M. Bison

M. Bison on japanilaisen pelitalon Capcomin Street Fighter -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka hahmosuunnittelun teki Akira "Akiman" Yasura. Sarjan kotimaassa Japanissa hahmo tunnetaan nimellä Vega (jap. ベガ, Bega). Hahmon ensiesiintyminen oli vuonna 1991 ilmestyneessä Street Fighter II The World Warriorissa. M. Bison on 182 senttimetriä pitkä ja painaa 80 kg.[1]

M. Bison
Super Street Fighter IV:n hahmotaidepiirros M. Bisonista.
Super Street Fighter IV:n hahmotaidepiirros M. Bisonista.
Pelisarja Street Fighter
Ensimmäinen peli Street Fighter II (1991)
Suunnittelija Akiman
Ääninäyttelijä
(englanti)
Richard Newman
Tom Wyner
Markham Anderson
Mark Kleinheinz
Gerald C. Rivers
Ääninäyttelijä
(japani)
Tomomichi Nishimura
Takeshi Kusaka
Norio Wakamoto
Live-näyttelijä Raúl Juliá
Neal McDonough
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Hahmon syntymä

M. Bisonin ensiesiintyminen oli vuonna 1991 ilmestyneessä Street Fighter II:n ensimmäisessä versiossa, Street Fighter II The World Warriorissa. Bison esiteltiin pelin loppuvastuksena, joka hallitsee Psycho Poweriksi (jap. サイコぱわ, Saikopawa, "psykovoima") kutsuttua pahaa energiaa ja on militaristisen rikollisjärjestön Shadaloon (jap. シャドルー, Shadorū, eräissä käännöksissä "Shadowloo" tai "Shadowlaw") diktaattorimainen johtaja. Hahmon ulkomuoto perustui Hiroshi Aramatan kirjoittaman romaanisarjan Teito Monogatarin pääkonnaan Yasunori Katōon.

Bisonin alkuperäinen nimi Japanissa on Vega, mutta Capcom USA päätti uudelleennimetä hahmon Street Fighter II:n Yhdysvaltain-julkaisussa. Street Fighter II:ssa pelaajahahmon piti päihittää Vegan kätyrit, thaimaalaisen muay thain mestarin Sagatin, narsistisen espanjalaisen salamurhaajan Balrogin ja yhdysvaltalaisen nyrkkeilijän Mike Bisonin, joista jälkimmäisin oli karikatyyri 1980-luvun loppupuoliskon nyrkkeilyn raskaansarjan kiistattomasta mestarista Mike Tysonista. Capcom halusi estää syytökset oikeudenloukkaudesta Mike Tysonin nimen luvattomalla käytöllä ja vaihtoi pelin kolmen loppuvastuksen nimet: Vegasta tuli M. Bison, Balrogista tuli Vega ja M. Bisonista tuli Balrog.[2] Tämän vuoksi Bisonia kutsutaan kansainvälisissä turnauksissa usein Diktaattoriksi (eng. Dictator), Vegaa Kouraksi (eng. Claw) ja Balrogia Nyrkkeilijäksi (eng. Boxer) hahmojen ulkonäön mukaan. Street Fighter Alpha 3:n dialogeissa Bison esiintyy toisinaan koko nimellä "Master Bison".

Shadaloon "neljästä taivaallisesta kuninkaasta" (jap. 四天王(してんのう), Shitennō) tuli pelattavia hahmoja Street Fighter II:n toisessa versiossa, Street Fighter II' Champion Editionissa. Bison pysyi Street Fighter II:n loppuvastuksena, kunnes vuonna 1994 ilmestyneessä Super Street Fighter II Turbossa tiettyjen pelivaatimusten suorittamisella uusi hahmo Akuma ilmestyy loppuotteluun tappaen Bisonin ja haastaen pelaajahahmon lopputaisteluun.

Rooli

Street Fighter Alpha -sarjassa M. Bison on perustanut maailmanvaltaa tavoittelevan rikollisjärjestön Shadaloon. Street Fighter Alpha 2:ssa Interpolin tarkastaja Chun-Lin tutkimukset johdattavat hänet Bisonin perään, mutta Bison päihittää hänet ja paljastaa tappaneen Chun-Lin isän menneisyydessä. Bison kohtaa myös toisen naisen, italialaisen ennustajattaren Rosen, jonka hallitsema Soul Power on Bisonin Psycho Powerin vastavoima. Psychon Power hallitsemiseksi Bisonin oli luovuttava inhimillisyydestään ja Rose on tosiasiassa Bisonin sielun hyvän puoliskon ruumiillistuma.

Street Fighter Alpha 3

Street Fighter Alpha 3:ssa Psycho Power alkaa saavuttaa Bisonin kehon rajallisia voimavaroja, joten Bison päättää siirtävänsä tietoisuutensa Shadaloon aivopestyyn salamurhaajaan Cammyyn, joka on luotu ihmiskloonauksella Bisonin DNA:n pohjalta. Cammy kuitenkin murtaa aivopesun vaikutukset ja saavuttaa itsetietoisuuden, mutta hän kokee muistinmenetyksen ja Bisonin kätyri Vega lähettää hänet Yhdistyneen kuningaskunnan tiedustelupalvelun haltuun. Bison alkaa pakkomieleisesti suunnitella tietoisuutensa siirtämistä kätyrinsä Sagatin henkilökohtaiseen vastustajaan Ryuhun. Hän kidnappaa Ryun, aivopesee hänet orjakseen ja järjestää kaksintaistelun Ryun ja Sagatin välille. Sagat kuitenkin oivaltaa tehneen virheen liittymällä Shadaloohon ja onnistuu murtamaan Ryun aivopesun vaikutukset puheellaan. Ryun aivopesun murtuminen, Sagatin petos ja Bisonin ottelu Ryun ystäviä Ken Mastersia ja Sakura Kasuganoa vastaan johtavat Bisonin suunnitelman epäonnistumiseen. Chun-Li ja Yhdysvaltain ilmavoimien upseerit Charlie ja Guile löytävät Bisonin päämajan ja asentavat pommeja Shadaloon kehittämään Psycho Drive -laitteeseen. Bison ilmestyy paikalle estämään heidät, mutta Charlie uhraa henkensä pelastaakseen ystävänsä. Bisonin uskotaan menehtyneen Charlien kanssa tukikohdan räjähdyksessä, mutta fyysisen olomuotonsa menetyksen myötä Bison siirtää tietoisuutensa väliaikaisesti Roseen. Shadaloon tiedemiehet luovat Bisonille uuden kehon, mutta se ei pysty hallitsemaan Psycho Powerin täyttä voimaa toisin kuin hänen alkuperäinen kehonsa.

Super Street Fighter II Turbo

Super Street Fighter II Turbossa Bison järjestää toisen World Warrior -turnauksen saadakseen koston henkilöille, jotka olivat vastuussa hänen suunnitelmansa epäonnistumisesta ja Psycho Driven tuhosta. Turnauksen aikana Bison paljastaa Cammylle tämän menneisyyden ja luovuttaa Thunder Hawkin intiaaniheimon kotimannut, jotka hän ryöväsi heimolta vuosia sitten. Guile kohtaa viimein Bisonin ja voittaa hänet kaksintaistelussa, mutta hän luopuu aikeista kostaa Charlien kuolema tappamalla Bisonin ja säästää tämän hengen. Bison kohtaa Akuman, joka mittelön päätteeksi surmaa Bisonin tappotekniikalla Shun Goku Satsulla. Bisonin kuolema johtaa Shadaloon romahdukseen.

Street Fighter IV

Street Fighter IV:ssä Bisonin kuitenkin onnistuu siirtää tietoisuutensa uuteen kehoon. Shadaloon valvonnassa toimivassa asevalmistajassa S.I.N.:ssä vallan on kaapannut Bisonin kätyriksi rakennettu androidi Seth, joka järjestää seuraavan World Warrior -turnauksen. Monien muiden turnaukseen osallistuneiden henkilöiden tavoin Bison päätyy lopulta S.I.N.:ssä salaiseen päämajaan. Super Street Fighter IV:ssa Sethin kätyri Juri Han paljastaa houkutelleen Bisonin ja Sethin valtataisteluun kaapatakseen vallan S.I.N.:ssä. Bison kohtaa Jurin ja heidän vihjataan päätyvän kaksintaisteluun, mutta ottelun lopputulos epäselvä. Bison kohtaa myös Rosen ja jättää hänet tajuttomaksi. Bisonin viedessä Rosen VTOL-lentokoneeseen Guy ilmestyy estämään tämän suunnitelmat. Guy elvyttää Rosen ja Bison on kadonnut tapahtumapaikalta. Bisonin kohtalo Super Street Fighter IV:n jälkeen on epäselvä, mutta hän ei esiinny pelin tapahtumien jälkeen sijoittuvassa Street Fighter III:ssa ja loppuvastuksen paikan on ottanut Illuminatin johtaja Gill. Street Fighter III 3rd Strikessa Chun-Lin ja Urienin välisessä keskustelussa esiintyy kuitenkin viittaus siihen, että Shadaloo on tuhottu.

Näyttelijät

Kaanoniset pelit

VuosiNäyttelijä (japani)Näyttelijä (englanti)Esiintyminen
1995Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter Alpha
1996Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter Alpha 2
1998Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter Alpha 3
2009Norio WakamotoGerald C. RiversStreet Fighter IV
2010Norio WakamotoGerald C. RiversSuper Street Fighter IV

Spin-off-pelit

VuosiNäyttelijä (japani)Näyttelijä (englanti)Esiintyminen
1995ei oleRaúl Juliá
Darko Tuscan
Street Fighter: The Movie
1996Tomomichi Nishimuraei oleX-Men vs. Street Fighter
1996Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter EX
1997Tomomichi Nishimuraei oleMarvel Super Heroes vs Street Fighter
1998Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter EX2
2000Tomomichi Nishimuraei oleStreet Fighter EX3
2000Tomomichi Nishimuraei oleMarvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes
2000Norio Wakamotoei oleCapcom vs. SNK: Millennium Fight 2000
2001Norio Wakamotoei oleCapcom vs. SNK 2: Mark of the Millennium 2001
2003Norio Wakamotoei oleSNK vs. Capcom: SVC Chaos
2004Norio Wakamotoei oleCapcom Fighting Jam
2005Norio Wakamotoei oleNamco × Capcom

Muu viihde

VuosiNäyttelijä (japani)Näyttelijä (englanti)Esiintyminen
1994Takeshi KusakaTom WynerStreet Fighter II: The Animated Movie (animaatioelokuva)
1994ei oleRaúl JuliáStreet Fighter (elokuva)
1995Tomomichi NishimuraTom Wyner
(Animazen dubbaus)
Markham Anderson
(ADV Filmsin vanha dubbaus)
Mark Kleinheinz
(ADV Filmsin uusi dubbaus)
Street Fighter II V (animaatiosarja)
1995ei oleRichard NewmanStreet Fighter (animaatiosarja)
2009ei oleNeal McDonoughStreet Fighter: The Legend of Chun-Li (elokuva)
2009Norio WakamotoGerald C. RiversStreet Fighter IV: The Ties That Bind (animaatioelokuva)
2013Gerald C. RiversRäyhä-Ralf (animaatioelokuva)

Vastaanotto

Vuonna 2008 Bison pääsi neljännelle sijalle IGN:n luettelossa 25 parhaimmasta Street Fighter -sarjan hahmosta.[3] Samana vuonna GameDailyn luettelossa 20 parhaimmasta Street Fighter -hahmosta Bison sijoittui viidennelle sijalle. GameDaily kutsui Bisonia "yhdeksi katalimmista ja voimakkaimista loppuvastuksista videopeleissä."[4] GameSpot laittoi Bisonin viidennelle sijalle kymmenen parhaimman videopelien konnan luettelossa. GameSpot kuitenkin esitti kritiikkiä Bisonin esiintymisestä ja Raúl Julián roolisuorituksesta vuoden 1994 toimintaelokuvassa Street Fighterissa.[2]

Lähteet

  1. Vega capcom.co.jp Viitattu 29.12.2010 (japaniksi)
  2. GameSpot: Top Ten Video Game Villains GameSpot. Arkistoitu 19.4.2009. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (englanniksi)
  3. D. F. Smith: Top 25 Street Fighter Characters: The Final Five 7. elokuuta 2008. IGN. Viitattu 16. marraskuuta 2009. (englanniksi)
  4. Robert Workman: Top 20 Street Fighter Characters of All Time GameDaily. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.