Maria Anna Mozart
Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, kutsumanimeltään Marianne ja lempinimeltään ”Nannerl”, (30. heinäkuuta 1751 Salzburg – 29. lokakuuta 1829 Salzburg) oli itävaltalainen muusikko ja Wolfgang Amadeus Mozartin isosisko. Hänen vanhempansa olivat muusikko Leopold ja Anna Maria Mozart.
Nuoruus
Maria Anna Mozart syntyi Salzburgissa Itävallassa vuonna 1751. Hänen isänsä Leopold ryhtyi opettamaan Maria Annalle klaveerin soittoa tämän ollessa seitsenvuotias, ja Maria Anna menestyi opinnoissaan niin hyvin, että vuosina 1762–1773 perhe kiersi Euroopan hoveja ja suurkaupunkeja esittelemässä Mozartin sisaruksia lapsineroina. Anna Mariaa pidettiin usein alkuaikoina veljeään parempana muusikkona, sillä hän oli taitava klaveerin ja fortepianon soitossa. Molemmat sisaruksista osasivat soittaa vaikeatakin musiikkia sekä säveltää, ja heillä oli erinomainen sävelkorva.
Marianne Mozartin ura kuitenkin pian pysähtyi, sillä hänen vanhempansa uskoivat, ettei hänen olisi enää viisasta jatkaa uraansa ollessaan avioitumisikäinen. Hänen isänsä Leopold kielsi tyttäreltään musiikin enemmän opiskelun. Sen jälkeen Maria Anna Mozart oli äitinsä kanssa kotonaan hänen isänsä kierrellessä Eurooppaa Maria Annan pikkuveljen kanssa.
Maria Anna Mozartin uskotaan myös säveltäneen musiikkia, sillä Wolfgang Mozartin kirjoittamissa kirjeissä kehutaan Maria Annan musiikkia. Wolfgang Mozartin kerrotaan myös kehuneen sisarensa säveltämää musiikkia heidän esiintyessään yhdessä. Yhtään Maria Annan säveltämää teosta ei ole ainakaan todistetusti löytynyt.
Avioliitto ja lapset
Maria Anna halusi aina miellyttää isäänsä ja toimia tämän toiveiden mukaisesti, joten kun hänen isänsä ei hyväksynyt avioitumista Franz d’Ippoldin kanssa, Nannerl solmi 1784 järkiavioliiton 15 vuotta vanhemman Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburgin kanssa ja luopui muusikon urasta. D´Ippoldi, jota Maria Anna oli rakastanut, oli kapteeni ja tuutori. Vaikka Maria Anna päätyikin naimaan Sonnenburgin, kerrotaan että hänen veljensä Wolfgang oli kehottanut siskoaan pitämään puoliansa heidän isäänsä vastaan ja naimaan d'Ippoldin alkuperäisten toiveidensa mukaisesti.
Mentyään naimisiin 23. elokuuta 1783, pari muutti asumaan Johannin äidin kotitaloon St. Gilgeniin, joka sijaitsi noin 25 kilometrin päässä Mozartin kotikaupungista Salzburgista, Johannin kahdesta edellisestä avioliitosta peräisin olleen viiden lapsen kanssa. Maria Anna synnytti itsekin kolme lasta Leopold Alois Pantaleonin (1785–1840), Jeanetten (1789–1805) sekä Maria Babetten (1790–1791), joista vain Leopold eli aikuiseksi.
Maria Annan saatua ensimmäisen lapsensa Leopoldin 27. heinäkuuta 1785 hän jätti pojan Salzburgiin, jossa oli tämän synnyttänyt, jotta hänen isänsä pitäisi lapsesta huolta. Hän näki ensimmäistä lastaan vain harvoin, sillä tämä asui isoisänsä kanssa, kunnes isoisä kuoli toukokuussa vuonna 1787. Tarkkaa syytä siihen, miksi Leopold eli isoisänsä kanssa ei tiedetä, ja siitä on esitetty erilaisia teorioita.
Wolfgang Amadeus ja Maria Anna
Wolfgangin kerrotaan ihailleen nuorena viisi vuotta vanhempaa isosiskoaan. Hänen kerrotaan halunneen opiskella musiikkia nähtyään siskonsa soittavan isänsä kanssa. Sisarukset olivat lapsina läheisiä ja viettivät paljon aikaa yhdessä, vaikkakin kun Maria Anna lopetti isänsä ja veljensä kanssa Euroopan kiertelyn, he eivät nähneet toisiaan enää niin usein.
Wolfgangin kerrotaan säveltäneen musiikkia isosiskollensa ja lähettäneen musiikin hänelle kirjeillä heidän ollessaan erossa. Hänen kerrotaan lähettäneen sävellyksensä sisarelleen tämän kotiin St. Gilgeniin.
Tarkkaa tietoa sisarusten välisestä suhteesta heidän ollessaan aikuisia ei tiedetä, vaan on eri versioita siitä mitä heille tapahtui. Wolfgangin sanotaan olleen kiintynyt siskoonsa aikuisenakin, mutta toisen tahon mukaan sisarukset eivät olleet enää aikuisina yhteydessä toisiinsa.
Wolfgangin kuoltua joulukuussa 1791 Maria Annan sanotaan kiinnostuneen taas enemmän musiikista. Muutamia vuosia veljensä kuoleman jälkeen Maria Annan sanotaan saaneen käsiinsä veljensä elämäkerran, jonka sanotaan tuoneen Maria Annalle lisää tietoa hänen veljensä elämästä ja olotilasta.
Myöhemmin
Mozartin aviomiehen kuoltua vuonna 1780 hän palasi kotikaupunkiinsa Salzburgiin lastensa kanssa. Hän toimi musiikinopettajana palattuaan kotikaupunkiinsa.
Vuonna 1825 Maria Anna sokeutui ja hänen terveytensä oli muutenkin huono. Hän viettikin elämänsä viimeiset viisi vuotta sokeana Salzburgissa, jossa A Mozart Pilgrimage -kirjan tekijät Mary ja Vincent Novello haastattelivat häntä. Maria Anna kuoli 78-vuotiaana 29. lokakuuta 1829, ja hänet on haudattu St. Peterin hautausmaalle Salzburgiin.
Lähteet
http://www.historyandwomen.com/2010/08/maria-anna-mozart.html
https://www.theguardian.com/music/2015/sep/08/lost-genius-the-other-mozart-sister-nannerl
https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/maria-anna-mozart-the-familys-first-prodigy-1259016/