Marano di Napoli

Marano di Napoli on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa noin 10 kilometriä Napolin keskustasta luoteeseen.[3] Se kuuluu Agro giuglianese -nimiseen kokonaisuuteen, joka käsittää Napolin metropolikaupungin luoteiset kunnat. Kaupungissa sijaitsee Rooman valtakunnan aikainen mausoleumi.

Marano di Napoli

Marano di Napoli

Koordinaatit: 40°54′0″N, 14°11′0″E

Valtio Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napolin metropolikaupunki
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 15,6[1] km²
Korkeus 151 m
Väkiluku (31.12.2019) 59 576[2]
  Väestötiheys 3 809 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
  Kesäaika UTC+2
Postinumero 80016
Suuntanumero(t) 081
















Maantiede ja ilmasto

Marano di Napoli sijaitsee Napolin metropolikaupungin luoteisosassa ja se rajoittuu etelässä Napoliin. Maaperä on geologisesti nuorta. Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Talvisin keskilämpötila jää alle 10 °C:een, kesäisin se on noin 26 °C. Korkeimmillaan lämpötila saattaa kohota 38 °C:een, ja jos samaan aikaan ilmankosteus on korkea, olo voi olla varsin tukala.

Italian neliportaisessa maanjäristysriskiä arvioivassa luokituksessa Marano di Napoli on määritelty luokkaan 2 (Zona 2, medio-alta), eli kohtalaisen korkean riskin luokkaan.

Historia

Mausoleo del Ciaurro

Rooman valtakunnan aikana Marano di Napoli hyötyi sijainnistaan Consularis Campana -tien varrella, joka yhdisti Pozzuolin Capuaan. Rooman luhistumisen jälkeen alue kuului Bysantin valtakuntaan, ja sen jälkeen sitä hallitsivat muun muassa normannit ja keskiaikana valta oli Angioinin suvulla. Alueelle alkoi kehittyi maalaiskyliä, joiden kasvu johti lopulta kaupunkimaisen asutuksen muodostumiseen. Vuonna 1629, pitkän autonomian jälkeen, paikkakunta ajautui feodaalisukujen haltuun. Caracciolon suku hallitsi 1703–1807. Feodalismin päättyminen johti kunnallisen hallinnon kehittämiseen. Ennen nykymuotoisen Italian syntyä 1861 Marano kuului Molempain Sisiliain kuningaskuntaan. Quarton frazione itsenäistyi Maranosta 1948. [4]

Marano di Napolissa on erinäisiä hienoston rakennuttamia kerrostaloja 1600- ja 1700-luvuilta. Kaupungin kirkkoja ovat muun muassa San Castrese, SS. Annunziata ja Complesso dell'Eremo di Santa Maria di Pietraspaccata. Merkittävä muinaismuisto on roomalaisvallan aikainen mausoleumi Mausoleo del Ciaurro.

Talous ja liikenne

Marano di Napolin elinkeinoja ovat muun muassa maatalous (hedelmät ja vihannekset), elintarviketeollisuus ja jalkineteollisuus.[4] Kaupunki sijaitsee Napolin lähiliikenteen piirissä.

Lähteet

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 12.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 15.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Marano di Napoli e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 15.8.2020. (italiaksi)
  4. Marano di Napoli Sapere.it. Viitattu 15.8.2020. (italiaksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.