Märkäpuku
Märkäpuku on yleisin sukelluspukutyyppi. Sitä käytetään vaatetuksena myös monissa vesiurheilulajeissa sekä purjehduksessa. Märkäpukuja on erilaisia: sekä yksi- että kaksiosaisia, sekä lyhyt- että pitkähihaisia ja -lahkeisia ja eri mallisia sekä miehille että naisille. Märkäpukuja voi hankkia myös omien mittojen mukaan valmistettuna. Märkäpuku valmistetaan neopreenivaahdosta, joka päällystetään nylonilla[1].
Märkäpuku vähentää lämmönhukkaa ihoa vasten tulevalla eristävällä solukumilla, neopreenikerroksella ja vähentämällä ihoa vasten olevan kylmän veden määrää. Vähäinen puvun ja ihon väliin jäävä vesi lämpenee, ja niin kauan kuin vesi puvussa ei vaihdu, puku suojaa kylmältä.
Märkäpuvun pääominaisuus on sen paksuus, joka on yleensä 3 - 7 mm välillä, mutta löytyy myös 1,5 ja 9 mm paksuja pukuja. Mitä paksumpi puku on, sitä paremmin se pitää kantajansa lämpimänä ja sitä enemmän se aiheuttaa nostetta vedessä. Paksumpi puku vaikeuttaa käyttäjänsä liikkumista enemmän kuin ohut.
Märkäpuvut jaetaan tavallisiin märkäpukuihin ja puolikuiviin märkäpukuihin. Puolikuivassa märkäpuvussa on tiivisteet hihoissa ja lahkeissa.[1]
Märkäpuvussa on kuitenkin helpompi liikkua kuin kuivapuvussa ja sen vastus veden alla on pienempi. Märkäpuku ei myöskään mene niin helposti rikki ja pienet reiät eivät juuri vaikuta sen toimivuuteen toisin kuin kuivapuvun tapauksessa.
Märkäpuku sukelluskäytössä
Ohuempia kuin 7 millin märkäpukuja käytetään sukellukseen lämpimissä maissa. 7 millin märkäpuku sopii suojaamaan lämmönhukalta vesissä, joiden lämpötila on 10–25 °C. Pohjoismaisissa olosuhteissa harppauskerroksen alapuolella tulee märkäpuvulla sukellettaessa kylmä viimeistään 20 minuutin kuluessa.
Märkäpuku muussa käytössä
Kolmen millimetrin märkäpuku on suositeltavin purjehdukseen, mutta niin purjehduksessa kuin muussakin vesiurheilussa, pukeutumista voidaan säädellä säätilan ja veden lämpötilan mukaan käyttämällä erilaisia tai eri paksuisia märkäpukuja.
Lähteet
- Hughes, Mette; Rasmussen, Jan; Jensen, Soren Bergh; Arentrup, Torsten; Borris, Jan: ”2. Varusteet”, Laitesukelluksen peruskussi, s. 19. Suomentanut Kaikumo, Pekka. Sukeltajaliitto ry, 2013.