Mercosur

Mercosur tai Mercosul (esp. Mercado Común del Sur, port. Mercado Comum do Sul, guaraniksi Ñemby Ñemuha) on 26. maaliskuuta 1991 perustettu kauppavyöhyke Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn välillä. Vuonna 2006 Venezuela liittyi järjestöön, mutta se erotettiin vuonna 2017.[1] Vuonna 1991 solmittua Asunciónin sopimusta paranneltiin ja päivitettiin vuonna 1994 Ouro Preton sopimuksella. Sopimuksen tarkoitus on edistää vapaakauppaa ja valuutan, ihmisten sekä hyödykkeiden vapaata liikkumista.

Mercado Común del Sur
(espanjaksi)
Mercado Comum do Sul
(portugaliksi)
Ñemby Ñemuha
(guaraniksi)
     Täysjäsenet     Liitännäisjäsenet     Erotetut jäsenet     Tarkkailijajäsenet
     Täysjäsenet
     Liitännäisjäsenet
     Erotetut jäsenet
     Tarkkailijajäsenet
Perustettu 26. maaliskuuta 1991
Päämaja Montevideo, Uruguay
Jäsenet 5 jäsenvaltiota
Viralliset kielet espanja, portugali, guarani
Pääjohtaja Alberto Fernández
Aiheesta muualla
Sivusto

Bolivialla, Chilellä, Kolumbialla, Ecuadorilla ja Perulla on Mercosurissa yhteistyökumppanuuden asema. 30. joulukuuta 2005 julistettiin, että Bolivia saa Mercosurin täysjäsenyyden.

Mercosurin alueella asuu yli 295 miljoonaa ihmistä[2] ja yhteensä alueen valtioiden bruttokansantuote ylittää vuodessa biljoona Yhdysvaltain dollaria.

Jäsenvaltiot

Täysjäsenet

Erotetut jäsenet

Liitännäisjäsenet

Tarkkailijajäsenet

Lähteet

  1. Cascione, Silvio: Mercosur suspends Venezuela, urges immediate transition Reuters. 5.8.2017. Viitattu 17.1.2023. (englanniksi)
  2. MERCOSUR Official Website Mercosur. Viitattu 17.1.2023. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.