Messias (viulu)
Messias (ransk. Le Messie) on Antonio Stradivarin vuonna 1716 rakentama viulu.[1]
Messias pysyi Stradivarin työpajassa hänen vuonna 1737 tapahtuneeseen kuolemaansa asti. Stradivarin poika Paolo myi sen kreivi Cozio di Salabuelle vuonna 1775. Viulua alettiin kutsua Salabueksi omistajansa mukaan. Vuonna 1827 sen osti italialainen viulukeräilijä Luigi Tarisio. Seuraavan kerran viulu vaihtoi omistajaa Tarision kuoltua vuonna 1854, jolloin ranskalainen soitinseppä Jean-Baptiste Vuillaume sai sen haltuunsa Tarision muun kokoelman myötä. Vuillaumen vävy nimesi viulun Messiaaksi (Le Messie), koska hänen mukaansa viulu on kuin juutalaisten messias, odotus on sen arvoista (Like the Messiah, worth waiting for).
Viulua säilytetään nykyään Oxfordin Ashmolean Museumissa, jolle se tuli testamenttilahjoituksena. Testamentin ehtona on, että museo ei saa antaa viulua soitettavaksi. Soitinta ei siis ole edelleenkään soitettu, ja se on yhä lähes alkuperäisessä kunnossa. Siksi se kuuluu Stradivarius-soittimista arvokkaimpiin.
Vuonna 2016 viulu täytti 300 vuotta. Juhlan kunniaksi viulu oli esillä sen syntysijoilla Cremonassa. Näyttelyn järjestivät yhteistyössä Oxfordin Ashmolean Museum sekä Cremonan Museo del Violino. [2]
Metropolitanin taidemuseon soitinten konservaattori Stewart Pollens on epäillyt viulun aitoutta. Asia on yhä ratkaisematta.lähde?
Lähteet
- Ashmolean-museon kuvaus Messias-viulusta
- LähiTapiolan Vuillaume-viulu luovutettiin orkesterin käyttöön juhlallisesti Tampere-talon Maestrossa 28.11.2018. Tampere Filharmonia. Viitattu 2.12.2018.