MediaWiki

MediaWiki on wiki-sivustojen eli kenen tahansa käyttäjän itse muokattavissa olevien verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu tietokoneohjelmisto. Wikipedia, Commons ja muut Wikimedian hankkeet toimivat MediaWikillä. MediaWiki on GNU GPL -lisensoitu avoimen lähdekoodin ohjelma.[2]

MediaWiki
MediaWiki-ohjelmiston logo.
MediaWiki-ohjelmiston logo.
Luoja Magnus Manske
Lee Daniel Crocker
Kehittäjä Wikimedia Foundation
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 25. tammikuuta 2002
Vakaa versio 1.39.1 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Wiki
Käyttökielet 344 kieltä
Alusta Windows, macOS, Linux, FreeBSD, Solaris, NetWare
Ohjelmointikielet PHP
Lisenssi GNU GPL v2
Aiheesta muualla
www.mediawiki.org

MediaWiki on saatavilla usealla sadoilla kielellä, ja jotkut kieliversiot sisältävät mm. taivutusfunktioita.selvennä

Tekninen toteutus

Wikipedian alla piilevän tekniikan havainnollistus. Ylimmällä rivillä on wikikoodia ja alimmalla verkkosivuilla käytettävää HTML-koodia. Välissä on wikikoodin HTML-koodiksi muuttava MediaWiki-ohjelmisto.

MediaWiki on tyypillinen LAMP-alustalle rakennettu ohjelmisto. Sitä ajetaan Linux-käyttöjärjestelmässä, yleensä Apache- tai Nginx-webpalvelimen päällä, se käyttää tietojen tallettamiseen MySQL-, MariaDB- tai PostgreSQL-tietokantaa ja on toteutettu PHP-ohjelmointikielellä.[3] Käytännössä muitakin käyttöjärjestelmiä ja WWW-palvelimia voidaan käyttää, mutta Linux ja Apache ovat tähän tehtävään suosituimpia.lähde? MediaWiki 1.7 ja uudemmat vaativat PHP:n version 5. MediaWiki on ollut varsin pitkälti sidoksissa MySQL:iin, mutta tätä tilannetta on lievitetty ajan myötä, etenkin 1.7:n ja 1.8:n myötä. Aikaisemmat versiot sisälsivät muun muassa kokeellisen tuen Oracle-tietokannalle, mutta sitä ei tueta enää.

Huolimatta wiki-pohjastaan MediaWiki on hyvin monikäyttöinen ohjelma, jota voidaan laajentaa tekemään kaikkia sisällönhallintatehtäviä.[3] Esimerkiksi Novell käyttää MediaWikiä monella sivustolla sisällönhallintaan siten, että vain tietyt käyttäjät voivat muokata sivustoja. MediaWikiin voi kirjoittaa laajennuksia PHP-ohjelmointikielellä.

Historia

MediaWikin ensimmäisen version kirjoitti saksalainen opiskelija Magnus Manske. Ohjelmisto otettiin käyttöön Wikipediassa 25. tammikuuta 2002. Nimen MediaWiki se sai myöhemmin. Nimi on huvin vuoksi otettu nimestä ”Wikimedia”, ja tämä toisinaan aiheuttaa pientä sekaannusta.

Wikipedian visuaalinen muokkain

Pääartikkeli: Wikipedia:Visuaalinen muokkain
Visuaalinen muokkain (Visual Editor)
Kehittäjä Wikimedia Foundation ja Wikia
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 2011
Tiedot
Lisenssi GNU General Public License, versio 2.0 tai myöhempi

Wikipediassa käytettävä Visuaalinen muokkain (engl. VisualEditor) on Wikimedia Foundationin ja Wikian yhdessä kehittämä työkalu Wikipedian visuaalista muokkaamista varten. Sen avulla on mahdollista muokata Wikipedian sivuja tekstinkäsittelyohjelman tavoin osaamatta wikikoodia.[4]

Visuaalisen muokkaimen kehittämisen tavoitteena on ollut helpottaa muokkaamista etenkin uusille käyttäjille.[5] Muokkaimen tavoitteena on myös tehdä Wikipediasta inklusiivisempi[6], ja saada mukaan ihmisiä eri taustoista, jotta Wikipedian sisältö olisi kattavampaa.[7]

Ominaisuudet

Wikipedian visuaalista muokkainta käyttäessä kirjoittaja näkee wikipedian sivun sellaisena kuin mitä se tulee olemaan julkaistuna.[4] Tätä periaatetta kutsutaan WYSIWYG-periaatteeksi (engl. What You See Is What You Get eli mitä näet, sitä saat). Käyttäjillä on myös mahdollisuus muokata tekstiä halutessaan wikikoodin avulla.[8] Visuaalisella muokkaimella voi muun muassa kirjoittaa tekstiä, lisätä lähteitä, taulukoita, linkkejä sekä kuvia.

Kehittämisen syyt ja taustat

Wikipedian kirjoittajien määrä oli ollut jo vuosia laskussa 2010-luvun alussa.[4] Englanninkielisellä Wikipedialla oli vielä vuonna 2006 yli 50000 kirjoittajaa, kun lukumäärä oli tippunut 35000 kirjoittajaan 2011 vuoteen tultaessa. Wikikoodin käyttämisen vaikeus oli käyttäjätutkimuksissa yksi merkittävimmistä syistä olla osallistumatta Wikipedian kirjoittamiseen.[9]

Wikipediaa pidettiin vaikeasti lähestyttävä niille ihmisille, jotka eivät olleet teknologiasta innostuneita.[7] Wikimedia-säätiö näkee, että tietosanakirjan onnistumisen kannalta suuri kirjoittajien lukumäärä on tärkeä tekijä[9] ja kirjoittajien monipuolinen tausta parantaa tietosanakirjan laatua,[4] sillä se tuo eri alojen tietämystä ja osaamista kirjoittajakuntaan ja näin monipuolistaa Wikipedian sisältöä[7].

Wikimedia Foundation aloitti Wikian kanssa yhteistyössä muokkaimen kehittämisen lahjoitusten turvin. Visuaalisen muokkaimen kehittäminen oli Wikimedian tärkeimpiä strategisia tavoitteita kirjoittajakadon pysäyttämiseksi. Muokkaimen kehittäminen vei suuren osan Wikipedian budjetista. Vuoden 2012–2013 tilikaudella Wikimedian palkkalistoilla oli 94 ohjelmistokehittäjää, kun kolme vuotta aiemmin ohjelmoijia oli ollut vain 22.[6]

Muokkaamisen tavoitteena oli olla niin helppoa, että sekä kokeneet että uudet ihmiset voisivat keskittyä sivujen sisällön muokkaamiseen tuntematta taustalla olevaa teknologiaa. Muokkain pyrki olemaan yhtä helppo ja intuitiivinen kuin tekstinkäsittelyohjelmat.[5]

Reaktiot

Ylemmällä rivillä on wikikoodia ja alemmalla lopputulos. Visuaalista muokkaajaa käyttävän ei tarvitse osata koodia, sillä muokkaimella se syntyy kirjoittaessa itsestään.

Muokkaimen käyttäjätestaus aloitettiin 2012 joulukuussa[8], mutta se vedettiin takaisin pian. Monet lahjoittajat kritisoivat, että heidän rahansa olivat menneet hukkaan, kun visuaalinen muokkain oli niin heikkolaatuinen. Wikimedian johto näki ohjelman takaisinvedon olevan virhe, sillä uudet käyttäjät olivat käyttäjäpalautteessaan ilmoittaneet muokkaamisen olevan heille helpompaa,[6] mikä oli ollut tavoitteena alun perinkin.

Wikipedian visuaalinen muokkain otettiin käyttöön englanninkielisessä Wikipediassa vuonna 2013. Siitä tuli ensin oletusmuokkain kaikille kirjoittajille, jotka eivät ole rekisteröineet Wikipediaan käyttäjätunnusta.[4] Käyttöönotto aiheutti alussa vastalauseita vanhojen kirjoittajien keskuudessa, jotka kritisoivat siinä olevia ohjelmointivirheitä.[10]

The Economist kutsui visuaalista muokkainta Wikipedian historian suurimmaksi mullistukseksi. Alkuvaiheessa visuaalisessa muokkaimessa oli vain kirjoitusominaisuus, tekstin muotoilu, listojen luominen sekä linkkien luomistoiminto. Wikipedia muokkaimen lisäämisen yhdeksi suurimmista teknisistä haasteista sen historian aikana.[11] Wikipedian perustaja Jimmy Wales kutsui muokkaimen käyttöönottamista "eeppisen tärkeäksi".[5]

Katso myös

 • Toiminnot:Versio tieto Wikipedian käyttämästä MediaWikin versiosta

Lähteet

 1. Security and maintenance release: 1.35.9 / 1.38.5 / 1.39.1, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
 2. www.mediawiki.org/ mediawiki.org. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
 3. mediawiki.org: What is MediaWiki? mediawiki.org. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
 4. Will Wikipedia's pretty new editing software solve its recruitment crisis? The Daily Dot. 4.7.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 5. Gene Ryan Briones, on 06/21/2012 17:51 PDT: Wikimedia launches new prototype “visual editor” for Wikipedia Ubergizmo. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 6. Revolting peasants force Wikipedia to cut'n'paste Visual Editor into the bin www.theregister.com. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 7. Megan Garber: On the Ugliness of Wikipedia The Atlantic. 12.7.2012. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 8. Emil Protalinski: Wikimedia's WYSIWYG Visual Editor Out for Logged-In Wikipedia Users The Next Web. 2.7.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 9. Nobody wants to edit Wikipedia anymore The Daily Dot. 4.1.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 10. Wikipedia faces revolt over VisualEditor The Daily Dot. 24.9.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 11. L.M.: Seeing things The Economist. Viitattu 20.9.2020.

  Aiheesta muualla

  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.