Maito ja Terveys
Maito ja Terveys – Mjölk och Hälsa ry. on vuonna 1958 perustettu kansanterveysjärjestö[1]. Järjestön tavoitteena oli parantaa kansanterveyttä ja kansanravitsemusta sekä lisätä raittiita elämäntapoja edistämällä maidon ja maitovalmisteiden käyttöä. Maito ja Terveys ry:n varsinaisiin jäseniin kuului 17 kansanterveys-, kotitalous- ja neuvontajärjestöä, tutkimustahoa, maito-, maatalous-, liikunta- ja nuorisoalan järjestöä. Toiminta rahoitettiin ohjelma-/hankerahoituksella ja kannatusjäsenillä. Maito ja Terveys ry:n toiminta itsenäisenä yhdistyksenä päättyi kesäkuussa 2020[2]. Yhdistyksen työtä jatkaa Ruokatieto Yhdistys ry.
Toiminta
Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestö
- harjoitti tiedotus- ja julkaisutoimintaa oikeasta ravitsemuksesta ja maidon merkityksestä,
- seurasi kansanterveyteen ja kansanravitsemukseen kohdistuvaa tieteellistä tutkimustyötä,
- ylläpiti yhteyttä ravitsemuskasvatusta harjoittaviin kotimaisiin ja ulkomaisiin yhdistyksiin ja järjestöihin ja
- järjesti kokous-, koulutus- ja esitelmätilaisuuksia.
- Julkaisi eri ikäryhmille esitteitä ja muuta aineistoa koskien maitoa osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Esitteitä saivat mm. tilata terveydenhuollon ammattilaiset yksilöohjauksen tueksi. Julisteita oli monen kouluravintolan seinillä.
Maito ja Terveys ry:n viestintä noudatti suomalaisten ravitsemussuositusten linjauksia ja oli tuotemerkkeihin nähden puolueetonta.[3] [4] Järjestö julkaisi Ravitsemuskatsaus-lehteä,[5] jonka toimituskuntaan kuului kuuluu ravitsemuksen asiantuntijoita.
Järjestö toimi vuorovaikutuksessa erityisesti opetuksen ja terveydenhuollon, viestinnän ja ravitsemuksen ammattilaisten kanssa. Yhteisrahoitteisten maataloustuotteiden tiedotus- ja menekinedistämisohjelmien sekä kansallisten hankkeiden avulla tavoitettiin myös suoraan kuluttajia.
Maitolähettiläs (ent. Maitotyttö)
Maitolähettiläs työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä maidon ravitsemuksen asiantuntijana. Hänen työnkuvaansa kuuluvat vierailut esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa sekä liikunta-, nuoriso- ja terveysjärjestöjen tapahtumissa eri puolilla Suomea. Maitolähettiläs tapaa työssään myös ruoka- ja liikunta-alan sekä terveydenhuollon ammattilaisia. Hän jakaa tietoa ja keskustelee terveellisistä ruokailutottumuksista ja erityisesti maidon osuudesta ravitsemuksessa. Vuonna 2019 nimi muutettiin maidon ja ravitsemuksen asiantuntijaksi.[6] Aikaisemmin tehtävä tunnettiin Maitotyttö-nimellä. Ensimmäinen Maitotyttö valittiin vuonna 1973[7].
Lähteet
- Historiaa - Maito ja Terveys ry www.maitojaterveys.fi. Viitattu 13.7.2020.
- Ruokatieto Yhdistys ry jatkaa Maito ja Terveys ry:n työtä - ravitsemusaineisto on edelleen tilattavissa | Ruokatieto Yhdistys www.ruokatieto.fi. Viitattu 9.7.2020.
- Ravitsemussuositukset Ravitsemusneuvottelukunta. Arkistoitu 24.4.2014. Viitattu 25.4.2014.
- Juomasuositukset Ravitsemusneuvottelukunta. Arkistoitu 26.4.2014. Viitattu 25.4.2014.
- Ravitsemuskatsaus-lehti Maito ja Terveys ry.
- Maitolähettiläs - Maito ja Terveys ry www.maitojaterveys.fi. Viitattu 9.7.2020.
- Maitolähettiläät kautta aikain - Maito ja Terveys ry www.maitojaterveys.fi. Viitattu 13.7.2020.
Aiheesta muualla
- Packalén, Leena & Urho, Ulla-Marja: Muista maito: Maito ja terveys ry - Mjölk och hälsa rf 50 vuotta 1958-2008, Helsinki, Maito ja terveys, 2008.
- maitojaterveys.fi