Marion Fairfax

Marion Fairfax, oik. Marion Neiswanger (24. lokakuuta 1875 Richmond, Virginia2. lokakuuta 1970 Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen elokuvakäsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Broadwaylla, joka toimi myös ohjaajana ja tuottajana. Hänen kuuluisin käsikirjoituksensa on Kadonnut maailma (1925). Uransa aikana Fairfax kirjoitti yhteensä 54 käsikirjoitusta ja näytelmää. Fairfaxista tuli yksi ensimmäisistä naiskäsikirjoittajista Hollywoodissa ja myöhemmin hän liittyi naisohjaajien rivistöön.

Marion Fairfax
Henkilötiedot
Koko nimi Marion Neiswanger
Syntynyt24. lokakuuta 1875
Yhdysvallat Richmond, Virginia
Kuollut2. lokakuuta 1970 (94 vuotta)
Yhdysvallat Los Angeles, Kalifornia
Ammatti elokuvakäsikirjoittaja
näytelmäkirjailija
Puoliso Tully Marshall
(1899[1]–1943)
Näyttelijä
Aktiivisena 1904–1926
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elämä ja ura

Varhaiset vuodet

Fairfax syntyi nimellä Marion Neiswanger 24. lokakuuta vuonna 1875 Richmondissa, Virginiassa. Valmistuttuaan Chicagon South Division High Schoolista, hän jatkoi Emerson Collegeen, Bostoniin. Hän aloitti uransa näyttelemällä ennen kuin keskitti hänen tavoitteensa kirjoittamiseen.

Näytelmäkirjailijana Broadwaylla

Vuonna 1899 Fairfax meni vihille näyttelijä Tully Marshallin kanssa, joka oli syntyjään Tully Marshall Phillips. Vaikka hänet tunnettiin rouva Tully Marshallina ja Marion Fairfax Marshall Phillipsinä, hän kirjoitti Marion Fairfax -nimellä. Hän teki Broadway debyyttinsä näyttelijänä Criterion Theatressa näytelmässä The Triumph of Love, joka avattiin ja suljettiin 8. helmikuuta 1904 vain yhden esityksen jälkeen. Toinen Fairfaxin näyttelijäntyö oli Bedford's Hope, joka avattiin Haverly's 14th Street Theatressa 29. tammikuuta 1906 ja kesti 56 esityksen ajan maaliskuuhun saakka. Fairfaxin ensimmäinen kirjoittajan työ oli Broadway-näytelmä The Builders, jonka tuotantoyhtiönä oli aviomiehensä Tully Marshall Company ja Tully ja Marion itse myös näytteli näyttelijäkaartissa yhdessä. Näytelmän ensi-ilta oli Astor Theatressa 20. toukokuuta 1907 ja kesti 16 esityksen ajan.

Fairfaxin seuraava näytelmä The Chaperon oli menestyksekkäämpi. Sen ensi-ilta oli Maxine Elliottin teatterissa 30. joulukuuta 1908 ja sitä esitettiin yhteensä 62 esitystä helmikuuhun 1909 asti. Näytelmä Vapaita naisia oli vieläkin menestyksekkäämpi kuin edellinen. Marion itse myös ohjasi Vapaita naisia, jonka näyttelijäkaartissa Tullykin oli. Vapaita naisia avattiin Harris Theatressa 8. tammikuuta 1912 ja näytelmää esitettiin 144 esityksen ajan.

Näytelmän A Modern Girl Marion kirjoitti Ruth C. Mitchellin kanssa. A Modern Girl avattiin Comedy Theatressa 12. syyskuuta 1914. Näytelmä oli floppi ja se suljettiin 17 esityksen jälkeen. Marionin seuraava näytelmä seurasi edeltäjäänsä keston kuten paikan suhteen; Mrs. Boltay's Daughters kesti vain 17 näytöstä Comedy Theatressa ensi-illan jälkeen, joka oli 23. lokakuuta 1915.

Käsikirjoittajana Hollywoodissa

Fairfax muutti Kaliforniaan Tullyn kanssa ja tuli käsikirjoittajaksi Jesse L. Lasky Feature Play Companyssa. Ensimmäinen elokuva, joka tehtiin hänen käsikirjoituksensa pohjalta oli The Chorus Lady, joka ilmestyi vuonna 1915. Samana vuonna ilmestyi vielä kaksi elokuvaa, jotka tehtiin Marionin käsikirjoituksien pohjalta, Mr. Grex of Monte Carlo ja The Immigrant. Vuonna 1916 Marion aloitti lyhyen yhteistyön ohjaaja William C. de Millen kanssa elokuvassa The Blacklist, jonka käsikirjoituksen Marion kirjoitti yhdessä de Millen kanssa kuten Marion myös ohjasi elokuvaa yhdessä tämän kanssa. Myös Fairfaxin näytelmä The Chaperon filmatisointiin vuonna 1916. Vuodesta 1916 vuoteen 1918 he tekivät yhteistyötä yhdeksässä muussa elokuvassa.

Vuonna 1917 Fairfax kirjoitti käsikirjoituksen Jack Pickfordin elokuvaan Freckles (1917), jonka ohjasi Marshall Neilan. Kolme vuotta myöhemmin Marion jätti Laskyn kun hän sai päätökseen The Valley of the Giantsin (1919) käsikirjoituksen. Sen jälkeen Marion palasi yhteistyöhön Neilanin kanssa elokuvassa Erämetsien sankarit (1920). Elokuvan tuotti Neilanin oma tuotantoyhtiö ja levitti First National. Neilanin kanssa Marion teki vielä kuusi muuta elokuvaa vuosien 1920 ja 1921 välillä, kuten Älä koskaan mene naimisiin (1920), Ihminen vai paholainen (1920) ja The Lotus Eater (1921), jossa pääosaa esitti John Barrymore. Heidän viimeinen yhteistyönsä oli elokuva Fools First (1922).

Marion autti sovittamaan William Gilletten näytelmän Sherlock Holmes (1922) elokuvaan, joka ilmestyi samana vuonna. Näytelmä ja elokuva perustui Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin seikkailuihin. Goldwyn Pictures tuotti elokuvan ja päätähtenä oli John Barrymore, joka näytteli tuota kuuluisaa etsivää. Fairfax sen jälkeen ohjasi hänen ensimmäisen ja ainoan elokuvansa oman käsikirjoituksen pohjalta, The Lying Truth (1922). Elokuvan pääosassa oli hänen aviomiehensä Tully Marshall. Elokuvan tuotti Fairfaxin oma Marion Fairfax Productions, jonka pääjohtajana Marion oli. The Lying Truthin julkaisi American Releasing Company.

Fairfaxin merkittävin suoritus käsikirjoittajana oli käsikirjoitus klassikkoelokuvaan Kadonnut maailma, joka sai ensi-iltansa vuonna 1925. Kadonnut maailma perustui Arthur Conan Doylen romaaniin. Marion sovitti oman Broadway-näytelmänsä Vapaita naisia elokuvakäsikirjoitukseksi First Nationalille. Elokuva ilmestyi samalla nimellä vuonna 1925. Fairfaxin viimeiseksi käsikirjoituksekseen jäi romanttinen The Blonde Saint (1926), jonka ohjasi Maurice Tourneur ja pääosassa Lewis Stone, joka näytteli myös neljässä muussa Fairfaxin First National -elokuvassa.

Kuolema

Aviomies Tully kuoli 10. maaliskuuta vuonna 1943 heidän 44 vuotta kestäneen avioliittonsa päätteeksi. Marion Fairfax ei mennyt enää naimisiin Tullyn kuoleman jälkeen. Marion eli siitä vielä 27 vuotta. Marion kuoli 94-vuotiaana 2. lokakuuta vuonna 1970 Los Angelesissa, Kaliforniassa. Fairfax haudattiin Tullyn vierelle merkitsemättömään hautaan Hollywood Forever -hautausmaalle Garden of Legendsin alueelle Hollywoodiin, Los Angelesiin, Kaliforniaan.

Broadway

Näyttelijänä

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimiRooli
1904The Triumph of Love
1906Bedford's Hope
1907The Builders

Kirjoittajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1907The Builders
19081909The Chaperon
1912Vapaita naisiaThe Talker
1914A Modern Girl
1915Mrs. Boltay's Daughters

Ohjaajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1912The Talker

Hollywood

Käsikirjoittajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1915The Chorus Lady
Mr. Grex of Monte Carlo
The Immigrant
1916Tennessee's Pardner
The Blacklist
The Sowers
The Clown
Common Ground
Anton the Terrible
The Chaperon
1917The Primrose Ring
Freckles
The Crystal Gazer
Hashimura Togo
On the Level
The Secret Game
1918The Widow's Might
The Honor of His House
The White Man's Law
Less Than Kin
The Mystery Girl
1919The Secret Garden
You Never Saw Such a Girl
The Roaring Road
Putting It Over
A Daughter of the Wolf
Love Insurance
The Valley of the Giants
1920Erämetsien sankaritThe River's End
Älä koskaan mene naimisiinDon't Ever Marry
Ihminen vai paholainenGo and Get It
Sanomalehtipoika DintyDinty
1921The Mad Marriage
Väijyntä MissourillaBob Hampton of Placer
Takatietä onneenThrough the Back Door
The Lotus Eater
1922Sherlock HolmesSherlock Holmes
The Lying Truth
Fools First
Kadonnut kultakaivosThe Snowshoe Trail
1924A Lady of Quality
Torment
Maan liljatLilies of the Field
1925Niinkuin mies tahtoo!As Man Desires
Kadonnut maailmaThe Lost World
Vapaita naisiaThe Talker
Vaatteet tekevät merirosvonClothes Make the Pirate
1926Valkoinen sheikkiOld Loves and New
The Blonde Saint

Ohjaajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1922The Lying Truth

Tuottajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1922The Lying Truth

Leikkaajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1925Idän väijyvät vaaratThe Half-Way Girl

Toimituksen johtajana

VuosiSuomenkielinen nimiAlkuperäinen nimi
1924Painted People
Nainen tuomarinaThe Woman on the Jury
JazztyttöjäThe Perfect Flapper
For Sale
Laiminlyötyjä rouviaSingle Wives
Siveyden valvojaFlirting with Love
Viimeiset ruohoaavikollaSundown
Elon seikkailutSo Big
1925Hänen maksamansa hintaIf I Marry Again
Kadonnut maailmaThe Lost World
Konstaapeli 10105The Making of O'Malley
KnockoutThe Knockout
Vaatteet tekevät merirosvonClothes Make the Pirate

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.