Medusa

Medusa (m.kreik. Μέδουσα) oli kreikkalaisessa tarustossa hirviömäinen naispuolinen olento gorgo, joka pystyi katseellaan muuttamaan ihmisen kiveksi.[1] Hänen sisarensa olivat Euryale ja Stheino.

Caravaggio, Medusa, 1597.
Arnold Böcklinin Medusa-tulkinta noin vuodelta 1878.

Roomalaisen Ovidiuksen Muodonmuutoksissa esiintyvän tarinaversion mukaan Medusa oli alun perin kaunis neito. Kun merenjumala Poseidon raiskasi hänet Pallas Athenen temppelissä, Pallas Athene vihastui. Koska Poseidonin olivat vietelleet Medusan kultaiset hiukset, Pallas Athene muutti ne rangaistukseksi käärmeiksi. Medusa oli kuitenkin joidenkin lähteiden mukaan ainoa, jota katsoessaan ihminen muuttui kiveksi. Toisaalta hän oli myös kuolevainen toisin kuin hänen sisarensa.

Polydektes, Serifoksen kuningas, lähetti Perseuksen noutamaan Medusan päätä häälahjaksi Hippodameialle.[2] Perseus sai Pallas Athenelta kiiltävän kilven, jonka avulla tämä voisi katsoa Medusaa kivettymättä itse, Hermes antoi sirpin ja nymfit varustivat hänet siivekkäillä sandaaleilla, laukulla ja Haadeen näkymättömäksi tekevällä kypärällä.

Perseus löysi gorgot unessa Tartessoksesta, ja kilpensä peilipinnasta katsoen hän leikkasi Medusalta pään irti. Syntyneestä haavasta nousivat jättiläinen Khrysaor ja siivekäs hevonen Pegasos, joka myöhemmin auttoi Perseuksen takaisin jumalten luo. Perseus otti Medusan pään mukaansa ja pakeni henkensä edestä kahta jäljelle jäänyttä sisarusta, joilta hän pääsi karkuun ainoastaan näkymättömäksi tekevän kypäränsä avulla. Joidenkin lähteiden mukaan Perseus vei Medusan verta lääketaidon jumalalle Asklepiokselle; osa siitä oli kuolettavaa myrkkyä ja osa puolestaan pystyi herättämään kuolleet eloon.

Myöhemmin Perseuksen kerrotaan pelastaneen Andromedan kivettämällä merihirviö Ketoksen Medusan päällä, kun Andromeda oli oraakkelin ennustuksen perusteella päätetty uhrata merihirviölle ja kahlehdittu kallioon kiinni.

Lähteet

  1. Juha Honkala: Mytologian sanakirja, s. 151. Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-24578-X.
  2. David Bellingham: Kreikan mytologia, s. 83–84. Gummerus, 1990. ISBN 951-20-3599-5.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.