Mario
Mario (マリオ, Mario, tunnetaan myös nimellä Super Mario) on Shigeru Miyamoton luoma pelihahmo ja Nintendon virallinen maskotti. Mario esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1981 Donkey Kong -pelissä. Vuonna 1985 Mario esiintyi Nintendon NES-konsolilla julkaistussa nimikkopelissään Super Mario Bros, jota on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta, ollen yksi kaikkien aikojen myydyimmistä videopeleistä. Mario-hahmo on esiintynyt yli 200 pelissä.[1] Mario on putkimies, mutta peleissä hän yleensä pelastaa prinsessa Peachia, jonka Bowser on kaapannut linnaansa.
Mario | |
---|---|
Mario kuvattuna pelissä Boom Street |
|
Pelisarja | Mario |
Ensimmäinen peli |
Donkey Kong (1980), kronologisesti Super Mario World 2: Yoshi’s Island (1995) |
Luoja | Shigeru Miyamoto |
Ääninäyttelijä (englanti) |
Videopelit: Ronald B. Ruben (1991–1997) Marc Graue (1994) Charles Martinet (1995–) Televisiosarjat: Peter Cullen (1983–1985) Lou Albano (1989–1990) Walker Boone (1990–1991 |
Ääninäyttelijä (japani) |
Videopelit: Charles Martinet Anime: Tōru Furuya |
Live-näyttelijä |
The Super Mario Bros. Super Show!: Lou Albano Super Mario Bros. -elokuva: Bob Hoskins |
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla |
Super Mario Bros. -pelin jälkeen Mario on esiintynyt yli sadassa pelissä, joiden tyylilajeihin lukeutuvat tasohyppelyiden lisäksi muun muassa ajopelit ja urheilupelit. Mario-sarjan uusin peli julkaistiin vuonna 2022, joka on nimeltään Mario strikers: battle league football.
Ulkoasu
Pääsääntöisesti Mario on punapaitainen ja sinihaalarinen mies, jolla on ruskeat hiukset, kulmakarvoitus, viikset ja siniset silmät. Mariolla on punainen hattu, jossa on painettuna M-kirjain.
Kahdessa ensimmäisessä Super Mario Bros. -pelissä Mariolla oli punaiset housut ja sininen paita, mutta nämä värit vaihtoivat paikkaa kolmannessa pelissä ja yhdistelmä on sittemmin pysynyt tällaisena. Vaihdon arvellaan tehdyn sen vuoksi, että Mario näkyisi paremmin.
Nintendo-hahmojen taistelupeli Super Smash Bros. leikitteli Marion väriskeemoilla. Yksi Marion vaihtoehtoisista väriskeemoista on hänen normaalin väriyhdistelmänsä vastakohta, eli Mariolla on sininen lakki ja paita sekä punaiset housut. Samassa pelissä Mario voi myös saada vaatteet, jotka vastaavat väreiltään Wario-vihollisen asua.
Historiaa
Mario esiintyi ensimmäistä kertaa Donkey Kong -pelissä vuonna 1981. Hahmon alkuperäinen nimi oli Jumpman ja hänen ammattinsa puuseppä eikä putkimies. Hahmon loi vuonna 1977 Nintendolle graafikoksi palkattu Shigeru Miyamoto. Nintendon Yhdysvaltojen osasto nimesi Jumpmanin Marioksi vuokranantajansa Mario Segalen (1934–2018) mukaan.[1][2]
Hahmon ulkonäkö syntyi aikakauden teknisten rajoitteiden vuoksi: Mariolle suunniteltiin alun perin hiukset, joiden kuului olla mustat, mutta ne olisivat olleet näkymättömät Donkey Kongin mustan taustavärin takia. Mariolle piirrettiin viikset, koska hänelle ei voitu piirtää suuta, joka johtui siitä, että hänen päänsä oli liian pieni. Marion asusteeksi valittiin haalarit, jotta hänen käsiensä liike olisi näkyvää.[1]
Donkey Kongin jatko-osa Donkey Kong Junior (1982) on ainoa peli, jossa Mario nähdään pelin antagonistina. Marion ensimmäinen oma peli oli vuonna 1983 ilmestynyt Mario Bros. Peli sijoittuu New Yorkin viemärijärjestelmään ja siinä esitellään ensimmäistä kertaa Marion veli Luigi.[1]
Vuodesta 1995 lähtien Marion ääninäyttelijänä on toiminut Charles Martinet. Hän toimii myös mm. Luigin, Warion ja Waluigin äänenä.[1][3]
Esiintymiset
Mario-pelit
- Pääartikkeli: Luettelo Mario-peleistä
Mario seikkailee yli 200 pelissä, joko pää- tai sivuosassa. Pelisarjoja ovat mm. tunnetuin Mario-peli eli tasohyppelysarja Mario, ajopelisarja Mario Kart sekä urheilupelit Mario Golf ja Mario Tennis.
Marion tasohyppelyt
- Pääartikkeli: Mario (pelisarja)
- Donkey Kong (1981, kolikkopeli, Commodore 64 ja NES)
- Mario Bros. (1983, kolikkopeli, Atari, Commodore 64 ja NES) (Myöhemmin mukana minipelinä mm. Super Mario Bros. 3:ssa ja Super Mario Advance:ssa)
- Super Mario Bros. (1985 NES / Famicom)
- Super Mario Bros. (2): Lost Levels (1986/1993 Famicom ja SNES / Super Famicom)
- Super Mario Bros. 2 (1988 NES / Famicom) (tunnetaan myös nimellä Doki Doki Panic ja Super Mario Bros. USA)
- Super Mario Bros. 3 (1988 NES / Famicom)
- Super Mario Land (1989 Game Boy)
- Super Mario World (1990 SNES / Super Famicom)
- Super Mario Land 2: 6 Golden Coins (1992 Game Boy)
- Super Mario 64 (1997 Nintendo 64)
- Super Mario Sunshine (2002 Nintendo GameCube)
- Super Mario 64 DS (2004 Nintendo DS)
- New Super Mario Bros. (2006 Nintendo DS)
- Super Mario Galaxy (2007 Wii)
- New Super Mario Bros. Wii (2009 Wii)
- Super Mario Galaxy 2 (2010 Wii)
- Super Mario 3D Land (2011 Nintendo 3DS)
- New Super Mario Bros. 2 (2012 Nintendo 3DS)
- New Super Mario Bros. U (2012 Wii U)
- Super Mario 3D World (2013 Wii U)
- Super Mario Maker (2015 Wii U)
- Super Mario Maker for Nintendo 3DS (2016 Nintendo 3DS)
- Super Mario Odyssey (2017 Nintendo Switch)
- New Super Mario Bros. U Deluxe (2019 Nintendo Switch)
Mario piirretyissä
Mario debytoi televisiossa jo 1984, Ruby-Spearsin tuottamassa sarjassa nimeltään Saturday Supercade, joka kesti kaksi tuotantokautta välillä 1984-85 ja jossa Mario nähtiin Donkey Kong -pelin hahmojen kanssa. Mariosta on myös tehty anime-elokuva, joka sai rajoitetun julkaisun Japanissa vuonna 1986. Kyseinen elokuva tunnetaan huonosti jopa sen kotimaassa ja on saatavilla lähinnä piraatti-VHS:ien muodossa Internetin kautta.
Mariosta tehtiin kolme 15-minuuttista OVA-animaatiota, jotka julkaistiin vain Japanissa. Niiden teemoina olivat klassiset sadut, jotka on muutettu Mario-pelien hahmoilla, esimerkiksi Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Huomattavaa on, että OVA-jaksoissa on paljon erilaisia vihollisia Super Mario Bros. 3:sta. OVA-pätkät julkaistiin 3. elokuuta vuonna 1989, ennen Super Mario Bros. Super Show'n pyörimistä Amerikassa.
Marion virallinen televisiodebyytti nähtiin 1989, jolloin DiC:n Super Mario Bros. Super Show alkoi näkyä NBC-kanavalla. Sarjan ohessa pyörivät myös The Legend of Zelda -peliin pohjautuva piirretty sekä Captain N: The Game Master.
1990 Mario-piirretty yhdistettiin Captain N:n kanssa, mistä syntyi ohjelmakokonaisuus Captain N and the Adventures of the Super Mario Bros. 3. AoSMB3 oli animaatiolaadultaan huonompi kuin sitä edeltänyt SMBSS. Sarja kesti vain yhden tuotantokauden (tasan 26 jaksoa). Mario nähtiin vielä 1991 yhdessä DiC:n yhden tuotantokauden pituisessa sarjassa Super Mario World (joka kärsi myös hiukan epätasaisesta animaatiolaadusta).
1993 Super Mario Allstars -sarja näytti vanhoja SMBSS- ja SMW-jaksoja NBC:llä. Tämän jälkeen Mariota ei ole nähty missään piirrossarjassa.
Suomessa The Super Mario Bros. Super Show'ta on julkaistu VHS-muodossa Octagon OY:n julkaisemana ja Golden Voicen dubbaamana. VHS:t olivat nimiltään Super Mario Bros. 1, Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3 ja Super Mario Bros. 4. Finnkino on julkaissut The Adventures of Super Mario Bros. 3:n Suomessa kokonaisuudessaan. Nämä Finnkinon VHS-kasetit olivat nimiltään Super Mario Bros. 3 – Kovaa ja korkealle, Super Mario Bros. 3 – Koopan kumppanit, Super Mario Bros. 3 – Syvissä vesissä, Super Mario Bros. 3 – Suuri seikkailu ja Super Mario Bros. 3 – Supervoimia.
Super Mario Bros. -elokuva
Vuonna 1993 julkaistiin Mario-peleihin pohjautuva elokuva. Sen tuotti pieni, lähes tuntematon elokuvastudio Light Motive. Elokuvassa Marioa esitti Bob Hoskins ja Luigia John Leguizamo. Elokuva oli teemaltaan liian synkkä sopiakseen sarjan nuoremmille faneille, ja vanhemmat fanit valittivat elokuvan ajautuneen liian kauas pelien värikkäästä maailmasta. Myös kriitikot haukkuivat elokuvaa. Elokuvan kaupallinen menestys oli odotettua huonompi.
Vaikka elokuva on saanut kulttimaineen, sen ja vuotta myöhemmin ilmestyneen Street Fighter 2 -peliin pohjautuneen elokuvan katsotaan pilanneen videopelielokuvien mainetta 1990-luvulla. Elokuvan myötä markkinoille ilmestyi elokuvaan pohjautuva kirja Super Mario Bros. – The Movie. Elokuvan hahmoista tehtiin kuusi erilaista, "realistisen näköistä" figuuria. Hahmot olivat Mario, Luigi, Koopa, Iggy, Goomba ja Spike.
Muuta
- NESin alkuaikoina Mario teki lukuisia cameoita niin NES- kuin Game Boy -peleissä. Useimmin cameot rajoittuivat urheilupeleihin, joissa Mario oli joko tuomari (Mike Tyson's Punch-Out!!, Game Boyn Tennis) tai pelattavana hahmona (Game Boyn Golf). Osa Marion cameoista oli kuitenkin abstrakteja, kuten Nintendon Break Out-kloonissa Alleyway: Mario nähtiin pelin kannessa, mutta pelin alussa Mario loikkasi "mailan" sisään. Mario teki myös cameon Qix-pelin Game Boy -versiossa, jossa hänet nähdään meksikolaisessa asussa pelin Game Over -ruudussa soittamassa kitaraa kaktuksen vieressä, jonka päällä istuu korppikotka.
- Ennen Mario Bros.-pelin julkaisua vuonna 1984 Mario tunnettiin pelkästään nimellä Jumpman (toinen tietokonepelifirma myöhemmin lisensoi tämän nimen omalle hahmolleen). Marion nimen uskotaan olevan perua Nintendo of American varastotilojen vuokraisännältä Mario Segalilta, joka tunnettiin paksuista viiksistään. Länsimaissa Peach on tunnettu nimellä Prinsessa Toadstool (myös Kantarelli ja Kultakutri tietyissä käännöksissä). Japanissa Peach on aina tunnettu pelkästään tällä nimellä, ja siitä tuli virallinen käytäntö myös länsimaissa Super Mario 64:n jälkeen. Bowser-hahmon nimi on peräisin Yhdysvalloista, mutta japanissa hahmo on aina tunnettu pelkästään Koopana. Myös tietyissä länsimaissa, myös Suomessa, nimi Kuningas Koopa oli virallisessa käytössä ennen Super Mario Bros. 3:a, jossa hahmosta käytettiin pelkästään nimeä Bowser.
- 1980-luvulla ilmestyi tietokoneelle Aldo`s adventure, jonka päähenkilöä on matkittu Mariosta, pelin ideaa sen sijaan on matkittu Donkey Kong- pelistä.
- Vuonna 1990 toteutettu kansallinen kysely Yhdysvalloissa paljasti Marion todellisen suosion: Mario oli lasten parissa tunnistetumpi kuin Disneyn maskotti Mikki Hiiri.[4]
Katso myös
Lähteet
Viitteet
- Stuart, Keith: Super Mario Bros: 25 Mario facts for the 25th anniversary The Guardian. 13.9.2010. Viitattu 6.9.2017. (englanniksi)
- 'The real Super Mario' dies aged 84 BBC News. 2.11.2018. BBC. Viitattu 2.11.2018. (englanniksi)
- https://web.archive.org/web/20100509085022/http://wii.kombo.com/article.php?artid=12729 Viitattu 20.12.2017 (englanniksi)
- Nintendo's Shining Star. gamecubicle.com (englanniksi) Luettu 23. lokakuuta 2006
Aiheesta muualla
- Mario Internet Movie Database -sivustolla (englanniksi)
- Super Mario Wiki (englanniksi)
- Super Mario Wiki