Modaalinen realismi

Modaalinen realismi on ontologinen näkemys, jonka mukaan mahdolliset maailmat ovat yhtä todellisia kuin aktuaalinen maailma. Se perustuu ennen kaikkea seuraaviin ajatuksiin: mahdolliset maailmat ovat olemassa, ne eivät ole lajiltaan erilaisia kuin aktuaalinen maailma, niitä ei voida palauttaa muihin entiteetteihin, ja termi ”aktuaalinen” on aktuaalisten maailmojen tapauksessa indeksikaalinen.

Modaalista realismia on kannattanut ennen kaikkea David Kellogg Lewis, joka teoksessaan Plurality of Worlds, 1986, on postuloinut multiversumin olemassaolon yksinomaan filosofisista syistä[1].

Termi mahdolliset maailmat

Mahdollisten maailmojen nimi johtaa Leibnizin teoriaan mahdollisista maailmoista. Aktuaalista maailmaa pidetään ainoastaan yhtenä äärettömästä joukosta loogisesti mahdollisia maailmoja, jotkut "lähempänä" aktuaalista maailmaa ja jotkut kaukaisempia. Propositio on välttämätön, jos se on tosi kaikissa mahdollisissa maailmoissa ja mahdollinen, jos se on tosi vähintään yhdessä maailmassa.

Mahdollisten maailmojen luonne

David Lewisin modaalisen realismin keskiössä ovat seuraavat mahdollisia maailmoja koskevat käsitykset:

  1. Mahdolliset maailmat ovat olemassa ne ovat yhtä todellisia kuin oma, aktuaalinen maailmamme.
  2. Mahdolliset maailmat ovat samanlaisia maailmoja kuin aktuaalinen maailmamme ne eroavat aktuaalisesta maailmasta sisällöltään, eivät lajiltaan.
  3. Mahdollisia maailmoja ei voida redusoida eli palauttaa mihinkään perustavampaan ne ovat omia redusoimattomissa olevia entiteettejään.
  4. ”Aktuaalinen” on indeksikaalinen termi. Kun erotamme oman maailmamme muista sanomalla, että se on ainoa aktuaalinen maailma, tarkoitamme pelkästään sitä, että se on oma maailmamme maailma jossa itse asumme.
  5. Mahdollisten maailmojen osien välillä on aika-avaruudellisia suhteita, mutta eri maailmat ovat aika-avaruudellisesti eristettyjä toisistaan.
  6. Mahdolliset maailmat ovat kausaalisesti eristettyjä toisistaan.

Mahdollisia maailmoja pidetään usein todellisina mutta abstrakteina mahdollisuuksina, mutta joskus pelkkinä metaforina. Lewis itse sanoi ottavansa modaalisen realismin vakavasti ja jopa kirjaimellisesti. Hänen mukaansa mahdollisia maailmoja vastaan voidaan suunnata vain samoja argumentteja, jotka käyvät yhtä lailla joukkoja vastaan. Tästä huolimatta filosofit eivät kyseenalaista joukko-oppia.[2]

Kritiikki

Vaikka modaalinen realismi voi vaikuttaa tuhlailevalta modaalisuutta koskevalta teorialta, teoria on osoittautunut kestäväksi ja vastustanut kumoamisyrityksiä. Monet vastaväitteet ovat itse asiassa muunnelmia niistä mahdollisista vastaväitteistä, joita Lewis on jo itse pohtinut teoksessaan On the Plurality of Worlds. Toisaalta vastaväitteet voidaan usein kääntää yhtä lailla kaikkia muita mahdollisten maailmojen ontologiaa koskevia teorioita vastaan.

Epäintuitiivisuus

Joidenkin mukaan modaalinen realismi ei ole yhdenmukainen sen kanssa, miten käsitämme todellisuuden intuitiivisesti arkijärjellämme. Lewis hyväksyy arkijärjen suurilta osin, mutta ei kaikilta osiltaan muutoin hänen mukaansa filosofialle ei olisi lainkaan sijaa. Hänen mukaansa teorian vaihtoehdot rikkovat yhtä lailla modaalisia väittämiä koskevia intuitioitamme.

Ontologian paisuttaminen

Joidenkin mukaan modaalinen realismi olettaa liikaa entiteettejä verrattuna muihin teorioihin. Tämän vuoksi se on haavoittuvainen Occamin partaveitselle, jota soveltaen meidän tulisi muutoin tasaväkisistä teorioista suosia niitä teorioita, jotka olettavat pienimmän määrän erilaisia entiteettejä. Lewisin mukaan modaalinen realismi olettaa vähemmän eri luokkaa olevia entiteettejä kuin muut mahdollisia maailmoja koskevat teoriat, joissa on todellisen, ”konkreettisen” maailman lisäksi useita kokonaan toista luokkaa olevia eri tavoin abstrakteja maailmoja.

Muunnelma argumentista on, että modaalinen realismi sallii liikaa maailmoja, jopa enemmän kuin on matemaattisesti koherenttia. Lewis on myöntänyt, että tähän on vaikea vastata.[3] Daniel Nolan on esittänyt erään vastauksen,[4] mutta se ei ole estänyt uusia tähän sarjaan kuuluvia vastaväitteitä ilmaantumasta.

Toisistaan erillisten kaikkeuksien mahdottomuus

Jotkut ovat katsoneet, ettei modaalinen realismi mahdollista sellaisia maailmoja, joissa olisi aika-avaruudellisesti toisistaan erillisiä kaikkeuksia (engl. island universes), koska Lewisin teorian mukaan maailmat itse ovat toisistaan aika-avaruudellisesti erillisiä.[5] Eräs Lewisin vastaus on, että maailmojen erottamiseksi toisistaan saattaa olla olemassa jokin muu tapa kuin aika-avaruudellinen erottaminen.

Looginen vastaan fysikaalinen todellisuus

Eräs vastaväite koskee sitä, että modaalinen reaalisuus puhuu enemmän loogisesta (tai matemaattisesta) todellisuudesta kuin fysikaalisesta todellisuudesta. Looginen olemassaolo tarkoittaa vain loogista ristiriidattomuutta.

Katso myös

Lähteet

  1. David Deutsch, Todellisuuden rakenne 1997, s. 310.
  2. Lewis 1969, s. 208.
  3. Lewis 1986, ss. 89–90.
  4. Nolan, Daniel: Recombination unbound. Philosophical Studies, 1996, 84. vsk, s. 239–262.
  5. Bigelow, John & Pargetter, Robert: Beyond the blank stare. Theoria, 1987, 53. vsk, s. 97–114.

    Kirjallisuutta

    • Armstrong, David: A Combinatorial Theory of Possibility. Cambridge University Press, 1989.
    • Barrow, John D.: The Constants of Nature. Vintage, 2002.
    • Lewis, David: Counterfactuals. Blackwell & Harvard U.P., 1973.
    • Lewis, David: Convention: A Philosophical Study. Harvard University Press, 1969.
    • Lewis, David: On the Plurality of Worlds. Blackwell, 1986.
    • McGinn, Colin: "Modal Reality", teoksessa Healey, R. (toim.): Reduction, Time, and Reality. Cambridge University Press, 1981.
    • Woolsey, Damon: A Fundamental Theory of Genuine Modal Realism (Arkistoitu – Internet Archive), 2005.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.