Matkailutie
Matkailutie on Suomessa Tiehallinnon määritelmän mukaan tie, jolla on sen yleiseen liikenteelliseen merkitykseen nähden poikkeuksellisen runsaasti matkailijoiden kannalta merkittäviä kohteita. Muissa maissa matkailuteitä on määritelty eri tavoin, ja suomenkielistä nimitystä matkailutie voidaan tapauksesta riippuen käyttää joskus myös muiden maiden eri tavoin luokitelluista matkailuteistä.
Suomessa viralliset matkailutiet on merkitty yhtenäisillä, ruskeapohjaisilla kilvillä, joissa on teiden nimet ja matkailutien omat tunnukset. Matkailuteiden varsilta löytyy majoitusta, kulttuuria, ruokapaikkoja ja hienoja maisemia.
Suomessa matkailutiet nimetään yleensä aiheen mukaan. Esimerkiksi Kuninkaantie on vanha postireitti ja Hämeen Härkätie keskiaikainen Turun linnan ja Hämeen linnan välinen reitti. Teillä on myös omat tunnukset, jotka esiintyvät muun muassa tienvarsiopasteissa. Kuninkaantien merkkinä on kruunu ja Hämeen Härkätiellä härän pää.
Suomen matkailutiet ovat Revontultentie, Via Karelia, Sininen tie, Tervan tie, Vihreän kullan kulttuuritie, Taikayöntie, Hämeen Härkätie, Saariston rengastie, Kuninkaantie,[1] Pohjanlahden rantatie,[2] Aurajoentie[3][4] ja Kammista Skantziin.[5][6]
Lähteet
- Suomen Matkailutiet (PDF) Autoliitto ry. Viitattu 1.9.2012. [vanhentunut linkki]
- Löydä oma horisonttisi Pohjanlahden Rantatie – lähes 900 km luontoa, kulttuuria ja lähimatkailua Pohjanlahden Rantatie. Arkistoitu 15.12.2012. Viitattu 1.9.2012.
- Aurajoentie sai virallisen matkailutien aseman Yle Uutiset. Viitattu 7.2.2021.
- AVL: Aurajoentie on nyt virallinen matkailutie – Väylävirastolta saatiin puoltava päätös | AVL avl.fi. Viitattu 7.2.2021.
- I.-Mediat Oy: Suomen tuorein virallinen matkailutie halkoo Kauhajokea – nämä kaksi villiä ja erikoista luonto- ja taidekohdetta pääsivät osaksi reittiä Ilkka-Pohjalainen. Viitattu 7.2.2021.
- Kammista Skantziin -reitti hyväksyttiin matkailutieksi Kankaanpään Seutu. 5.2.2021. Viitattu 7.2.2021.
Aiheesta muualla
- Matkailuteiden määrittely 2004. Tiehallinto. Arkistoitu 21.12.2005. Viitattu 7.10.2009.