Maununneva

Maununneva (ruots. Magnuskärr) on Kaarelan kaupunginosan osa-alue Helsingissä. Se sijaitsee Kehä I:n pohjoispuolella ja rajoittuu idässä Keskuspuistoon, lännessä Hämeenlinnanväylään (jonka toisella puolella sijaitsee naapurikaupunginosa Kannelmäki) ja pohjoisessa Hakuninmaahan. Alueella oli vuoden 2012 alussa 2 568 asukasta ja vuoden 2010 lopussa 348 työpaikkaa.

Maununneva
Magnuskärr
Juoksuhaudantietä.
Juoksuhaudantietä.
Kaupungin kartta, jossa Maununneva korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Maununneva korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 332
Pinta-ala 1,88[1] km² 
Väkiluku 2 666 ()[2]
Väestötiheys 1366 as./km²
Osa-alueet on itse Kaarelan kaupunginosan osa-alue
Postinumero(t) 00430
Lähialueet Hakuninmaa, Haltiala, Paloheinä, Länsi-Pakila, Pirkkola, Lassila, Kannelmäki

Maununneva muodostettiin Kaarelan kaupunginosan osa-alueeksi vuonna 1959. Nimen taustalla on vanha paikannimi Magnuskärr.[3]

Maununnevalla on rintamamiestaloja 1950-luvulta, uudempia omakotitaloja sekä muutamiaa kerrostaloja. Kadunnimistö on osin varsin sotaisaa: Juoksuhaudantie, Mörssärinaukio, Vuorilinnakkeentie jne. Kari Hotakaisen romaani Juoksuhaudantie sijoittuu Maununnevalle.lähde?

Maununnevalla sijaitsee Osmo Siparin suunnittelema, vuonna 1965 valmistunut Suomalais-venäläinen koulu. Alueella on myös ala-asteen koulu (Kannelmäen peruskoulun sivukoulu), päiväkoti Vuorilinna, päiväkoti Kalinka, yksi ruokakauppa sekä muita pikkuyrityksiä. Maununnevalla oli myös ravintola, Punaruusu, joka oli suljettuna heinäkuussa 2005 sattuneesta tulipalosta lähtien. Tulipalo varmistui tuhopoltoksi.[4] Rakennus purettiin lopulta huhtikuussa 2008.lähde?

Maununnevalla sijaitsee myös vuonna 1991 suojeltu 1,25 hehtaarin kokoinen suoalue, jolla muun muassa kasvaa ainoana paikassa Helsingissä leväkköä.[5] Kaupunginosan eteläisissä metsissä on ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituksia sekä vallihautoja vuodelta 1917.lähde?

Helsingin kaupungin meluselvityksen mukaan valtaosa Maununnevaa on yli 55 dB:n melualueella. Maununnevalla tieliikenteen melua aiheuttavat Hämeenlinnanväylä ja Kehä I.[6]

Maununnevan läpi Kaarelantietä pitkin kulkee bussi 42 (Kamppi-Kannelmäki). Hämeenlinnanväylää kulkevilla busseilla on pysäkkejä Maununnevan kohdalla.lähde?

Lähteet

  • Architectural Map Guide. Helsinki-Espoo-Kauniainen-Vantaa. Finnish Association of Architects SAFA, 2000.

Viitteet

  1. Helsinki alueittain 2012 (Kaarelan peruspiiri PDF:n sivuilla 72-75) Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 30.7.2013.
  2. https://www.aluesarjat.fi. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 169. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.
  4. Poliisi: Ravintola Punaruusun tuhopoltto Viitattu 27.3.2011.
  5. Helsingin kotiseutupyöräreitit: Haltialan kierros (PDF-tiedosto) Viitattu 27.3.2011.
  6. http://www.hel.fi/hel2/ymk/meluselvitys/

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.