Martti Servo ja Napander

Martti Servo ja Napander on vuonna 1997 perustettu suomalainen kevyen musiikin yhtye. Tunnetuimpia kappaleita ovat "Maailman sinisin taivas", "Viikonloppu", "Hitti-litti Litmanen" ja "Ufo tarjosi kaakaon". Yhtyeen lauluissa tarkastellaan elämää ja ihmissuhteita näennäisesti perinteisen iskelmän keinoin, mutta länsimaisen populaarimusiikin perintö kuuluu tuotannossa laajasti. Ohjelmistoon kuuluvat esimerkiksi tyylitelty punk, reggae, rock’n roll, progressiivinen rock ja jatsahtavat instrumentaalit. Keskeisiä piirteitä ovat urkusoundi, saksofoni, hyväntahtoinen suhtautuminen elämän tragikoomisiin ilmiöihin sekä tunnistettava lauluääni. Levy-yhtiön mukaan musiikissa yhdistyvät Junnu Vainion herkkä lyriikka, Irwin Goodmanin repivä kantaaottavuus, Martti Huuhaa Innasen ironinen huumori ja Arttu Suuntalan vanha humppaperinne[1]. Omien sanojensa mukaan Martti Servo ja Napander on pieni- ja keskisuuri kevytmetalliyhtye, joka taipuu myös lejeeringiksi[2].

Martti Servo ja Napander
Martti Servo & Napander DBTL:ssä vuonna 2006
Martti Servo & Napander DBTL:ssä vuonna 2006
Tiedot
Toiminnassa 1997
Tyylilaji iskelmä
Kotipaikka Helsinki
Laulukieli suomi
Jäsenet

Martti Servolaulu, saksofoni
Mauno Tiirakitara
Antero Kyllästinenkitara
Juha Lötjönenrummut
Erkka Alonenbasso
Hannu Muukkulakosketinsoittimet

Levy-yhtiö

Texicalli, 1997–2000
Ranka Recordings, 2000–2012
Live Nation Label, 2013–

Aiheesta muualla
Kotisivut

Yhtye

  • Martti Servo (laulu, saksofoni, huilu)
  • Hannu ”Muudi” Muukkula (kosketinsoittimet)
  • Mauno Ensio Tiira (kitara, taustalaulu)
  • Antero Kyllästinen (vakinaistettiin vuonna 2007; kitara, taustalaulu)
  • Erkka Johannes Alonen (basso)
  • Juha ”Löysä Dyny” Lötjönen (rummut, laulu)

Ura

Martti Servo ja Napander täytti 20 vuotta 2017[3]. Ensimmäinen levy Jälkijunassa – 13 suurinta ilmestyi 1997 ja se sisältää 14 kappaletta. Sen jälkeen levyjä ja singlejä on julkaistu noin kahden vuoden välein. Juhlavuoden lokakuussa ilmestyi ensilevyn vinyylipainos[4] sekä sadan C-kasetin erä ja työnimellä Paljon onnea Suomi kulkenut[3] yhdeksäs studioalbumi Teräsmylly jauhaa[5]. Yhtyeeltä on ilmestynyt myös yksi live-levy (2002) ja kaksi kokoelmalevyä (2008 ja 2014). Neljä aiemmin julkaisematonta kappaletta sisältänyt instrumentaalikooste[6] Bravo Napander julkaistiin 2006 ja sen pohjalta toteutettiin neljän paikkakunnan InstruIndex-kiertue vuonna 2014. Kiertueella äänitettiin EP, jonka a-puolella on lisäksi vierailevan tähden Maire Kukkosen esittämä kappale "Tänä kesänä mä rakastun". Orkesteri on julkaissut myös DVD-konserttitallenteen Menoa ja meininkiä 2005 ja Showtime -karaoke-DVDn 2013. Menoa ja meininkiä sisältää bonuksena neljä Napander-opetuselokuvaa mm. mökkitien kunnostuksesta ja autohuollosta[7] .

Listamenestys

Suomen viralliselle listalle Martti Servo ja Napanderin tuotannosta ovat nousseet singlet Mikä on kun ei taidot riitä (2002–2003: korkein sija 6.), Samba kuppi kuumaa (2003: 8.), Vahva näyttö (2004: 15.), Sydämen amiraali (2005: 12.), Juhannuksen taika (2005: 8.) ja Boogiewoogiereggaepartyrock’nrollman (2007: 17.) sekä albumit Sydämen amiraali (2005: korkein sija 19.), Täältä pesee (2007: 16.), Kestävällä pohjalla (2010: 17.), Showtime (2013: 25.) ja Hittirähinä (2008–2009: 22.). Menoa ja meininkiä -DVD saavutti korkeimmillaan sijan 2. (2005).[8] Reissuun lähden -single nousi Radio Suomen soitetuimmaksi kappaleeksi kesällä 2013[9]. Orkesteri oli ehdolla vuoden parhaaksi yhtyeeksi Radio Iskelmän äänestyksessä vuonna 2011[10]. Radio Cityn 100 parasta kotimaista rock-biisiä -listalla kuuntelijat äänestivät "Maailman sinisin taivas" -kappaleen sijalle 58. vuonna 2015[11].

Medianäkyvyys

Ensimmäinen julkinen esiintyminen oli vuoden 1997 elokuussa MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. 2000-luvun alussa tunnettuutta lisäsi erityisesti Nelosen Kari Hotakaisen käsikirjoittamaan sarjaan Tummien vesien tulkit (2002) tehty tunnuskappale "Mikä on kun ei taidot riitä"[3]. "Maailman sinisin taivas" (1998) oli puolestaan mukana margariinimainoksessa vuonna 2003 lisäten mielenkiintoa yhtyeeseen [12] ja "Johtotähti"-kappaleen (1997) taustoja käytettiin ”Johan maistuu marinetti” -lihatuotemainoksessa 2005. Vuonna 2013 yhtye teki "Reissuun lähden" -tunnusmusiikin Yleisradion televisiosarjaan Lomamatka 70-luvulle.

Vuosina 2003–2006 Servo esitti Napanderin musiikkia Hannu Muukkulan säestyksellä juontamassaan chat-ohjelma Yösydämessä Subtv:ssä ja vastaili katselijoiden kysymyksiin. Ohjelmassa vierailivat mm. Napanderin tuoteasiamies Jarmo Perä sekä käsinuket Boogie Rooster, Kitty Kat ja Dirk Solomon. Keväällä 2016 Iltasanomat järjesti nettitelevisiossaan samanhenkisen Huutolaatikko-illan, jossa Servo kommentoi katsojien kysymyksiä ja tuhosi studion television käyttökelvottomaksi hakkaamalla sitä sellofaani-rullalla[13]. Servo on esiintynyt myös MTV3:n Salatuissa elämissä[14] ja Ajoneuvos-ohjelmassa[15]. Servo ja Muukkula vierailivat Kaarle Viikatteen ja Pasi Vanhatalon Rokit Kokit -nettitelevisiosarjassa 2009[16] [17].

Servo on kirjoittanut ajankohtaisia asioita pohtivia pakinatyylisiä kuukausi- ja osavuosikatsauksia Pirkanmaalla Suur-Tampere -lehteä edeltäneeseen Pirkanmaan Sanomat -lehteen (2006–2011). Hänet on nähty myös teatterilavalla jyväskyläläisen Teatteri Eurooppa Neljän Vadelmavenepakolaisessa (2016)[18] .

Yhtyeen musiikkia on levyttänyt esimerkiksi Neljän Suora. Lordi, PMMP ja Sepi Kumpulainen ovat tehneet yhteistyötä ryhmän kanssa. Mr. Lordi on maalannut yhtyeestä öljyväriteoksen, joka löytyy Kestävällä pohjalla -levyn LP-version kannesta. Taiteilija Tapio Lahtinen on valmistanut Martti Servosta kahdeksan näköispatsaan erän. Design Marisanna Multamaa on suunnitellut pronssisen Martti Servo-riipuksen[19] ja Martti Servo ja Napander  -fanituotteisiin kuuluu mm. Servon kasvokuvalla varustettu Napander-viiri sekä erilaisia paitoja ja rintanappeja. Yhtyeellä on fan club.

Tyyli

Martti Servo ja Napanderin tuotanto on pääasiassa Martti Servon, Sanna Sucksdorffin, Jokke Pirhosen ja Vladislav Kowalskin käsialaa, mutta muut yhtyeen jäsenet ovat vahvasti musiikinteossa ja sovittamisessa mukana, Hannu Muukkula ja Mauno Tiira erityisesti säveltäjinä. Tuottajina toimivat mm. Jussi Jaakonaho ja Jokke Pirhonen. Yleisiä laulujen aiheita ovat ihmistenväliset suhteet, urheilu, arjesta juhlaan siirtyminen ja mitä erilaisimpien ilmiöiden havainnointi. Teksteissä pohditaan irtisanomisia, lakipykäliä, kansainvälistä kaupankäyntiä, yksinäisyyttä, arjesta selviämistä ja yhteiskunnallisia pulmia. Esimerkiksi "Katse penkkaan päin" -kappaleessa annetaan neuvoja liikenteeseen. Laulujen teemat ovat universaaleja, mutta tulokulma omaleimainen. Tulkinta on usein kerroksellista[20] ja tekstit metaforisia. Flamenco-henkisessä "Rakkauden ajopuu" -laulussa (säv./san. Servo, sov. Martti Servo ja Napander) ihmissuhteesta toiseen ajautuvaa henkilöä kuvataan seuraavasti: /rakkauden ajopuu / mikset voi jo rantautuu/ myötävirtaan ajautuu, rakkauden ajopuu/[21]. Servon mukaan suomalaiset tykkäävät ironiasta ja älykkäästä huumorista, mutta yhtyeeltä löytyy myös ns. halolla päähän -osastoa[22] - itsetutkiskelua, totisia aiheita ja taiteellista kunnianhimoa.

Rakkauden auvoa ja problematiikkaa käsitellään mm. lauluissa "Nyt nappaa", "Hyvältä näyttää", "Sydämen amiraali" ja "Nyt santsataan" sekä "Samba kuppi kuumaa". "On kivaa olla tyttö", "Kissanainen", "Söpö hiljainen" ja "Rakkauden bonus" keskittyvät naissukupuoleen siinä missä miehen elämää tutkitaan esim. kappaleissa "Aikuinen mies", "Testovoimaa" ja "Miksi mies käpälöi". Tunteita ja pettymystä puretaan kappaleissa "Tunneihminen", "Pinna kiristyy", ja "Hoidin itseni kuntoon", "Johtotähti" sekä "En tulla voi, olen estynyt mä tänään". Samaa teemaa edustavassa "Anna pannun puhuttaa" käytetään stadin slangia. "Yleiskaava, eduskunta" on puolestaan punk-henkinen ulostulo yhteiskunnallisista vastakkainasetteluista. Suomalaisuuden ytimessä eli saunakulttuurissa ja omakotitalon uumenissa ollaan kappaleissa "Sauna", "Juhannuksen taika" sekä "Lontoon koolinkia".

Juhlatuulelle siirrytään lauluissa "Viikonloppu", "Tillintallin", "Hissun kissun lissuun" ja "Tuntuuko tutulta". Toisaalta "Miks kaikki mättää", "Seuraava päivä" sekä "Rakkaimmalle" kertovat alkoholin haittapuolista synkistelyyn sortumatta. Elämän arvaamattomuutta, arjen vastoinkäymisiä, yksinäisyyttä ja hairahduksia löytyy ehkä yllättäenkin kappaleista "Ufo tarjosi kaakaon", "Liikaa kikkailin" sekä "Elämän jakojäännös". Ystävyyden teemaa edustavat balladit "Kiitos ihminen" ja "Luottavaisin mielin", samoin edellisiä nopeatempoisemmat "Kyllösen Pentti" ja "Rivimiehet hurraa". Yksilön ja yhteiskunnan suhde korostuu esimerkiksi kappaleissa "Pyöräilyonnettomuus pimeällä sillalla", jonka tarinassa pienen ihmisen oikeustaju on koetuksella, sekä "Saako pörssistä kottii?" -laulussa, jossa mietitään vuosituhannen vaihteen osakekurssien maailmaa Nokian imussa. Luovaa kunnianhimoa niin teksteiltään kuin säveltaiteeltaan edustavat mm. "Kuka siellä?", "Odysseus", "Marttyyrin aika", "Linnunradan juoppolalli", "Neiti Fortuna", "Päivää se on iltakin" ja masennuksesta kertova "Kun ote lipeää".

Urheilu on Martti Servo ja Napanderin tuotannossa vahvasti edustettuna: "Kaukalopallo" ylistää joukkuepeliä, Martinlaakson pellavapää viittaa formula-ajaja Mika Saloon, "Koriskenttien sankarit" esittelee suomalaisia koripallonpelaajia, "Rinnereggae" laskettelun ja "Pyöräilyn ystävä" kilpapyöräilyn maailmaa. Jääkiekosta kertova "Lätkän ihmemaa" oli vuoden 2003 jääkiekon MM-kisojen tunnussävel. Jalkapalloilija Jari Litmaselle pyhitetty "Hitti-litti Litmanen" on puolestaan keikoilla yleisön toivekappaleita. Muita lauluissa esiintyviä julkisuuden henkilöitä ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ovat esimerkiksi Martti Ahtisaari ("Rauhantekijä"), Martin Saarikangas ("Iso-Masa rock"), presidentti Urho Kekkonen ("Se oli silloin") ja Esko Riihelä ("Eiköhän kiitetä Riihelää").

Luonnehdintoja

Martti Servo ja Napanderia kuvataan usein ”Martti Servo ja Napander saa hymyn naamalle”[23] tai ”Saa hymyn suupieliin paatuneemmallekin synkistelijälle”[24] -tyyppisesti. Iki-positiiviseksi iskelmä-sekstetiksi[25] kuvattua yhtyettä on kehuttu erityisesti konserteistaan[26]. Servo itse luonnehtii esiintymistä lajissaan vallankumoukselliseksi, jopa anarkistiseksi[27]. Hänen mukaansa Napanderin keikat ovat ”iloisia häppeninkejä”[28]. Livetilanteessa musiikin ja yhtyeen tarttuva hyväntuulisuus korostuu[29].  Esiintyminen on energistä ja interaktiivista. Välitassuiksi kutsutut yleisön ja yhtyeen kädenpuristukset, rumpali Juha Lötjösen laulama täysin irrationaaliselta vaikuttava "Pipopää"-kappale sekä jopa primitiiviseen Servon parkumiseen yltyvä "Saunan" kertosäe ja yleisön huudatus ovat esimerkkejä tästä. Keikoilla juonnot ovat yhtä absurdeja kuin kappaleetkin[30][31] ja olennainen osa yleisön ja yhtyeen vuorovaikutusta.

Positiiviseksi ja herrasmiesmäiseksi kuvailtu[29] asenne näkyy sekä tuotannossa että esiintymisessä. Epäsovinnaisuutensa vuoksi Martti Servo ja Napander -yhtyettä on vaikea lokeroida. Humpan ja samban rytmien väliin saatetaan istuttaa yllättäen taidemusiikkia ja hilpeän leikinlaskun alta löytyy raskaita aiheita. Esimerkiksi "Nippa nappa niukin naukin" kertoo ihmisen kamppailusta yhä kovenevien vaatimusten viidakossa ja "Partneri ja kumppani" -kappaleessa (2007) kaidalta polulta eksyneiden hahmojen kevätpuuhia säestää Viipurilaisen osakunnan laulajien kuoro johtajanaan Erkki Nurmi. Esitystapa ja sovitustekniikka herättävät ristiriitaisia tunteita. Laulajan mukaan on silti suuri joukko ihmisiä, jotka ovat mielistyneitä esimerkiksi sanoituksiin ja löytävät niistä merkittäviä ja itseään koskettavia asioita[28].

Muut projektit

Martti Servo ja Napander, erityisesti Servo ja Muukkula, ovat tehneet ja esittäneet myös mainosmusiikkia. Esimerkkinä mainittakoot ajoneuvojen myyntiin keskittyneelle sivustolle tehty kappale "Autotie" (2018) (ks. esim. "Takakontti" ), Subtv:ssä James Bond -elokuvasarjaa mainostanut kappale "James Bondi" (2010), Fonectalle räätälöity "Kuka soitti" (2010) ja Fintoton suurmarkkinatapahtumaan tehty "Pelimies" (2008), joka voitti Kaiku-radiomainoskilpailun tammikuussa 2009[32]. Servo ja Muukkula keikkailevat myös nimellä Martti ja Moods Duo. Ohjelmistossa on pääasiassa Napander-musiikkia ja Doors-covereita. Duolta on ilmestynyt Napander-klassikoita ja kaksi omaa kappaletta sisältävä albumi Kanssasi kahden (2015). Lisäksi Martti Servo ja Erkka Alonen ovat esiintyneet Helsingin Juhlaviikoilla Art Goes Kapakka -tapahtumassa solisti-basso -duona (2011)[33]. Servo on niin ikään juontanut Martin musiikkipuntari -ohjelmaa Radio Helsingissä[34] ja viikoittaista Jälkijunassa-pakinaa osana Paikka auringossa -sarjaa Radio Suomessa[35]. Kappaleet "Joulu puussa" ja "Pukki palaa loppuun" sisältävä Martti Servo ja Retuperän WBK -joululevy[36] ilmestyi vuonna 2000. Servo esittää myös Ipanapa talvilaulut -albumilta löytyvän "Joulun manteli" -kappaleen (2009) ja Ipanapa liikenteessä -albumilta löytyvän "Hei hei heijastin" -laulun (2011), Lordin tekemän ROPS:in kannatuslaulun "Sinisellä sydämellä" (2013) ja Trio Orien kappaleen "Aamulla karanneiden hellepäivä" (2014).

Diskografia

Albumit

Studiolevyt:

  • Jälkijunassa – 13 suurinta  (1997), CD ja LP, C-kasetti (2017)
  • Pelisäännöt  (1998)
  • Hyvältä näyttää!  (2000)
  • Täysosuma  (2003), CD ja LP
  • Sydämen amiraali  (2005)
  • Täältä pesee!  (2007)
  • Kestävällä pohjalla  (2010), CD ja LP
  • Showtime!  (2013), CD ja LP
  • Teräsmylly jauhaa (2017), CD
  • Tulppa auki! (2022), CD ja LP

Livet ja kokoelmat:

Singlet ja EP:t

  • ”Johtotähti” (1997)
  • ”Viikonloppu” (1997)
  • ”Maailman sinisin taivas” (1998)
  • ”Martin joulutervehdys” (1998)
  • ”Aikuinen mies” (1999)
  • ”Hitti-Litti Litmanen” (2000)
  • ”Mikä on kun ei taidot riitä?” (2003)
  • ”Ufo tarjosi kaakaon” (2003)
  • ”Samba kuppi kuumaa” (2003)
  • ”Lätkän ihmemaa” (2003)
  • ”Vahva näyttö” (2005)
  • ”Sydämen amiraali” (2005)
  • ”Juhannuksen taika” (2005)
  • ”Katse penkkaan päin” (2005)
  • ”BoogieWoogieReggaePartyRock'nRollMan” (2007)
  • ”Rauhantekijä” (2008)
  • ”Nippa nappa niukin naukin” (2010)
  • ”Eiköhän kiitetä Riihelää” (2010)
  • ”Tänä kesänä mä rakastun/InstruIndex 2014 Tour” (Maire Kukkonen ja Napander) (2014)
  • ”Paljon onnea, Suomi!” (digisingle) (2017)
  • ”Rokkaava perjantai” (digisingle) (2017)
  • ”Nyt nollaan täysillä” (digisingle) (2017)
  • "Autotie" (CDr-single ja digisingle) (2019)
  • "Plits, Pläts!" (CDr-single ja digisingle) (2020)
  • "Mä menin shokkiin" (digisingle) (2022)

Muut

  • laulu- ja nuottikirja Vahva näyttö (2003)
  • Menoa ja meininkiä, Ravintola Dubrovnikissa Helsingissä 6. heinäkuuta 2005 taltioitu konsertti-DVD (2005)
  • Showtime -karaoke-DVD (2013)

Lähteet

  1. NN: Martti Servo ja Napander. Lisätietoa. Live Nation. Viitattu 30.12.2016..
  2. About Martti Servo ja Napander. Martti Servo ja Napanderin Facebook-sivusto. Martti Servo ja Napander. Viitattu 30.12.2016.
  3. NN: Nyt tulee tuplajuhla! Suomi 100 ja Martti Servo & Napander 20 vuotta! The Smack Jack Net. 13.12.2016. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  4. Martti Servo ja Napander: NN Martti Servo ja Napanderin Facebook-sivusto. 5.9.2017. Martti Servo ja Napander. Viitattu 20.9.2017.
  5. Martti Servo ja Napander: NN Martti Servo ja Napanderin Facebook-sivusto. 20.9.2017. Martti Servo ja Napander. Viitattu 20.9.2017.
  6. Savolainen, Jukka L.: Martti Servo & Napander - Bravo Napander! www.smackthejack.net. 25.11.2013. www.smackthejack.net. Arkistoitu 29.10.2017. Viitattu 28.10.2017.
  7. Kuusinen, Miika: interviews&id=694 Haastattelut: Servo, Martti Imperiumi.net. Metallimedian mahti. ND, 2007. Viitattu 30.12.2016..
  8. Musiikkituottajat IFPI Finland Ry: Martti Servo ja Napander. Suomen virallinen lista. Musiikkituottajat IFPI Finland Ry. Viitattu 30.12.2016.
  9. Väliniemi, Heikki: Martti Servo & Napander: Showtime! Arvostelu. desibeli.net. 5.6.2013. Viitattu 30.12.2016.
  10. Martti Servo ja Napander: Täytä kansalaisvelvollisuutesi – äänestä Napander ykköseksi! Sähkömartti. 26.1.2011. Martti Servo ja Napander. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  11. Saarinen, Reija: Radio Cityn kuuntelijat äänestivat parhaat kotimaiset rock-biisit - katso lista. Radio Cityn verkkosivut. 8.12.2015. Radio City. Viitattu 4.1.2017.
  12. Huutonen, Tanja: Martti Servo. Mieluummin lääkäri kuin tuomari. MTV3-verkkosivusto. 14.4.2013. MTV3. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  13. Karhunen, Panu ja Kärki, Seppo: Faksi toi Martti Servolle litti-peukun – katso Huutolaatikon parhaat palat. ISTV. 24.2.2016. Iltasanomat. Viitattu 30.12.2016.
  14. Martti Servosta Salkkarit-tähti! MTV3-verkkosivut. 12.12.2008. MTV3. Viitattu 30.12.2016.
  15. Ajoneuvos International Movie Database. Viitattu 30.12.2016.
  16. Rokitkokit.fi: Martti Servo ja Moods viihdeduo. Osa 1. Rokit kokit. Viitattu 30.12.2016.
  17. Rokitkokit.fi: Martti Servo ja Moods viihdeduo. Osa 2. Rokit kokit. Viitattu 30.12.2016.
  18. Sormunen, Tiina: Tulva joka ei enää taltu. Karjalan Heilin verkkolehti. 24.8.2016. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  19. Martti Servo ja Napander: Martti Servo -kaulakoru on yksilöllinen ylpeydenaihe. Sähkömartti. 14.11.2011. Martti Servo ja Napander. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  20. Live Nation: Martti Servo ja Napander. Lisätietoa. Live Nation. Viitattu 30.12.2016.
  21. Martti Servo ja Napander (2002): Rakkauden ajopuu. Hyvältä näyttää-albumi. Ranka Recordings
  22. Lagström, Mia: Millaiselle huumorille suomalainen nauraa? Martti Servo sen tietää. Helsingin Uutisten verkkolehti. 7.8.2015. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  23. Laitaneva, Jarmo: Martti Servo ja Napander saa hymyn naamalle. YLE Puheen Aamu. 12.4.2013. YLE. Viitattu 30.12.2016.
  24. NN: Arvostelut. Martti Servo ja Napander: Hittirähinä1. 29.5.2008. Dome-verkkolehti. Viitattu 30.12.2016. [vanhentunut linkki]
  25. NN: DBTL Turussa. Radio Rockin verkkosivut. 14.8.2014. Radio Rock. Viitattu 30.12.2016.
  26. NN: Arvostelu. Martti Servo ja Napander: Hittirähinä 1. Dome-verkkolehti. 29.5.2008. Viitattu 30.12.2016. [vanhentunut linkki]
  27. Lagström, Mia: Millaiselle huumorille suomalainen nauraa? Martti Servo sen tietää. Helsingin Uutiset -verkkolehti. 7.8.2015. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  28. Kuisma, Joonas: Oliko sinulla punk-nuoruus, Martti Servo? Rumba-lehden verkkosivut. 1.5.2013. Viitattu 30.12.2016.
  29. Sormunen, Tiina: Tulva joka ei enää taltu. Karjalan Heili -verkkolehti. 24.8.2016. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  30. NN: Nyt tulee tuplajuhla! Suomi 100 ja Martti Servo ja Napander 20 vuotta! Viihdeuutiset-verkkolehti. ND. Arkistoitu 2.1.2017. Viitattu 30.12.2016.
  31. Martti Servo on huikea välispiikkeri. Aamulypsy. 23.11.2015.. Radio Suomipop. Viitattu 30.12.2016.
  32. Räty, Mika: Kuuntele voittoisa Toto-biisi! Iltasanomien verkkolehti. 2.2.2009. Viitattu 30.12.2016.
  33. BASSO 2011. allevents.in. Arkistoitu 2.1.2017.
  34. Njassa: Martti Servon ensivierailu Radio Helsingin Teurastamon tiloissa. Radio Helsingin verkkosivut. 16.4.2015. Viitattu 30.12.2016.
  35. NN: Martti Servo ja Napander. Imatra Big Band Festival 2008 -verkkosivu. ND. Arkistoitu 29.4.2013. Viitattu 30.12.2016.
  36. Retuperän WBK: Martti Servo ja Retuperän WBK (2000). Retuperän WBK:n kotisivut. 27.11.2014. Retuperän WBK. Arkistoitu 4.1.2017. Viitattu 4.1.2017.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.