Matcha

Matcha (抹茶, [mat.tɕa]) on japanilainen hienoksi jauhettu vihreä tee. Japanilainen teetaide keskittyy matcha-teen valmistukseen ja tarjoiluun.

Matcha-teetä.

Ominaisuudet

Tuore matcha on kirkkaan vihreää ja vanhetessaan muuttuu ruskeaksi. Monesti huonolaatuista matchaa värjätään ja myydään eteenpäin. Tapa on melko yleinen etenkin vientiin tarkoitetussa matchassa. Matcha säilyy avattuna noin kuukauden, mutta se kannattaa käyttää parin viikon sisällä avaamisesta.

Matcha sisältää mm. antioksidantteja kuten C- ja K-vitamiinia, katekiineja, kuten EGCG-katekiini, ja piristäviä alkaloideja kofeiinia, teobromiinia ja teofylliiniä, sekä L-teaniinia.[1]

Tuotanto

Matcha tuotetaan varjossa kasvaneiden teepensaiden lehdistä. Ennen sadonkorjuuta pensaat peitetään, jolloin lehtiin kertyy enemmän aminohappoja ja niistä tulee makeampia. Sadonkorjuun jälkeen lehdet kuivataan ilman peitettä, ja niistä saadaan tencha (碾茶). Tenchasta poistetaan varret ja lehtisuonet, ja se jauhetaan hienoksi jauhoksi matchan valmistamiseksi.

Vain jauhettu tencha on matchaa, muut jauhetut teelehtilaadut tunnetaan nimellä konacha (粉茶).

Teejuoman valmistaminen

Perinteisiä matchateejuoman valmistusvälineitä: bambulusikka, -vispilä ja kuppi.

Matchaa voi valmistaa kahdella tavalla; vahva (濃茶, koicha) ja laiha (薄茶, usucha). Teen valmistuksessa saatetaan käyttää chaskakua (mittaamiseen käytettävä pieni bambulusikka), chasenia (bambuvispilä) ja chakia (tarjotin).[2]

Ennen teejuoman valmistamista matchajauhe saatetaan siivilöidä paakkujen hajottamiseksi.

Pieni määrä matchaa laitetaan teeastian pohjalle ja sekoitetaan pieneen määrään kuumaa vettä (80 °C). Teeseos sekoitetaan tasaiseksi, usein chasen-bambuvispilällä.

Usucha eli laiha tee valmistetaan pienestä määrästä kuumaa vettä (75 ml) ja noin kolmasosateelusikallisesta matchaa eli yhdestä chashakullisesta. Usuchaa sekoitetaan chasenilla tasaiseksi ja vispataan vaahtoavaksi maun mukaan.

Koicha eli vahva tee valmistetaan tilkasta kuumaa vettä (40 ml) ja noin teelusikallisesta matchaa eli noin kolmesta chashakullisesta. Koicha sekoitetaan rauhallisesti, eikä siihen nouse vaahtoa. Koichaan käytetään teetaiteessa usein eri teelaatua kuin usuchaan.

Matchan muu käyttö

Matchasta valmistetaan myös jääteetä, ja sitä käytetään ruoanlaitossa ja lisäaineena monissa elintarvikkeissa. Matcha-espresso valmistetaan kahvin sijaan matchasta espresson lailla painekeittimessä.

Lähteet

  1. Green Tea, University of Maryland Medical Center, Medical Reference, Complementary Medicine http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm
  2. Information of how to enjoy Matcha without ceremony, Tea shop Horaido, Kyoto http://www.h4.dion.ne.jp/~horaido/115E-E.htm english
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.