Maryn huone
Maryn huone on Frank Jacksonin filosofinen ajatuskoe. Ajatuskokeessaan hän pyrkii todistamaan fysikalismia vastaan, jonka mukaan kaikki maailmassa on lopulta fyysistä.
Jackson sai idean toteuttaa ajatuskokeensa muiden filosofien yrityksestä todistaa ettei kaikki tieto ole fysiologista tietoa.
Ajatuskokeessa on Mary, tieteilijä joka on opiskellut kaiken väreistä ja aivotoiminnasta, joka seuraa värien näkemisestä. Mutta hän ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt yhtään väriä, koska hänet on pakotettu työskentelemään mustavalkoisessa ympäristössä. Mitä siis tapahtuu, kun Mary päästetään maailmaan, jossa on värejä? Kysymys on siis se, että jos Mary tietää kaiken mahdollisen väreistä, oppiiko hän jotain uutta, kun hän kokee värit. Jacksonin mukaan kyllä. Jackson haluaa painottaa tällä seuraavaa:
- Mary tietää ennen vapautustaan kaiken fyysisen muista ihmisistä.
- Mary, ennen vapautustaan ei kuitenkaan tiedä kaikkia toisista ihmisistä, koska hän oppii heistä jotain vapautuessaan.
- Eli on olemassa sellaisia totuuksia toisista ihmisistä, jotka eivät selity fysikalismin avulla.
Jos Mary siis oppii jotain, se todistaa että kvaliat eli subjektiiviset kokemukset ovat olemassa. Jos Maryn tieto väreistä lisääntyy, sen jälkeen kun hän näkee värejä, se Jacksonin mukaan kertoo, että Mary oppi tiedon kvalian avulla.
Jacksonin mukaan jos Mary oppii jotain uutta, se todistaa, että fysikalismi on valetta. Jos myös kaikki psyykkiset tasot olisivat selitettävissä fysikalismilla, Mary olisi oppinut jo kaiken värien näkemisestä, mutta koska hän oppii uutta, on olemassa jotain mikä ei ole fyysistä.
Jackson uskoi, että fysiologian täydellinen selittävyys on hyvin kattava, mutta yhdistämällä siihen kvaliat syntyy epifenomenalismi, jonka mukaan henkiset tasot ovat fyysisten tasojen seurausta, mutta niillä ei ole seurauksia fyysisessä maailmassa.