Michael Ventris

Michael George Francis Ventris (12. heinäkuuta 1922 Wheathampstead, Hertfordshire, Iso-Britannia6. syyskuuta 1956 Hatfield, Hertfordshire, Iso-Britannia[1]) oli englantilainen arkkitehti ja muinaistutkija, joka yhdessä John Chadwickin kanssa sai selvitetyksi Kreetassa käytetyn Lineaari-B-kirjoituksen.

Ventris kävi koulua Sveitsissä Stowen koulussa. Hän osasi puhua kuutta eurooppalaista kieltä ja lisäksi lukea latinaa ja klassista kreikkaa. Hän aloitti arkkitehtiopinnot Architectural Association School of Architecturessa vuonna 1940 ja sai tutkintonsa valmiiksi vuonna 1948. Välillä hän oli kuitenkin joutunut keskeyttämään opintonsa, koska hän toimi sodan aikana navigoijana Britannian ilmavoimissa. Muutamaa vuotta sen jälkeen, kun hän vuosina 1951-1953 oli saanut tulkituksi Lineaari-B:n, hän kuoli 34-vuotiaana auto-onnettomuudessa. Hän asui tuolloin Lontoon Hampsteadissa.

Lineaari B

1900-luvun alussa arkeologi Arthur Evans aloitti kaivaukset Knossoksessa, Kreetan saarella sijaitsvassa muinaiskaupungissa. Kaivausten yhteydesä hän löysi monia savitauluja, jotka oli kirjoitettu tuntemattomalla kirjoitusjärjestelmällä. Niissä esiintyi kaksi toisistaan poikkeavaa kirjoitusjärjestelmää, joista vanhempi sai nimen Lineaari-A. Suurin osa oli kuitenkin nuorempaa tyyppiä, joka sai nimen Lineaari-B. Evans yritti vuosikymmenien ajan saada molemmat tulkituiksi, mutta ei onnistunut.

Osittain vaikeudet johtuivat siitäkin, että Evansillä itsellään oli oma varma käsityksensä minolaisesta kulttuurista ja hän oli vakuuttunut siitä, että myös Lineaari B oli "minolaiseksi" kutsuttua kieltä. Koska hänellä oli suuri vaikutusvalta akateemisessa maailmassa, tuskin kukaan uskoi, että tauluissa esiintynyt kieli olisikin kreikkaa, mihin eräät seikat kuitenkin jo tuolloin viittasivat.

Ventris oletti aluksi, että taulujen kieli olisi etruskia ja että etruskit olisivat olleet sukua minolaisille. Ensin hän yrittikin tulkita kieltä tästä olettamuksesta lähtien. Vaikka teoria osoittautui vääräksi, hän jatkoi taulujen tutkimista.

Pian Evansin kuoleman jälkeen Alice Kober kiinnitti huomiota siihen, että eräiden sanojen loppu Lineaari-B-kirjoituksissa vaihteli. Tämä viittasi siihen, että kielessä olisi latinan ja kreikan tapaan esiintynyt useita sijamuotoja. Saatuaan tämän vihjeen Ventris ryhtyi laatimaan taulukkoja siitä, mikä kirjoitusmerkki vastasi mitäkin konsonanttia tai vokaalia. Vaikka asia vielä pysyi ratkaisemattomana, Ventris sai kielen rakenteesta sen verran, että jotakin alkoi jo olla arvattavissa.

Muutamia Lineaari-B-kirjoitustauluja oli löydetty myös manner-Kreikasta, ja oli aihetta olettaa, että ainakin osa kirjoitusmerkkijonoista tarkoittaisi erisnimiä. Kun toiset sanat esiintyivät vain Kreetasta löytyneistä teksteistä, hän arveli niiden olevan saaren kaupunkien nimiä. Tämä arvelu osoittautui oikeaksi. Kun näin saatiin osa kirjoitusmerkeistä tulkituiksi, Ventris sai jo selville suuren osan tekstistä ja totesi sen olevan kreikkaa. Tämä havainto kumosi Evansin teorian ja osoitti, että kreetalainen kulttuuri ainakin myöhäisimmissä vaiheissaan oli osa mykeneläistä kulttuuripiiriä.

Kirjallisuutta

  • Michael Ventris, John Chadwick: Documents in Mycenaean Greek, 2. painos 1974, Cambridge University Press, ISBN 0-521-08558-6
  • Michael Ventris: Work notes on Minoan language research and other unedited papers, Edizioni dell'Ateneo, Rooma 1988
  • Hatzinikolaou Leonidas: O thaumatourgos psithyros tou Ermi (Hermeksen ihmeellinen kuiskaus), Ellinika Grammata, 2002, ISBN 960-406-082-1
  • Simon Singh: Koodikirja- Salakirjoituksen historia muinaisesta Egyptistä kvanttikryptografiaan Tammi, 1999. Kirjassa havainnollistetaan tapa miten Michael Ventris ratkaisi Lineaari B - kirjoituksen.

Lähteet

  • John Chadwick: The Decipherment of Linear B, Cambridge University Press 1958, ISBN 0-521-39830-4
  • Andrew Robinson: The Man Who Deciphered Linear B: The Story of Michael Ventris , Thames & Hudson Ltd, 2002, ISBN 0-500-51077-6
  • Simon Tetlow, Ben Harris, David Roques ja A. G. Meredith - Michael Ventris Remembered, Stowen koulu, 1984

Viitteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.