Meijeristi

Meijeristi-sanan merkitys on eri aikoina vaihdellut. Se on tarkoittanut meijeriliikkeen miespuolista johtajaa, jota naispuolisella on vastannut meijerska. Niiden tilalle tuli käytäntöön alkuun epäonnistuneena pidetty nimitys meijerikkö.[1] Meijerikkö on uudemman määritelmän mukaan naispuolinen meijerissä toimiva ammattihenkilö, joka suorittanut asetuksen mukaisen meijeriharjoittelun ja tietopuolisen meijerikoulun.[2] Sittemmin meijeristi on siirtynyt tarkoittamaan yleisesti maitotuotteiden valmistustehtävissä toimivaa meijerityöntekijää.[3]

Nykyisin meijeristi on Suomessa meijerialan perustutkinnon tutkintonimike,[4] ja sen suorittanut henkilö työskentelee meijerialan yrityksissä erilaisten maidosta valmistettujen tuotteiden valmistuksessa. Hän valmistaa, pakkaa ja varastoi niitä, seuraa ja säätää valmistusprosessia, käyttää koneita ja laitteita ja myös huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.[5] Ainoa koulutuspaikka on Hämeen ammatti-instituutti (Hami), ja opiskelu kestää 2–3 vuotta[4].

Lähteet

  1. Meijeristi Tietosanakirja. Osa 6, palsta 229. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1914
  2. Meijerikkö. Nykysuomen sanakirja, osa III, s. 424. 4. p. WSOY 1962
  3. Meijeristi Kielitoimiston sanakirja 2022. Viitattu 10.4.2023
  4. Meijeriala, Elintarvikealan perustutkinto. Hami.fi. Viitattu 10.4.2023
  5. Meijeristi, ammattiosaaja.fi, viitattu 10.4.2023

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.