Maria Tschetschulin

Maria Tschetschulin (myös Marie; 31. heinäkuuta 1852 Helsinki19. syyskuuta 1917 Helsinki) oli Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ylioppilastutkinnon suorittanut nainen. Hän suoritti sen vuonna 1870.

Maria Tschetschulin. (Valokuva Eric Sundström.)

Henkilöhistoria

Maria Tschetschulin syntyi kesällä 1852 helsinkiläiseen kauppiasperheeseen. Hänen venäläissukuinen isänsä, kauppaneuvos Feodor Tschetschulin omisti höyrylaivoja ja menestyi kauppiaana kohtalaisesti. Maria Tschetschulinin äiti Hilda (o.s. Eckstein) oli ruotsalaista syntyperää, ja hänenkin suvussaan oli harrastettu kaupankäyntiä. Perheeseen kuului myös kolme nuorempaa sisarta: Mélanie, Agnes ja Eugénie.

Maria Tschetschulin pääsi perheen varakkuuden vuoksi opiskelemaan ja haki Helsingin yliopiston kanslerilta sukupuolensa vuoksi erikoislupaa suorittaa ylioppilastutkinto. Hän sai luvan ja suoritti tutkinnon toukokuussa 1870, ensimmäisenä naisena Pohjoismaissa. Tosin samana vuonna Ruotsissa naiset saivat oikeuden suorittaa ylioppilastutkinnon, mutta ensimmäiset naisylioppilaat valmistuivat siellä vasta kaksi vuotta Tschetschulinin jälkeen.

Tschetschulin ei jatkanut opintoja yliopistossa, sillä isän kuolema ja perheen vararikko pakottivat hänet ryhtymään palkkatyöhön koti- ja ulkomaankaupan alalle. Hänen elätettävinään olivat äiti, isoäiti ja nuoremmat sisarukset. Kolme vuotta myöhemmin Suomen toisena naisylioppilaana valmistuneen Emma Irene Åströmin mukaan Tschetschulin ei ollut edes halukas osallistumaan luennoille, joilla oli vain miespuolisia kuuntelijoita. Tschetschulin erosi muodollisesti yliopistosta 4. lokakuuta 1873.

Vuonna 1889 Tschetschulin siirtyi Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön palvelukseen yrityksen laajentaessa toimintaansa uusille reiteille. Hän hoiti yrityksen Helsingin-konttorissa kirjanpitoa ja kirjeenvaihtoa, ja siinä hänen opinnoistaan ja kielitaidostaan oli epäilemättä hyötyä.

Tschetschulin kuoli 65-vuotiaana Helsingissä syksyllä 1917. Vaikka Tschetschulin suoritti ylioppilastutkinnon Suomessa ensimmäisenä naisena, hän on jäänyt paljolti Emma Irene Åströmin varjoon, koska ei suorittanut maisterin tutkintoa vaan jäi pois julkisuudesta ylioppilastutkinnon suoritettuaan. Tschetschulin ei noussut enää vanhempanakaan parrasvaloihin, toisin kuin maisteriksi valmistunut, kunniatohtoriksi vihitty ja viimein riemumaisteriksi seppelöity Åström.

Lähteet

  • Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla. 1896. Suomen Naisyhdistys, Helsinki.
  • Utrio, Kaari 2006: Suomen naisen tie: Pirtistä parlamenttiin. Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki.
  • Väisänen, Maija – Mäkilä-Alitalo, Anneli: ”Tschetschulin, Maria (1852–1917)”, Suomen kansallisbiografia, osa 10, s. 22–23. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 978-951-746-451-2. / Teoksen verkkoversio.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.