Maria von Trapp
Maria Augusta von Trapp (s. Kutschera 26. tammikuuta 1905 Wien, Itävalta-Unkari – 28. maaliskuuta 1987 Morrisville, Vermont) oli itävaltalainen opettaja, kirjailija ja laulaja.
Luostari ja avioliitto
Maria Augusta Kutscherasta tuli orpo seitsemänvuotiaana. 18-vuotiaana hän meni hartaana katolilaisena Nonnbergin luostariin Salzburgiin noviisiksi tarkoituksenaan tulla nunnaksi. Marian noviisiaikana luostarin abbedissa kuitenkin lähetti hänet yhdeksäksi kuukaudeksi Georg von Trappin, leskiytyneen kapteenin toiseksi vanhimman tyttären, Marian, opettajattareksi. Tytär-Maria ei sairautensa vuoksi voinut kävellä pitkiä matkoja kouluun ja siksi vanhempi Maria opetti häntä kotona. Lopulta kotiopettajatar-Maria alkoi huolehtia myös perheen muista lapsista: Rupertista, Agathesta, Werneristä, Hedwigistä, Johannasta sekä Martinasta. Marian toivomuksena oli, että Georg olisi mennyt naimisiin itävaltalaisen prinsessan kanssa, jota hän tuohon aikaan tapaili. Georg ei kuitenkaan halunnut tätä vaihtoehtoa, vaan päätyi lopulta pyytämään Mariaa vaimokseen. Maria, joka oli aina halunnut olla nunna, kauhistui tätä vaihtoehtoa ja pakeni takaisin Nonnbergiin. Marian kerrottua tilanteesta, abbedissa kertoi Marialle, että on Jumalan tahto, että Maria avioituu kapteenin kanssa. Ja koska Marialle oli aina opetettu, että Jumalan tahtoa tulee noudattaa hän palasi von Trappien luokse ja ilmoitti kapteenille avioituvansa hänen kanssaan. Georg ja Maria vihittiin Nonnbergin luostarissa 26. marraskuuta 1927. Hääpäivänään Maria oli raivoissaan sekä Jumalalle että miehelleen siitä, että hänen piti mennä naimisiin ja myöhemmin hän kirjoittikin elämäkerrassaan, ettei hän hääpäivänään rakastanut miestään, vaan hän rakasti lapsia ja tavallaan siis meni heidän kanssaan naimisiin. Maria kuitenkin jatkoi kirjassaan, että ajan myötä hän oppi rakastamaan miestään enemmän kuin hän ketään oli koskaan rakastanut.
Maria ja Georg saivat yhdessä kolme lasta: Rosemarien (s. 1929), Eleonoren (s. 1931) ja Johannes Georgin (s. 1939). Lisäksi Maria menetti munuaissairautensa vuoksi monta odottamaansa lasta. Myös Georgin kuollessa hän oli raskaana. Kolme kuukautta Georgin kuoleman jälkeen hän menetti myös odottamansa lapsen.
Pako Yhdysvaltoihin
Trappin perhe rakasti musiikkia ja esiinnyttyään festivaaleilla vuonna 1935 tuli Trappin laulavasta perheestä suosittu esiintyjä ympäri maata. Itävalta joutui osaksi natsi-Saksaa vuonna 1938, ja perhe muutti ensin Italiaan ja sieltä Yhdysvaltoihin. Von Trappien talosta tuli sittemmin Heinrich Himmlerin pääpaikka. Yhdysvalloissa heistä tuli Trapp Family Singers, ja he esiintyivät ensin Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja sitten ympäri maailman. Toisen maailmansodan loputtua perhe perusti hyväntekeväisyysjärjestön auttamaan sodasta toipuvaa Itävaltaa.
Kirja, musikaali ja elokuvat
Georg kuoli 1947 ja vuonna 1949 Maria von Trapp julkaisi omaelämäkerrallisen romaanin The Story of the Trapp Family Singers (julkaistu suomeksi nimellä Laulava Trappin perhe). Romaanin pohjalta tehtiin kaksi saksalaista elokuvaa: Trappin perhe (Die Trapp-Familie, 1956) ja Trappin perhe Amerikassa (Die Trapp-Familie in Amerika, 1958). Maria von Trappin romaanista tehtiin myös Broadway-musikaali The Sound of Music, jonka ensi-ilta oli vuonna 1959 ja josta tuli suurmenestys. Vuonna 1965 musikaalista tehtiin samanniminen elokuvasovitus, jossa Mariaa esitti Julie Andrews. Maria von Trapp itse asiassa vilahtaa itsekin elokuvassa taustalla. Sound of Musicista tuli kaikkien aikojen suosituin musikaalielokuva ja se on näytelmänäkin yksi tämän päivän suosituimmista.
Oikea von Trappin perhe ei Mariaa lukuun ottamatta ollut järin ihastunut The Sound of Musiciin. He olivat kovin pettyneitä siihen, että heidän isänsä, joka todellisuudessa oli hyvin lempeä ja rakastava, esitettiin musikaalissa ankarana ja etäisenä. Todellisuudessa Marian ja kapteenin luonteet olivat toisinpäin kuin musikaalissa. Kapteeni oli lempeä, mutta Maria oli erittäin kovatahtoinen ja temperamenttinen, joka toisinaan saattoi saada voimakkaitakin raivokohtauksia. Hän piti perheen lapsia tiukasti hallinnassaan, jopa niinkin kovasti, että perheen vanhin tytär Agathe pääsi käymään kaupassa itsenäisesti vasta 40-vuotiaana. Vaikka perheen 10 lasta tunnustivat äitinsä kovan temperamentin ja halun hallita asioita, he myönsivät kuitenkin myös sen, etteivät he todennäköisesti olisi onnistuneet luomaan uutta elämäänsä Yhdysvalloissa ilman Mariaa.
Kuolema
Maria von Trapp kuoli vuonna 1987 sydänsairauteen 82-vuotiaana kolme päivää leikkauksen jälkeen noin 40 vuotta miehensä jälkeen, joka oli kuollut ennen omaelämäkertaa, musikaalia tai elokuvia. Marian kuoleman jälkeen lasten tukahdetut tunteet nousivat pintaan ja suku riitautui niin pahasti, että lopulta asioita jouduttiin ratkomaan oikeudessa asti. Trappin perheen omistaman Vermontin tilan omistajuus ja johtajuus aiheuttivat riitoja, jotka ratkaistiin oikeudessa. Kiistat ovat jatkuneet vuosikausia.