, esimerkiksi Sayago ja Pocitos. Toiset taas saivat alkunsa teollisuusalueina (esimerkiksi Cerro). Kolmatta ryhmää sitten edustavat muun muassa Malvín Nortessa sijaitseva Euskal Erría ja Pradossa sijaitseva Parque Posadas, jotka nousivat kaavoituksen mukaan kokonaisina suurina asuntoalueina.

Kasvillisuus

Sisämaan puolella kasvillisuus on puutonta pampaa. Rannikkoalueella on kallioita ja jokia, ja sen kasvillisuus on monipuolinen.[6]

Historia

Montevideo perustettiin Espanjan siirtokunnan asutuspaikaksi vuonna 1726, Buenos Airesin kuvernöörin Bruno Mauricio de Zabalan johdolla.[4] Kaupungin perustamisen tarkoitus oli estää portugalilaisten asuttaminen alueella. Montevideon lahti tarjosi Zabalalle strategisen luonnonsatama-alueen, josta myöhemmin kehittyi Rio de la Plata -alueen tärkein satama. Kaupungin viralliseksi nimeksi tuli silloin ”San Felipe y Santiago de Montevideo” ja sen ensimmäiset asukkaat olivat noin kolmetoista siirtolaisperhettä Kanariansaarilta. Siitä tuli pääkaupunki vuonna 1828. Sen jälkeen Montevideon asukasluku alkoi kasvaa nopeasti ja nykyisin siellä on yli 1 500 000 asukasta. Montevideosta tuli Uruguayn pääkaupunki vuonna 1828 itsenäistymisen yhteydessä. Niistä ajoista kaupunki on jatkanut kehittymistään maan tärkeimpänä finanssi-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena. Montevideon muistissa elävät mm. jalkapallon ensimmäiset MM-kisat vuonna 1930, joissa Uruguayn maajoukkue voitti ensimmäisen mestaruuden, sekä saksalaisen taistelulaivan Admiral Graf Speen uppoaminen Rio de la Plata -joen vesillä toisen maailmansodan aikana.

Hallinto

Montevideon ylin kunnallinen päätöksentekoelin on valtuusto. Siihen kuuluu viisi valtuutettua, jotka valitaan neljäksi vuodeksi siten, että valtuustokaudet eivät vaihdu yhtaikaa. Pormestari valitaan kahdeksi vuodeksi, hän ei osallistu valtuuston äänestyksiin. Sekä valtuuston että pormestarin vaalissa vaalipiirinä on koko kaupunki.[7]

Talous

Suurin osa Uruguayn ulkomaankaupasta kulkee Montevideon sataman kautta. Tärkeimpiä vientituotteita ovat villa, liha ja taljat. Kaupungissa toimii lukuisia lihan- ja villankäsittelylaitoksia. Myös tekstiili-, kenkä-, saippua- ja tulitikkutehtaita on eri puolilla kaupunkia.[4]

Liikenne

Sataman lisäksi kaupungilla on kansainvälinen lentoasema Carrascossa. Montevideosta lähtee neljä rautatietä ja sieltä on maantieyhteys Uruguayn suurimpiin kaupunkeihin.[4]

Kaupunkiin on suunnitteilla pelkästään busseille tarkoitettuja kaistoja.[8]

Väestö

Montevideon väkiluku vuonna 2011 oli 1,3 miljoonaa. Se oli yli kymmenen kertaa suurempi kuin maan seuraavaksi suurin kaupunki. Kaupunki on kasvanut osittain alueliitosten kautta, joten sen eri vuosien väkiluvut eivät ole vertailukelpoisia.[1]

Kaupungin asukkaista 88 % on eurooppalaista syntyperää ja kolmannes italialaistaustaisia. Uruguayn koko väestöstä 44 % asuu Montevideossa. Alkuperäisasukkaat tuhottiin lähes täysin siirtomaakaudella; mestitsejä (eurooppalaisen ja intiaanin jälkeläisiä) on 8 % ja afrikkalaistaustaisia 4 %.lähde?

Uruguayssa annetaan korkeakouluopetusta vain pääkaupungissa. Tasavallan yliopisto on perustettu 1849. Työväen akatemia perustettiin 1878 ja se antaa ammatillista opetusta sekä järjestää iltakursseja ja osa-aikaopiskelua.[4]

Kulttuuri

Montevideossa on ollut teattereita siitä asti kun Casa de Comedias avasi ovensa vuonna 1795.[4]

Kansallisen televisiokanavan lisäksi Montevideossa toimii neljä muuta televisioasemaa.[9]

Nimen alkuperä

Siitä, mitä nimi Montevideo tarkoittaa on kaksi teoriaa. Yksi niistä kertoo, että nimen alkuperä on portugalin kielen lauseesta ”Monte vide eu”, joka tarkoittaa ”Minä näin vuoren”, ja jonka Fernão de Magalhãesin retkilaivalla ollut merimies olisi lausunut nähdessään Montevideon lahden kukkulan. Toinen teoria taas kertoo, että espanjalaiset olisivat merkinneet alueen sijainnin karttoihin lauseella ”Monte VI De Este a Oeste.” eli ”Kuudes vuori idästä länteen”. lähde?

Arkkitehtuuri

Montevideo on täynnä rakennustaiteellisia kontrasteja. Kaupunkia voidaan jopa pitää arkkitehtuurimuseona, sillä eri puolilta kaupunkia löytyy runsaasti erilaisia maailman arkkitehtuurin tyylejä ja virtauksia. Kaupunki jakautuu uuteen ja vanhaan osaan. Vanha kaupunki (Ciudad Vieja) on se, joka on jäänyt jäljelle alkuperäisestä linnoitetusta kaupungista (ciudadela).

Urheilu

Montevideosta ovat kotoisin Uruguayn menestyneimmät jalkapalloseurat Nacional ja Peñarol.[10] Kaupungissa sijaitsee lajin ensimmäisten, eli 1930 MM-kilpailujen päänäyttämö, ja Uruguayn maajoukkueen kotikenttä Estadio Centenario.[11]

Ystävyyskaupungit

Lähteet

  1. Uruguay (The 2011 population of Montevideo includes 3 localities excluded in the former census results.; Instituto Nacional de Estadística, Uruguay (web).) citypopulation.de. Viitattu 19.4.2013.
  2. Población – Demografia: Datos Generales (pdf) Montevideo en Cifras 2004. Oficina de Información y Estadística. Arkistoitu 10.7.2007. Viitattu 2.8.2009. (espanjaksi)
  3. Montevideo chosen as the best city to live in Latinamerica. Uruguay Properties. Arkistoitu 26.6.2012. Viitattu 19.4.2013.
  4. Montevideo Encyclopedia Britannica. Viitattu 19.4.2013.
  5. Montevideo Climatological Information WMO. Viitattu 20.4.2013.
  6. Ranta, Pertti & Siitonen, Mikko & Metsätähti Oy: Vantaan luonto. Kasvit, s. 407. Vantaan kaupunki, 1996. ISBN 951-8959-47-1.
  7. Mayor and City Council Monte Video. Viitattu 19.4.2013.
  8. Uruguay will improve public transport in Montevideo with IDB support 2012. Inter-American Development Bank. Viitattu 20.4.2013.
  9. Country Profile Uruguay BBC. Viitattu 20.4.2013.
  10. Peñarol Classic football. FIFA. Arkistoitu 30.1.2009. Viitattu 20.4.2013.
  11. Estadio Centenario World Stadiums. Viitattu 20.4.2013.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.