Maras (jengit)
Maras (yksikössä mara) tai marabuntas ovat Keski-Amerikan maissa olevia nuorista rikollisista koostuvia erittäin väkivaltaisia katujengejä. La mara-jengit harjoittavat kerjäämistä, huumekauppaa, prostituutiota, sieppauksia, murtovarkauksia ja murhaavat ihmisiä joko ryöstöjen yhteydessä tai palkkamurhina. Jengiläiset ovat 13-22-vuotiaita nuoria, mutta niitä ohjaa aikuisista koostuva johto[1]. Tällöin mara-jengit ovat osa järjestäytynyttä rikollisuutta, kaupunkien katumafioita. Ihmiset pelkäävät jengien tekemiä surmia. Jengit ovat Keski-Amerikassa köyhyyttäkin pahempi ongelma, ja niiden katsotaan monesti saavan jalansijaa köyhyydestä. Mara-jengejä on muun muassa Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Jengiläisiä on Keski-Amerikassa satoja tuhansia. Niinpä Keski-Amerikan maissa onkin 2000-luvulla ollut käynnissä eräänlainen sisällissota jengejä vastaan, jossa viranomaisten otteet jengejä vastaan ovat jyrkentyneet, koventuneet ja muuttuneet osin laittomiksikin. Jengeihin kuuluminen saatetaan kriminalisoida. Jotkut yksityiset avustusjärjestöt yrittävät sopeuttaa jengiläisiä normaaliin elämään. Viranomaiset ovat käyttäneet erilaisia julkisia ja salaisia kovia keinoja kuten armeijaa ja kuolemanpartioita rikollisjengien kitkemiseksi.
Marojen synty
La Mara-nimellä kutsuttujen latinalaisamerikkalaistaustaisten jengien alkuperä on El Salvadorin sisällissotaa paenneiden Los Angelesiin muuttaneiden Keski-Amerikan siirtolaisten keskuudessa. Ensimmäinen mara, Mara Salvatrucha syntyi aluksi korttelin puolustamiseksi, sitten se muuttui rikolliseksi[2] eli Mara 13. Los Angelesissa syntyi myös edellisen kilpailija Mara 18. Yhdysvaltain hallitus alkoi karkottaa rikollisiksi tiedettyjä marojen jäseniä kotimaihinsa 1980-luvun alussa, ja niin mara-ongelma tuli Keski-Amerikkaan ja levisi siellä räjähdysmäisesti. Mara-jengeihn liittymisen syynä pidetään monesti suurkaupunkien köyhyyttä. Toisaalta jengit laajentavat jäsenpohjaansa painostamalla ja pakottamalla koululaisia liittymään niihin. Jengeillä on paikalliset, alueelliset ja valtakunnalliset päälliköt[3]. Mara Salvatrucha on levinnyt Yhdysvaltoihin ja Espanjaan asti[1].
Hondurasin sota rikollisuutta vastaan
Hondurasissa on mara-jengeihin kuuluvia ja heiksi epäiltyjä kidutettu ja surmattu. Poliisi on väittänyt osaa jengiläisiin ja heiksi epäiltyihin kohdistamaansa avointa väkivaltaa jengitappelujen aiheuttamaksi. Vankiloissa on surmattu jengiläisiä. Viranomaisten epäillään myös hyökkäävän lain ulkopuolella peitetysti jengejä vastaan. He käyttävät jengisotia hyväkseen eliminoidakseen rikolliset pois.
Ilman hallituksen virallista lupaa toimii kuolemanpartioita, joiden ylläpitäjiä ei tiedetä. Niiden epäillään olevan kytköksissä maan poliisiin[4]. Hallitus ei ole suoraan tuominnut kuolemanpartioiden toimintaa, koska vuonna 2001 valittu presidentti Ricardo Maduro vaatii jengirikollisuuden suhteen nollatoleranssia ja on aloittanut sodan rikollisuutta vastaan. Osin tämä johtunee siitä, että Maduro menetti vuonna 2000 poikansa jengiläisten kidnappausyrityksessä[4].
Lähteet
- Raivoa ja hiukan rakkauttakin (Arkistoitu – Internet Archive) Kati Ala-Ilomäki Kumppani-lehti, 1.12.2005 12:30
- Nollatoleranssi (Arkistoitu – Internet Archive) Kepa Marko Lehto 8.11.2004 | 1:00
- Jengit kylvävät kauhua Keski-Amerikassa (Arkistoitu – Internet Archive) Uusi Suomi Ulkomaat 21.12.2007
- Kadut puhtaiksi! Hondurasin kuolemanpartiot metsästävät lökäpöksynuoria April 27th 2003 Gaëlle Sévenier, translated by Hanna Nikkanen